Björn Hamberg assisterande tränare i Brighton


Graham Potters och Östersunds FK:s gemensamma framgångssaga nådde sin osannolika kulmen i och med bortasegern mot Arsenal.

Från division två Norrland till slutspel i Europa League på sju och ett halvt år. Engelsmannens assisterande tränare Björn Hamberg, 33, har varit med på hela resan och skrev i dagarna på ett fyraårskonrakt med Premier League-klubben Brighton and Hove Albion.

Klubbens nye huvudtränare Graham Potter gör ett försök att sätta ord på svenskens betydelse.

– Han är väldigt viktig för mig och för hela ledarteamet. Vi har jobbat ihop i många år och jag litar på honom till hundra procent. Björn är en bra vän och vi har upplevt väldigt mycket tillsammans. Utan honom hade jag inte uppnått de här framgångarna, säger han.

Deras sammanfördes för första gången under försäsongen 2011. Östersund hade precis degraderats till division två och satte sitt hopp till (ännu) en engelsk tränare.

Björn Hamberg tränade division tre-klubben Frösön och hade varit snubblande nära att föra klubben till division två under den gångna säsongen.

– De kontaktade mig och sa att de hade en ny huvudtränare på väg till klubben och att de ville ha mig som assisterande. Där och då hade jag inte ens kunnat drömma om allsvenskan, inte minst med tanke på att vi inte hade någon vidare fotbollskultur i Jämtland då, säger Hamberg.

Klar för Premier League: ”Ett jäkla kaos”

Han funderar ett par sekunder.

– Men det är väl det som är charmen… man vet aldrig vart fotbollen tar dig. Vi gick in med ambitionen att förändra fotbollskulturen i stan och helt plötsligt hade vi slagit Galatasaray och Arsenal.

Att en svensk fotbollstränare skriver på för en Premier League-klubb tillhör knappast vanligheterna.

Björn Hamberg lämnade Östersund för Swansea förra sommaren tillsammans med Graham Potter, Billy Reid och Kyle Macaulay.

Vistelsen i Wales blev kort.

Betydligt kortare än vad teamet hade förväntat sig.

I slutet av förra veckan gick ansedda The Guardian ut med nyheten att Graham Potter var klar för Premier League-klubben Brighton och att han tar med sig hela sin stab från Swansea.

– Det kom plötsligt och det blev ett jäkla kaos. Jag har flängt mellan Storbritannien och Sverige de senaste dagarna, var tvungen att packa ur huset i Swansea och skrev på för Brighton i måndags. Jag vet knappt vilken dag det är i dag.

Graham Potter och hans ledarstab lämnade Swansea efter bara ett år i Wales.

Foto: ROBBIE STEPHENSON/JMP/REX/SHUTTE / ROBBIE STEPHENSON/JMP/REX/SHUTTE REX FEATURES

Svensken klar som tränare i Premier League

Har du hunnit ta in att du ska träna ett Premier League-lag?

– Det är klart att det är speciellt, det finns en stor stolthet där. Det är ju inte så att jag har en imponerande spelarkarriär bakom mig, jag provtränade med ÖFK 2006. Jag bestämde mig tidigt för att satsa på att bli fotbollstränare och startade upp en egen klubb i division sex.

Hur kommer din roll se ut?

– Jag kommer ha samma roll som i Swansea. Graham är så klart huvudtränare, sen är jag och Billy (Reid) assisterande tränare. Rollen är väldigt dynamisk. Det handlar om att supporta Graham med allt möjligt och att jobba med människor. Vi kommer in i en helt annan miljö nu, i en förening som har haft framgångar med uppflyttning och som har hållit sig kvar i världens bästa liga i två år.

Hamberg fortsätter:

– Målet är att utveckla klubben, som har fantastiska möjligheter och en grym ordförande. Det finns möjlighet för klubben att ta nästa steg och det är därför vi går dit. De vill utvecklas och det är det vi är anställda för, att lyfta klubben.

Målet: Vinna Champions League

I sju och ett halvt år tränade de ÖFK i något som väl får betraktas som en skyddad verkstad.

I alla fall i jämförelse med Brighton.

Miljardindustrin Premier League är känd för mycket, men klubbarna är knappast kända för att vara de mest tålmodiga när det kommer till tränare.

Resultaten styr och det är en verklighet som Graham Potters stab måste anpassa sig efter.

– Jag lämnade Östersund med sambo och en treåring och det var en känsla man hade med sig. Det finns inga garantier för hur länge man blir kvar. Vi hade väl inte suttit säkert i Östersund om vi hade börjat förlora varenda match heller, men man kan inte fokusera allt för mycket på det. Går fotbollen åt helvete, så fine… men börjar man jaga resultat för att man tror att man kan få sparken tror jag att man tappar bort sig själv.

Har du drömmar om att bli huvudtränare en dag?

– Jag gör min pro license-utbildning just nu och det där var den första frågan som min handledare ställde. Saken är att jag vill vinna Champions League och jobba för de största klubbarna i världen. Det låter kanske naivt, att man försöker sitta på någon hög häst, men det är målet. 

– Jag är inte personen som drömmer om att bli huvudtränare. För mig handlar det om att jobba hårt och nära tillsammans i ett team, inte vilken titel man har. Janne Anderssons ord ”fotbollsarbetare” är ett ord som jag verkligen gillar.

Östersunds tidigare orförande, Daniel Kindberg.

Foto: JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN

”Kindberg har betytt otroligt mycket för mig”

Samtidigt som fotbollslivet leker för Östersunds gamla ledarstab stormar det kring den jämtländska fotbollsklubben.

Spelarna bojkottar medierna och parallellt väntar rättegången mot klubbens tidigare ordförande Daniel Kindberg, som är misstänkt för grov ekonomisk brottslighet.

Björn Hamberg har följt nyhetsrapporteringen kring Kindberg en del.

”Han är inte blind och han kan läsa”.

– Det enda jag kan säga om Kindberg är att han har betytt otroligt mycket för mig. Han gav mig möjligheten att jobba för ÖFK och jag kommer alltid vara tacksam för vad han har gjort för mig. Han är en stor anledning till varför jag är här i dag, säger Björn Hamberg.expressen

Related posts

lämna en kommentar