Därför lämnade Andreas Larsson Frölunda: ”Fanns ingen tid”


Andreas Larsson är inne i sin mest hektiska period under året.

Under hela sommaren, fram till NHL-säsongen drar i gång i september, drillar Andreas några av Sveriges mest lovande ishockeyspelare.

– Det är mycket hela sommaren nu, men det är så jag vill ha det, säger skridskotränaren.

Innan allt det här drog i gång, innan Andreas var en efterfrågad skridskotränare så var han en elitåkare på skridskor.

Redan 1995 när Andreas bodde i Calgary i Kanada var det hockeyspelare som hörde av sig och ville ha hjälp.

– Några hockeyspelare ville ha hjälp med barmarksövningar och på den vägen fortsatte det, säger han.

LÄS MER: “Hoppas han kan få ut det bästa ur mig”

Lämnade Frölunda

Han blev sedan förbundskapten för skridskolandslaget och fortsatte med den rollen fram till 2010 och OS i Vancouver.

Men Andreas slutade aldrig att arbeta med hockeyspelare.

– Jag gjorde ett aktivt val att lämna min roll som förbundskapten då jag även hade fått barn i samma veva. Jag bestämde mig att lämna skridskovärlden och satsa fullt ut på hockeyn, säger han.

Han anställdes som fys– och skridskotränare i Rögle BK. Efter några år i Rögle gick han vidare till Schweiziska Lausanne för att 2014 sluta upp i Frölunda.

I Frölunda blev det fem framgångsrika år för skridskotränaren som var med och utvecklade juniorernas och seniorernas skridskoåkning.

Två SM-guld och tre CHL-guld var Andreas Larsson med om.

Men allting har sitt slut. 

I juni bestämde han sig för att gå vidare och lämna Frölunda för att fokusera på sin egen verksamhet som skridskotränare.

– Jag har inget ont att säga om tiden i Frölunda. Man får chansen att jobba med några av Europas bästa hockeyspelare, men samtidigt måste man se till sitt egna och vart man själv står någonstans i livet. Det fanns ingen tid över, säger Andreas.

”Det kommer inte gratis”

Under tiden som skridskotränare i Frölunda arbetade Andreas vid sidan om med att utveckla svenska NHL-spelare.

Det ville han satsa fullt ut på.

Hampus Lindholm (Anaheim Ducks), Andreas Johnsson (Toronto Maple Leafs), Anton Blidh (Boston Bruins) och Kevin Fiala (Minnesota Wild) är bara några som under åren valt att ta hjälp av skridskotränaren.

– Det är en ynnest att få jobba med ambitiösa hockeyspelare men också att jag kan planera min dag precis hur jag vill, säger Andreas.

Under sommaren arbetar Andreas tillsammans med sin ”sommargrupp” som han kallar det, en grupp med tolv spelare med bland annat NHL-spelare och svenska juniorer som kämpar för att nå sin dröm.

– Det kommer inte gratis utan man måste leverera resultat för var och en. Jag har NHL-spelare som är på samma is som J-18 spelare och de behöver olika typ av support. Det är inte svårt alls, det är snarare roligt och en utmaning, säger Andreas.

LÄS MER: Lindholm hyllar Ducks tränarbyte

Ser det som en utbildning

Andreas berättar att hans mål med utbildningarna är att spelarna till slut inte ska återvända.

– Jag ser allt som en utbildning. Förhoppningsvis har de lärt sig något efter några år och när jag känner att de kan det mesta, då släpper jag dem, säger han.

Så var fallet med NHL-spelaren Hampus Lindholm.

– Innan hans proffskontrakt tränade vi väldigt intensivt men sedan kände jag att nu kan han allt. Nu hör han av sig när han vill ha lite uppdateringar, men det mesta löser han själv, säger Andreas.

Resan har varit lång för Andreas som la grunden för sin verksamhet redan som elitåkare på skridskor för snart 25 år sedan.

– Det har varit en lång resa men det är jävligt skönt att kunna trycka på gaspedalen ordentligt och göra det utan att tappa kvalitet, säger han.

LÄS MER: Efter hyllningarna: ”Det är jättekul”expressen

Related posts

lämna en kommentar