Börsens uppgångssvit ser ut att brytasStockholmsbörsens uppgångssvit med sex dagar av stigande kurser ser på onsdagsmorgonen ut att vara över. Höjt tonläge från USA mot Kina, och protester i Hongkong dämpar börshumöret på omvärldsbörserna.

Klockan 8.25 pekade terminerna för tyska DAX- och franska CAC40-index ned mellan 0,6 och 0,7 procent. IG:s förhandel indikerade samtidigt en nedgång för Stockholmsbörsens OMXS30-index med drygt 0,5 procent.

USA:s president Donald Trump sade på tisdagskvällen att han inte kommer att sluta ett handelsavtal med Kina om inte Peking återgår till de villkor som förhandlades fram tidigare i år. Det fick de tidigare uppgångarna på USA-börserna att komma av sig på tisdagskvällen och de ledande indexen stängde runt oförändrade nivåer.

I Asien var det överlag nedgångar på onsdagen där Hongkong backade mest i spåren av demonstrationerna mot ett lagförslag som möjliggör utlämningar till Fastlandskina.

H&M konkurrenten Inditex första kvartal bjöd på en försäljning och en nettovinst ungefär i linje med förhandstipsen. Ebitda-resultatet var rejält över förväntan då det lyftes av en IFRS 16-effekt. Inditex upprepar sin prognos om att den jämförbara försäljningen väntas öka med 4-6 procent under verksamhetsåret 2019/2020. På måndag nästa vecka presentar H&M sina försäljningssiffror för sitt andra kvartal (mars-maj).

Assa Abloy har förvärvat den brittiska tillverkaren av pass, De La Rues, internationella verksamhet inom id-handlingar. Försäljningen för den förvärvade verksamheten uppgick till cirka 460 miljoner kronor i det räkenskapsår som tog slut i mars 2019.

Kursen i den riktade emission som gamingbolaget Stillfront aviserade efter börsstängning på tisdagen, och som bolaget tidigare dessförinnan flaggat för, blev 240:40 kronor per aktie. Aktien stängde på 262:50 kronor på tisdagen och rabatten mot den nivån blev därmed 8,4 procent.

Novo Nordisk meddelade på tisdagskvällen att oral semaglutide nådde det primära målet i Pioneer 6-studien. Oralt tagen semaglutide visade säkerhet inom hjärt- och kärlområdet hos patienter som har typ 2 diabetes eller hjärt- och kärlsjukdom, jämfört med placebo.

Bland morgonens rekommendationsändringar har Goldman Sachs sänkt SSAB till neutral från köp. Riktkursen sänks samtidigt till 38 från 43 kronor. SSAB (A-aktien) stängde på 32:30 kronor på tisdagen. Sedan årsskiftet har aktien stigit 10,4 procent. Banken har samtidigt höjt sin rekommendation för SSAB:s finländska sektorkollega Outokumpu till köp.

Pareto Securities har höjt riktkursen för Dometic till 115 kronor från 93 kronor. Rekommendationen köp upprepas. Aktien i Dometic, som stigit med nästan 74 procent sedan årsskiftet, stängde på 93 kronor på tisdagen.

SEB Equities analytiker Magnus Thorstholm Jensen, som fram till slutet av 2018 var ir-chef på Pandora och som nu är analytiker på SEB i Danmark, har höjt sin rekommendation för Pandora till behåll från sälj. Riktkursen är även fortsatt 235 danska kronor.

På dagens makroagenda presenteras KPI-statistik för USA som spås stiga 0,1%, vilket skulle få inflationstakten att växla ned en aning, till 1,9% från 2,0% föregående månad. Statistiken förmodas vara viktig för marknadens förväntningar på Federal Reserve, där marknaden på senare tid prisat in räntesänkningar.

Affarsvarlden

Related posts

lämna en kommentar