Dottern om Alexei Salomatin plötsliga död: ”Blev chockad”


Det var den 6 december 2016 som det tragiska beskedet att den ryska SHL-profilen Alexei Salomatin avlidit blott 51 år gammal i staden Zelenograd utanför Moskva. 

Ett besked som skakade om hela Hockey-Sverige. 

Det var hans moderklubb Spartak Moskva som meddelade om hans bortgång och berättade att han drabbats av en hjärtinfarkt. Direkt efter dödsbeskedet strömmade hyllningarna till honom in. 

– Han var en fantastisk person. En underbar hockeyspelare som var en stor lirare och artist, sa den förre VIK-spelaren Patrik Zetterberg.

– Han var en mycket trevlig man. Fåordig, men otroligt skicklig och det var ett nöje att träna honom, sa hans gamla tränare Randy Edmonds. 

LÄS MER: SHL-profilernas hyllningar till Salomatin 

Dotterns ord: ”Jag får inte veta något”

Sergei Fokin, en annan rysk SHL-profil, spelade med Salomatin i Västerås och blev bedrövad när han fick höra om hans bortgång. Fokin berättade då att Salomatin hade under sommaren 2016, efter att han haft problem att få jobb i Stockholm, flyttat tillbaka till Ryssland. 

– Han var en klassisk karl, han ville inte prata om hur han mådde, han ville bara prata om roliga saker. Han var jätteglad när vi pratade. Han pratade alltid om sin dotter. Han sa alltid att hon var så vacker, att hon hade blivit så stor. Hur ska hon ha det nu? Och hans mamma?, sa Fokin då. 

Salomatins dotter, Alexandra, var precis lika chockad som Fokin över Alexeis bortgång. Hon fick beskedet då några vänner skrev sina kondoleanser till henne på Instagram och i vintras berättade hon i en intervju med VLT att sanningen bakom hennes pappas bortgång alltjämt var ett mysterium för henne. 

– Det är förstås jättehemskt. Jag har frågat flera gånger men får inte veta något. Den enda som vet något är hans fru i Moskva, sa hon då. 

https://www.instagram.com/p/BcSPzDKF0rz/

LÄS MER: Alexandra, 17, får inte veta hur pappan dog 

Alexandras nya uppgifter om pappans bortgång

Nu vet Alexandra Salomatin, 18, mer. Hon missade begravningen då hon fick dödsbeskedet så sent, så först i våras kunde hon besöka sin fars gravplats i den ryska huvudstaden. 

– Jag gick runt med pappas släktingar på kyrkogården när jag plötsligt såg pappas porträtt på gravstenen. Då fick jag panik, jag började skaka och började böla. Det var svårt att se, säger hon. 

– Samtidigt blev jag glad över att de hade gjort det så fint. De hade bland annat graverat in en hockeyklubba i gravstenen. 

Och efter besöket på kyrkogården kom nästa backe i den emotionella berg- och dalbanan. En nära släkting till Alexandra Salomatin hade varit i kontakt med Alexeis änka som delgivit henne nya detaljer om dagen då han gick bort. 

Alexei, hans fru och Alexeis mor – som var svårt sjuk vid tillfället – hade varit tillsammans i hans lägenhet. Alexei hade plötsligt drabbats av smärtor, smärtor stundtals så svåra att han låg ner på golvet. Trots detta hade ambulans inte tillkallats och frun, som för en stund lämnade lägenheten, hittade honom död när hon återvände. 

– Han hade legat på golvet och mått riktigt dåligt, så när jag fick höra det här blev jag chockad, säger hon. 

– Varför gör man ingenting när en människa ber om hjälp? Jag förstår inte det.  

LÄS MER: Klubben avslöjar – så dog Alexei Salomatin  

Alexandras fina ord: ”Han är med mig varje dag”

I samma veva fick Alexandra veta att Alexeis mor, hennes farmor, hade gått bort på dagen ett år efter honom. Men inte heller detta fick hon besked om och missade således även hennes begravning. Enligt vad Alexandra fick höra från sina släktingar så hade Alexeis änka anordnat begravningen i smyg. 

– Jag trodde inte det var sant när jag hörde det. Det känns helt overkligt. Det är ju min nära släkt, min pappa och min farmor, och jag fick inte det berättat för mig. Det känns så omänskligt. 

Har du sökt svar från din pappas änka gällande allt som hänt?

– Nej, jag har ingen kontakt med pappas änka, bara hans släktingar. Och ingen av dem vet mer än det här just nu. 

Trots känslostormarna under besöket i Moskva så känner Alexandra Salomatin en viss glädje över att ha fått besöka sin fars sista viloplats. En far som i allra högsta grad lever kvar i henne.

– När jag tänker på pappa tänker jag på alla fina minnen. Hans var som en livscoach, alla tips och råd han gett mig sen jag var liten. Det finns kvar i mig varje dag. Sen har jag mängder med bilder och artiklar från hans tid som hockeyspelare. På så sätt känns det som att han är med mig varje dag. 

https://www.instagram.com/p/BWD2xxVFNhG/

Salomatin kom till gotländska Roma IF från CSKA Moskva 1992 och efter en säsong i Roma gick flyttlasset till Västerås där Salomatin gick från att bara vare en spelare till att bli en klubbikon. Totalt blev det 234 grundseriematcher och 117 poäng för VIK i SHL innan hans karriär gick vidare i bland annat HV 71 och AIK. Han la av 2003. 

expressen

Related posts

lämna en kommentar