Både upp och ned för NorwegianNorwegians rapport för det andra kvartalet var blandad.

Kvartalsresultatet förbättrades något mer än förväntat men flygbolagets likviditetsposition var svagare än förväntat. Det framhåller ett par analytiker i snabbkommentarer som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av efter torsdagsmorgonens rapport.

Norwegian redovisade ett justerat ebitdar-resultat på 2,3 miljarder norska kronor för kvartalet (1,2), vilket var en något större förbättring än snittförväntan, påpekar både DNB och Pareto enligt snabbkommentarer.

De båda analyshusen bedömer vidare att prognosen om ett sådant resultat på mellan 6 och 7 miljarder norska kronor för innevarande helår var i linje med marknadsförväntan.

Bolaget hade likvida medel om 1,7 miljarder norska kronor vid halvårsskiftet, detta kan jämföras med marknadsförväntan om runt 4,5 miljarder, enligt DNB. Pareto pekar på att flygbolagets sysselsatta kapital i nuläget ligger runt 4 miljarder norska kronor över normaliserad nivå.

Den avgående vd:n Bjørn Kjos sade under rapportpresentationen att bolaget inte har några planer på att genomföra ytterligare en nyemission. Norwegian kommer, enligt honom, trots allt kunna omfinansiera den obligation som löper ut i slutet av 2019.

“Vi har flera möjligheter till en omfinansiering av obligationen som förfaller i december men vi har inte bestämt oss för en lösning ännu”, sade han enligt TDN Direkt.

Finanschefen Geir Karlsen, som blir tillförordnad vd, talar om en rad möjliga åtgärder och försäkrar att kommande vinter “inte blir i närheten av lika dålig” som föregående.

Norwegian skulle enligt honom kunna sälja slot-tider, flygplan och aktier i Bank Norwegian. Aktierna i banken är värda runt 2 miljarder norska kronor. Även om flygbolaget har en positiv syn på innehavet kan bolaget utnyttja denna likviditet om det skulle kännas ett behov av det.

Enligt Geir Karlsen kommer Norwegian också få klarhet kring ett möjligt samriskbolag avseende flygflottan. Ett besked kan väntas inom några veckor snarare än några månader.

“Vi är inte säkra på utfallen, men vi är positiva”, sade han enligt TDN Direkt.

Norwegians aktie har svängt mellan plus och minus i torsdagens öppningshandel och var marginellt upp vid 9.45-tiden.

Affarsvarlden

Related posts

lämna en kommentar