De möjliggjorde Blåvitts värvning av Lasse Vibe


Lasse Vibe i samband med presskonferensen den 3 april.

Foto: THOMAS JOHANSSON / TT

Eftersom IFK Göteborg dras med ekonomiska bekymmer var det många som höjde på ögonbrynen när klubben i början av april värvade hem sin förre skyttekung Lasse Vibe från Kina. 

Det som möjliggjorde övergången var dels att Vibe blev löst från sitt kontrakt med kinesiska Changchun Yatai – han var alltså en fri spelare och ingen övergångssumma krävdes mellan klubbarna – och dels att Blåvitt fick in externt kapital. 

GT har tidigare berättat att ett tillskott från Blåvitts kapitalbolag IFK Gbg Transferintressenter AB möjliggjorde övergången. 

Enligt GT:s uppgiftslämnare fick IFK Gbg Transferintressenter till en början in drygt nio miljoner kronor – Serneke bidrog med knappt fem miljoner – men i december kunde GT berätta att Blåvitt initierat en nyemission, vilket innebär att bolaget ger ut nya aktier, för att inbringa mer pengar till värvningar.

Kamratgården.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

”Har fått in externt kapital” 

Dessa pengar bidrog till att finansiera både värvningen av den kongolesiske mittfältaren Nzuzi Toko, 28, och den danske anfallaren Lasse Vibe, 32.

– Vi hade en liten summa avsatt i vår egen budget och sedan har vi fått in externt kapital också via vårt bolag, bekräftade Blåvitts klubbdirektör Max Markusson då.

Enligt vad GT erfar hade IFK Göteborg inte kunnat genomföra värvningarna utan externt kapital.

IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson och Lasse Vibe.

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Här är namnen

Nu när nyemissionen är genomförd och GT begärt ut aktieboken offentliggör IFK Göteborg namnen på intressenterna som klivit in med externt kapital:

■ Martin van der Schaaf

■ Johan Nerman

■ Silfverlok Invest AB

■  M.C.R Mobile Container Repair AB

Martin van der Schaaf bor i Lund, Johan Nerman är en profil i reklambranschen och Andras Vajlok, som investerar genom sitt bolag Silfverlok Invest AB, är en profil i tv-spelsbranschen.

– Kapitaltillskottet har möjliggjort vissa strategiska förstärkningar av spelartruppen och innebär att våra möjligheter till en sportslig positiv säsong ökat. Vi är tacksamma för denna möjlighet från våra externa intressenter, säger Blåvitts ordförande Mats Engström till klubbens hemsida.

Upplägget är detsamma som tidigare och bygger på att investerarna får omkring 40 procent av nettosumman vid Blåvitts spelarförsäljningar – tills de har fått tillbaka sina investerade pengar. Noterbart är att avtalet med investerarna är begränsat i tid.

IFK GBG Transferintressenter AB

Med från början: 

 ■ Serneke Group AB

 ■ Anno 1904 Fastigheter AB

 ■ Allt i Mark Hisingen AB

 ■ Fastighets AB Balder

 ■ JSM Art & Sport AB

 ■ Sten Göran Kjellberg

 ■ Rickard Ärlig

 ■ Jovitech Invest AB

 ■ Per-Olof Johansson

 ■ IFK Göteborg

 

Tillkommit efter nyemission:

■ Martin van der Schaaf

■ Johan Nerman

■ Silfverlok Invest AB

■ M.C.R Mobile Container Repair ABexpressen

Related posts

lämna en kommentar