DEBATT. Klart tjejen med slöja får synas på en tidningsetta


DEBATT. SvD junior, en tidning som riktar sig till barn och unga, hade förra veckan en artikel om rörelseglädje och valde en etta (förstasidan på en papperstidning) där Sofia, 11 år springer. Hon ser stark, närvarande och målmedveten ut. Som barn gör när de springer. Den enda skillnaden var att Sofia råkar vara en av de slöjbärande unga tjejer vi har i Sverige.  

Rörelseglädje gäller ju så klart alla barn, så varför skulle inte Sofia synas? Men utspelen på sociala medier kunde inte vänta på sig. Det var tal om bojkott och avbrutna prenumerationer. SvD junior själva tog det hela med ro: ”I SvD Junior strävar vi efter att vara inkluderande. Att uppmuntra barn till rörelseglädje är en viktig fråga. Alla barn mår bra av att röra på sig – och alla barn är välkomna att berätta om det i SvD Junior”, skriver chefredaktören Stina Cederholm som svar på Twitter.

Skam- och skuldbeläggning pågår

Stina Cederholm sätter fingret på någonting väldigt viktigt i sammanhanget, nämligen inkludering och vikten av att alla barn är välkomna. Det här är en grupp av unga tjejer som existerar i vårt samhälle, generation efter generation. Detta är Sverige och tidningar har som uppdrag att spegla vårt mångfacetterade samhälle. Slöjbärande unga tjejer har lika mycket rätt att synas precis som alla andra. De har ett existensberättigande i det mediala rummet. Skam- och skuldbeläggning pågar, vilket vid det här laget är ganska daterat. Låt oss blicka framåt. Mot framtiden, och det är nya tider.

Värnar vi om ett samhällsklimat med trygghet och gemenskap i centrum, då värnar vi om vikten av medialt utrymme även åt slöjbärande unga tjejer. Utan politik, utan utspel, utan värderingar. Att censurera slöjbärande existens är att förneka vårt pluralistiska samhälle, och det är ett steg bakåt och inte ett steg framåt. 

LÄS MER: SVT:s märkliga idé om muslimer i tv-utbudet

Så här ser Sverige ut

De bilder och berättelser vi möts av är enormt betydande och sätter agendan för hur vi uppfattar världen. Att synliggöra slöjbärande i det offentliga rummet handlar förstås inte om att aktivt ta ställning för eller emot slöjans varande eller icke-varande – det behövs inte göras politik av hennes fysiska uppenbarelse. Det handlar endast om att visa på en befintlig samtid, en existerande realitet – det handlar endast om att visa på hur Sverige ser ut i dag. Inget mer, och inget mindre. 

Talar över huvudet

I diskussionerna kring slöjbärande har det i Sverige länge funnits en föreställning om att självbestämmande inte är möjligt. Det anses som en motsättning ur ett stärkande perspektiv. Men på detta vis tas friheten ifrån slöjbärande, utifrån antagandet att dessa medvetet inte har kunnat välja. Andra anser sig veta vad som är bäst för tjejerna och talar inte sällan över huvudet på dem. 

LÄS MER: Många kvinnor har valt slöjan frivilligt

Slöjbärande unga tjejer företräder sig själva som individer och inte någonting som är bortom deras kontroll. Låt oss avdramatisera slöjbärande unga tjejer och ta två djupa andetag. Välkommen till Sverige, och välkommen Sofia! Du äger, du är framtiden och du är här för att stanna.

 

Av Sarah Delshad

Föreläsare och grundare av instagramplattformen Muslimska feminster

expressen

Related posts

lämna en kommentar