Bred nedgång på börsen | AffärsvärldenStockholmsbörsen handlades ned direkt i öppningen på onsdagen och trenden förstärktes successivt under den förkortade handelsdagen. Elekta rusade efter ett oväntat starkt bokslut medan SSAB föll efter ståljätten Arcelor Mittals produktionsneddragningar.

Även på de ledande börserna i Asien och Europa var börsklimatet surt. Terminerna för USA-börserna pekade också mot en negativ start. I vanlig ordning oroade bristen på framgång i handelskonflikten mellan USA och Kina, där den senare explicit hotat med att ta till sällsynta jordartsmetaller som ett vapen.

Vid den tidigare stängningen, klockan 13.00, hade det svenska storbolagsindexet OMXS30 gått ned 1,7 procent till nivån 1.539. Aktier för 9,4 miljarder kronor hade då omsatts.

Mest omsatta aktie var det rapportaktuella strålterapibolaget Elekta, som rusade närmare 19 procent. Resultatet för räkenskapsårets fjärde kvartal var genomgående bättre än väntat i Infront Datas konsensusprognos, baserad på tio analytikers bedömningar. Ebita-resultatet om 985 miljoner kronor var 15 procent över snittestimatet. Även utdelningen om 1:80 kronor per aktie var klart högre än väntat. Enligt Elektas vd Richard Hausmann har alla affärsområden bidragit till den starka avslutningen på räkenskapsåret.

I övrigt var nedgången bred och, förutom Alfa Laval som slutade oförändrad, stängde samtliga papper i storbolagsindexet OMXS30 på minus.

Bland de största förlorarna fanns stålbolaget SSAB, vars aktie var ned 3,9 procent. Hela den europeiska stålsektorn backade rejält sedan tungviktaren Arcelor Mittal meddelat att den utökar sina tidigare aviserade produktionsnedskärningar i Europa med hänvisning till den svaga marknaden.

Mest bland storbolagen backade Ericsson, som sjönk 4,2 procent, och sektorkollegan Nokia slutade ned 2,4 procent. Analysfirman New Street ser en risk för att telekomutrustningsleverantörernas marknad minskar nästa år och har nedgraderat Ericssonaktien till sälj.

I kölvattnet av att oljepriset gått ned närmare 2 procent handlades Lundin Petroleum 3,5 procent lägre och Enquest sjönk 2,4 procent.

Storbankerna, förutom Swedbank, tillhörde aktierna som klarade sig bättre än OMXS30-index. SHB vek ned 0,7 procent, SEB sjönk 1,1 procent och Nordea slutade 1,3 procent lägre.

Lundbergs stack ut med en uppgång på 3,2 procent till 323:80 kronor. DNB Markets har uppgraderat aktien till köp med ny riktkurs 360 kronor efter torsdagens kvartalsrapport.

Flygbolaget SAS fick däremot sin rekommendation sänkt till neutral av Sparebank 1. SAS-aktien gick ned 3,6 procent.

Forskningsbolaget Bioarctic handlades upp 2,4 procent. Redeye ser i sitt basscenario en tydlig uppsida för aktien.

På small cap-listan föll Saniona närmare 14 procent. Forskningsbolaget föreslog sent på tisdagskvällen en emission om 78 miljoner kronor och på onsdagsmorgonen redovisades ett nettoresultat på -25 miljoner kronor för det första kvartalet.

På makrofronten presenterades första kvartalets BNP i Sverige. Trots att uppgången på 2,1 procent i årstakt var högre än väntat lyckades statistiken inte lyfta kronan.

Affarsvarlden

Related posts

lämna en kommentar