Brant fall för Millicom på börsenTisdagen inleddes med sjunkande index på Stockholmsbörsen och svaga sektorer var teknik samt telekom.

Förlorare bland storbolagen var bland andra Tele 2 och Ericsson, medan Millicom stod för en mer spektakulär nedgång sedan storägaren Kinnevik berättat om kommande aktieförsäljningar.

Omkring klockan 10.30 hade OMXS30 sjunkit 0,3 procent till 1.514 och aktier för 3,1 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. De ledande Europabörserna gick samtidigt åt skilda håll: tyska DAX var upp medan CAC 40 i Paris backade.

På morgonen presenterades en förändring av ägandet i Millicom, där Kinnevik ska sälja 11 miljoner aktier och dela ut resterande innehav till sina ägare. Kapitalet ska gå till nya investeringar enligt Kinnevik, som också flaggar för att utdelningarna kan komma att bli lägre under de kommande åren.

Försäljningen är ett sätt för Kinnevik att höja investeringstakten i tillväxtbolag som ligger närmare hemmabasen, uppgav Kinneviks vd Georgi Ganev för Nyhetsbyrån Direkt. Millicom föll 12,8 procent medan Kinnevik var 0,6 procent lägre.

Swedbank har höjts till köp av Danske Markets, som ser positivt på utsikterna för svensk banksektor och anser att oron för marginalpress i utlåningen är överdriven. Swedbank stärktes 1,4 procent och var därmed bästa bankaktie.

Morgonens mest omsatta aktie var Fingerprint Cards, som föll tillbaka 2,7 procent efter måndagens 10-procentiga kurslyft.

Stillfront var en av dagens stora vinnare med en uppgång på 9 procent. Bolaget har köpt den kanadensiska spelutvecklaren Kixeye för 90 miljoner dollar, plus en eventuell tilläggsköpeskilling på 30 miljoner dollar. Därmed får Stillfront fyra nya livespel som hittills genererat cirka 850 miljoner dollar i intäkter.

Toadman Interactives köp av marknadsföringsbolaget Petrol Advertising för 18 miljoner dollar plus eventuell tilläggsköpeskilling togs emot positivt av börsen, som skickade upp aktien 10,4 procent.

Desto sämre gick det för Edgeware, som föll 31 procent. Bolaget, som är verksamt inom streaming av tv och video, räknar med att intäkterna under andra kvartalet kommer att ligga i intervallet 28-34 miljoner kronor. Klart lägre än motsvarande kvartal i fjol, då bolaget omsatte 50 miljoner kronor, och Handelsbanken sänkte på tisdagsmorgonen Edgeware till sälj från köp.

Intrum handlades upp 3,4 procent sedan Handelsbanken höjt aktien till behåll, som följd av Intrums köp av grekiska Piraeus Banks plattform för hantering av förfallna fordringar.

Camurus har fått fas 3-resultat med Buvidal, för behandling av opioidberoende, publicerade i den vetenskapliga tidskiften Addiction där behandlingseffekten beskrivs som “god”. Aktien var upp 5 procent.

Opus, som på måndagen lyfte hela 18,5 procent efter att Nordea tagit upp aktien till bevakning med ett köpråd, fortsatte uppåt och steg ytterligare 2,2 procent.

Guldbolaget Semafo, som har stigit med nästan 11 procent de senaste två handelsdagarna i Stockholm, fortsatte under måndagskvällen uppåt på börsen i Kanada. När handeln i Stockholm inleddes fortsatte aktien upp och avancerade ytterligare 6,3 procent.

Per-Olof Söderberg har via bolag köpt 500.000 aktier i Ratos, där han är styrelseordförande. Köpet är värt cirka 12,9 miljoner kronor och investmentbolagsaktien svarade med att stiga 1,7 procent.

Affarsvarlden

Related posts

lämna en kommentar