Chefsekonom tror på två räntehöjningar: “Kanske lite önsketänkande”När många andra prognosmakare dragit ned sina förväntningar om räntehöjningar från Riksbanken håller Industriarbetsgivarna fast vid prognosen att Riksbanken höjer reporäntan med 25 punkter i år och sedan ytterligare en gång under 2020, trots en inflation under målet.

“Det är kanske lite önsketänkande. Det är inga jättehöjningar jag ser framför mig utan en liten normalisering där jag tänker att det mest handlar om att skicka ett signalvärde om att de tar andra hänsyn, vilket de har utrymme för i riksbankslagen och sitt eget ramverk”, säger Industriarbetsgivarnas chefekonom Kerstin Hallsten till Nyhetsbyrån Direkt.

Hon räknar själv med en KPIF-inflation på 1,8 procent i år som sedan sjunker till 1,6 procent 2020.

“Om inflationen blir några tiondelar under inflationsmålet och man då blir väldigt orolig för det måste det vara något fel i upplägget”, säger hon.

Hon säger att riksbanksutredningen som kommer i höst kanske kan ge Riksbanken hjälp att se bredare än enbart strikt till inflationsmålet.

“Det är möjligt att det där kan komma ett litet förslag till förtydligade i riksbankslagen som kan hjälpa Riksbanken att ta andra hänsyn”, säger hon.

Hon säger att Riksbankens agerande till exempel påverkar möjligheten för andra myndigheter, som Finansinspektionen, att nå sina mål.

“Man kan tänka sig att det Riksbanken gör måste stå i proportion till andra myndigheters verksamheter och mål för den ekonomiska politiken”, säger Kerstin Hallsten.

Affarsvarlden

Related posts

lämna en kommentar