En spelare som lyser lite starkare än de andra


Parallellt med den stegrande konflikten mellan polis och fotbollssupportrar har det spelats allsvenska matcher i ett rasande tempo de senaste veckorna. För att knyta ihop den andra trematchersveckan på kort tid var AIK ingenting annat än AIK när de tog emot Falkenberg på Friends arena.

Lugnt, metodiskt, med några av allsvenskans skarpaste offensiva vapen på planen men för den sakens skull ingen brådska framåt i onödan. 

Och varför ska de ha det? 

Experimenten i början av säsongen bevisade bara att det inte är värt att försöka hålla på med någonting annat än det man behärskar bäst.

***

Känslan är att han har fått spela precis överallt utom där han vill, han har stått efter matcher och skojat om att man kan kalla honom för James Milner och menat att det inte stärker hans aktier på transfermarknaden att inte få spela på sin föredragna position. 

Men i stället för att klaga på det har Tarik Elyounoussi jobbat för att flytta fokuset från individuella prestationer och i stället koncentrera uppmärksamheten på lagarbetet som ligger bakom segrarna efter varje mål han gjort.

Det ligger förstås mycket i det, och vi är få som är dumma nog att inte förstå det. Men samtidigt gjorde Tarik Elyounoussi två mål mot Djurgården, han gjorde två mål mot Helsingborg och han gjorde två mål på Friends arena i kväll.

Efter att ha sprungit förbi precis allt och alla varje gång han fick chansen i första halvlek inledde han den andra med att ta vara på en retur efter skott från Henok Goitom. Tio minuter senare kom inlägg från Sebastian Larsson, en boll som via Goitom hittade till Elyounoussi och in i nät för 2-0.

Två mål som återigen vann matchen för AIK, och då är det svårt att inte lägga fokus på honom. 

Med sina åtta allsvenska mål hittills i år har han redan tangerat sin egen målskörd från förra året och varit direkt avgörande när AIK har vänt den negativa säsongsinledningen till att se ut att gå mot ett sommaruppehåll som toppkandidat. 

Ja, det och det faktum att Rikard Norling verkar ha bestämt sig för att det trots allt inte är så viktigt att försöka laga någonting som inte är trasigt. 

***

För det är ju så det är. 

AIK tog SM-guld med en fotboll som i stort sett inget allsvenskt lag lyckades bryta ned förra året, med en stabilitet som inte liknar någonting annat. 

Och även om AIK:s start i år gav ifrån sig fler frågetecken än utropstecken har varje match sedan totalförnedringen i Göteborg för några veckor sedan varit fyra enskilda bevis för att AIK är som bäst när de är AIK. 

När Tarik Elyounoussi är som bäst verkar vara precis just nu. Med de prestationer han stått för de senaste veckorna är det svårt att argumentera mot att i den arsenal av offensiv kraft som AIK besitter är det trots allt han som är skarpast just nu.

Vare sig han vill höra det eller inte.expressen

Related posts

lämna en kommentar