Emil Bemström kan återvända till Djurgården från Columbus


Emil Bemström var namnet på allas läppar den gångna säsongen.

20-åringen slog igenom stort i Djurgården med 23 mål och totalt 35 poäng under grundserien. Han prisades även med  EliteProspects Award 2019 som bästa rookie, utöver att han vann skytteligan.

– Jag vågade inte tro att det skulle gå så bra. Jag ville bara ta en plats i laget från början, det var det jag hade som mål med att komma hit, säger han.

Men det blev ganska bra?

– Ja, det skulle jag vilja säga, jag är nöjd… eller nöjd är jag aldrig men det är kul att det gick bra. Jag tror framför allt att sommarträningen året innan var otroligt nyttig och bra för mig. Sen hade jag byggt en ganska bra grund i Leksand också och har fått mycket hjälp av ”Musse” (Mikael) Håkansson att köra extra efter träningen också.

Varför blev det Djurgården?

– Jag hade bara hört bra om Djurgården. De tränar väldigt bra och är bra på att utveckla unga spelare hade jag hört utifrån. Det kändes perfekt för mig, jag kände att jag behövde ett nytt miljöbyte och Djurgården var ett bra alternativ.

Spenderat en månad i Columbus

När SportExpressen träffar Emil Bemström är det molnigt och småregnar i Stockholm. 20-åringen är nyss hemkommen från en solsemester, och skrattar till när vi pratar om vädret.

– Det är därför man åker utomlands, vet du, säger han.

Vad gillar du att göra på sommaren?

– Jag umgås mycket med mina kompisar på sommaren, jag har mycket kompisar runtom i landet så vi försöker träffas nu och göra lite roliga grejer. Allt från att gå på stan, shoppa lite, spela tv-spel och sola…

Utöver den lediga tid som han får är det träning som gäller. Han har haft ett lite annorlunda upplägg än tidigare, bland annat eftersom att han tillbringat en månad i Columbus, precis efter säsongen.

– Det har varit lite speciellt i år. Jag har varit där borta i Columbus och tränat i en månad direkt efter säsongen. Det är lite speciellt men det är kul.

Han fortsätter:

– Jag var där tre veckor innan ”campen” (prospect camp, reds. anm.) började och tränade med några andra prospects som också var där. Det var kul att lära känna dem lite bättre.

Hur upplever du skillnaden på träning?

– Jag tror alla lag tränar olika. Det är kul att känna på olika träningsprocesser. Nu har jag kört Djurgården ett år, det fungerade bra och nu är det Columbus fysträning jag kör mest. Det känns bra hittills. Det är stora skillnader men det går inte riktigt att förklara.

”Nu jäklar får man ta revansch”

Bemström draftades 2017 av Columbus i den fjärde rundan, som nummer 117. Efter det har han varit på flera prospect camps och lärt känna staden bättre.

– Man vet lite mer om staden Columbus, man vet ungefär vilka killar som är där och har ett litet gäng man hänger med. Det är mer tryggt nu än det var första gången.

Hur upplevde du tiden runt draften?

– Jag hade ingen koll om jag skulle gå i draften med tanke på det året jag hade haft. Om man inte är en ”top prospect” ska man inte räkna med att gå. Vi satt och kollade jag och några kompisar hemma hos oss. Morsan och farsan var också där, så hörde man sitt namn ropas upp. Det var en av de mest minnesvärda stunderna i livet i alla fall.

Emil Bemström nämner också det tuffa avbrottet från hockeyn, strax efter julen 2016. Bara några månader innan U18-VM drabbades han av en inflammation på hjärtsäcken, och var helt borta från hockeyn i två månader. 

Hur tar man sig igenom sådana motgångar?

– Det gäller att bara se framåt och tänka att ”nu jäklar får man ta revansch”. Man blir lite mer taggad att komma i gång. Det var jäkligt lärorikt att jag blev sjuk just då, kanske inte under tiden men nu i efterhand. Man har ju varit med om motgångar redan nu med tanke på hjärtproblemet jag hade. Det är klart det är tufft men man vet att man kommer komma tillbaka och det kommer lösa sig till slut ändå.

”Det är mitt mål just nu”

Från Leksand i hockeyallsvenskan, till Djurgården i SHL och nu – nästa steg?

Att ta en plats i NHL och Columbus Blue Jackets.

– Det är mitt mål just nu, att åka över dit och göra så gott jag kan, så får vi se hur långt det räcker. Självklart tror jag på det, annars hade jag aldrig åkt över. Jag var med i någon landskamp där också och det känns som snäppet under NHL skulle jag vilja säga. Det gick väl ändå hyfsat bra där så jag tror att jag har en bra chans.

Men om du inte tar en plats, vad händer då?

– Då är det Djurgården, faktiskt.

Varför?

– Jag vill nog hellre ha ett år till här i Sverige om jag inte tar en plats i NHL. Det känns bättre för min utveckling och det är därför det kommer bli så om jag inte tar en plats.

Det går alltid att utvecklas, men finns det något specifikt du känner behöver utvecklas?

– Allting, skulle jag vilja säga. Jag är ingen färdig hockeyspelare. Skottet, skridskoteknik, basgrejerna. Om jag utvecklar det så kommer det att bli bra.

LÄS MER: Djurgården raderade – nu bekräftas klubbvalet
LÄS MER: Klart: Skyttekungen skriver NHL-kontraktexpressen

Related posts

lämna en kommentar