Bob Houghtons liv efter Europacupfinalen ”Underbart”


Det är en glad och avspänd Bob Houghton som är tillbaka i Sverige för att vandra längs minnenas boulevard.

40 år har gått sedan Malmö FF förlorade mot Nottingham Forest med 1–0 i Europacupfinalen i München.

Och Houghton sticker inte under stol med att han genom åren många gånger tänkt på hur det skulle ha kunnat sluta annorlunda den där dagen.

– Jag pratade med Trevor Francis, som gjorde matchen enda mål, för bara två-tre veckor sedan. Jag sa till honom att han kostade mig en hemsk massa pengar med det där målet, säger Houghton, ler och fortsätter:

– Det jag tänkt mest på genom åren är hur det gått om vi inte haft alla dessa skador. Vi kom till spel utan flera av våra viktigaste spelare och så Staffan Tapper som startade så skadad att han fick bryta tidigt.

I dag lever Bob Houghton sedan flera decennier tillbaka i Sydafrika.

– Min fru är därifrån. Vi bestämde tidigt att när vi går i pension ska vi flytta till Kapstaden. Det är en underbar stad. Och ett av få ställen som inte är jättedyrt att bo i.

– Jag fick en bild skickad till mig för ett tag sedan från en vän som var i Stockholm. Det var ett kvitto på ett glas vin som kostade 14 euro. Det får jag ju flera flaskor för i Kapstaden, säger Houghton och ler.

Hade aldrig sett snö

Det är 40 år sedan Europacupfinalen – men 45 år sedan Bob och hustrun Nerise kom till Malmö.

– Vi gick ut från hotell Savoy, vek runt hörnet och rakt in i den malmöitiska vinden. Nerise vände direkt och gick tillbaka in på hotellet. 

– Några dagar senare väckte hon mig en natt och bad mig titta ut. Hon hade aldrig sett snö, säger Houghton och berättar ytterligare en story om Nerise och vinter.

– Hon åkte skidor med Roy (Andersson) och hans fru en gång och försökte sätta på sig skidorna med högklackat på. Haha!

Mellan 2006 och 2011 var Bob Houghton förbundskapten för Indien.

Sedan dess har han varit pensionär och följt fotbollen allt mer sporadiskt.

– Jag har väldigt lite kontakt med fotbollen i dag. Och jag ser mycket mer cricket. Jag ser inte så mycket fotboll, inte ens på tv. Har du lagt hela ditt liv på att spela och träna fotboll så kommer det en dag då du får nog, säger Houghton och fortsätter.

– Jag var rädd när jag slutade att jag skulle sakna sporten. Men det har aldrig blivit så. Jag gillar att se Crystal Palace (som tränas av Houghtons goda vän, ex-mff:aren Roy Hodgson). Men jag brukade se mer på den tiden när det var folk jag kände som var aktiva.

Vad tänker du när du ser Malmö FF som klubb i dag och jämför med 1970-talet?

– Stadion har gjort hela skillnaden, faciliteterna är fantastiska. Men den gamla var härlig att spela på också. Jag har så många fina minnen därifrån.

Har gett namn åt en läktarsektion på Stadion

I dag har Bob Houghton en egen läktarsektion uppkallad efter sig på Stadion i Malmö, Bobs hörna, något som närmast verkar göra den förre stortränaren förbluffad.

– Jag vet inte om det är Malmö eller om det är Malmö FF. Men det finns ett sätt att vara i den här staden som är så speciellt.

– I England är det möjligtvis i Liverpool som man i detalj minns vad som hände i klubben för 40 år sedan. Här minns man. Jag gjorde en intervju inne på Stadion vid den läktarsektion som kallas Bobs Hörna inför matchen mot Sundsvall, det var en halvtimme innan match och folk som redan var på plats ropade mitt namn och jublade. Jag kunde inte tro att det var sant.

Om det läge som Malmö FF befinner sig i i dag säger Bob Houghton:

– Jag är inte förvånad att Malmö har tagit sig dit de är i dag med Champions League- och Europa League-gruppspel. Men jag har svårt att se hur man ska kunna ta sig mycket längre än så. Skillnaderna i fotbollsvärlden är så stora i dag.

– Det mest slående med det vi gjorde 1979 var att vi hade tio spelare som var från närområdet och så Ingemar Erlandsson (från Glimåkra 10 mil bort). Det kommer aldrig att hända i internationell fotboll igen.

– Det var vad man inte kunde förstå utomlands var vi än kom. Att alla kom från Malmö. Och att många av spelarna i laget jobbade vid sidan om fotboll. Folk kunde bara inte förstå det.

Är det någon spelare du är speciellt glad att träffa nu när du är tillbaka?

– Nej, inte på det sättet för det är så många jag är så nära. De är nästan, eller de ÄR, vänner till mig.  Jag var så ung när jag kom att jag kände att jag var tvungen att hitta två eller tre spelare att knyta an till, men det blev nästan allihop. Det gick inte att välja ut några. Det var verkligen en unik grupp av människor. Och många av oss är ju i princip lika gamla.

Bosse Larsson var störst

Nästan alla spelarna från MFF:s finallag 1979 kommer när klubben firar 40-årsjubileum på torsdagen.

Men inte den som Bob Houghton håller som allra störst.

– Tyvärr kommer inte Bosse (Larsson). Bosse var den bästa spelaren. Bosse var extraordinär. Speciellt med den personligheten. Han var den största superstjärna jag tränat. Och den personlighet jag någonsin mött som var minst som en superstjärna.

– Men jag är inte ledsen för att vi inte träffas. För jag vet hur han är. Och jag förstår det. Du har dina minnen och du behöver inte allt runtomkring när du blir äldre. 

Få enskilda personer har haft så stor inverkan på svensk fotboll som Bob Houghton.

När han kom till Sverige hade förbundet bestämt att ta efter den tyska modell som sedan vann VM-guld 1974.

Men Houghton införde en engelsk modell med hårt arbete, förfinad systematik och press/understöd som fortfarande ligger till grund för svensk fotboll.

– Jag är väldigt stolt över det arvet, säger Bob Houghton som blir nostalgisk när han blickar tillbaka på sitt 70-tal i Malmö.

– Du vet, jag kom hit i en fantastisk tid. Det var Socialdemokraterna som styrt landet i evinnerlighet, det var Folkhemmet, det var Abba och Ingemar Stenmark. Det fanns en anda som passade mig och Nerise helt fantastiskt bra.

– Jag älskade allt med Sverige, säger Bob Houghton.expressen

Related posts

lämna en kommentar