Börje Salming om sitt engagemang för organdonation: ”Folk dör i onödan”


De flesta av de turister som flanerar förbi Mynttorget intill riksdagshuset mitt i Stockholm gör det ovetande om att gruppen som samlats i kanten på torget utgör en mäktig del av svensk idrottshistoria.

Men den här dagen är det inte idrotten som är i fokus.

Under namnet ”Livets match” pågår en kampanj för att dels öka antalet blodgivare, dels sätta press på politikerna att effektivisera processen runt organdonationer i Sverige.

Tidigare under dagen arrangerades ett seminarium om organdonation och blodgivning för riksdagsledamöterna där flera idrottsprofiler deltagit.

Den 4 juni lägger regeringens särskilde utredare Sten Heckscher fram sin nya utredning om organdonationer. Den ska innehålla förslag på hur antalet donationer ska kunna öka i landet.

Markus Näslund om sin döde vän

– Det är ju en så viktig fråga. Men samtidigt något du kanske inte reflekterar så mycket över så länge du mår bra, säger Markus Näslund.

BLODGIVARE. Markus Näslund på britsen i Blodbussen.

Foto: JULIA NAVRÉN

Den tidigare hockeystjärnan fortsätter:

– Jag har en vän som fick dubbla lungtransplantationer. Men som inte är med oss nu längre. Det skulle nog vara hans önskan att det här uppmärksammades. Och kan jag hjälpa till på något sätt vill jag göra det.

Förre NHL-profilen Fredrik Olausson är också på plats. Olausson som själv tvingats genomgå två levertransplantationer.

– Fredrik ringde och frågade om jag ville hjälpa till – och det är klart att jag gjorde det, säger Nicklas Lidström.

Vad vill ni uppnå?

– Att sjukvården får bättre riktlinjer och befogenheter för att kunna agera snabbt när det väl händer saker. Det är egentligen svårt att tro – men folk dör ju i onödan i Sverige i dag. För att de inte får den hjälp som finns, säger Lidström.

Bandyikonen Andreas Bergvall vet mer än de flesta om behovet av en fungerande organhantering.

För ett drygt år sedan hamnade hans då 10-årige son Oscar i ett akut nödläge – han behövde ett nytt hjärta.

 

LÄS MER. Fredrik Olausson bryter tystnaden 

Andreas Bergvall om sonens hjärtbyte

– Det var en fruktansvärt jobbig tid. Du sitter som åskådare till en match som du skulle vilja ta själv – men kan bara titta på från sidan, säger Bergvall.

För familjen Bergvall slutade dramat lyckligt. 

– Efter att Oscar hamnat i transplantationskön gick det oerhört snabbt. Det tog bara 13 dagar innan operation. Och det är vi otroligt tacksamma och ödmjuka för.

Andreas Bergvall är medveten om att långt i från alla historier slutar lika bra. 

– Nej, vi hade supertur. Framför allt när man efteråt läst in sig lite mer på ämnet så inser man att vi hade jätte-jättetur.

Han står framför en av landstingets Blodsbussar som denna dag parkerats på Mynttorget. Flera toppolitiker är inbjudna, bland annat kommer såväl Annie Lööf som Ebba Busch Thor förbi.

Börje Salming om sin kropp: ”Något kan de väl ta?” 

– Politikerna måste förstå att det här är jävligt viktigt. Att något måste ske nu. Annars ska de ha detta på sitt eget samvete, säger Börje Salming.

– Tänk själv att ligga hemma med hjärtsvikt och veta att du behöver ett nytt hjärta snabbt. Hur skulle man känna sig då?

Några minuter senare tar Salming emot när socialminister Lena Hallengren (S) anländer och registrerar sig som blodgivare.

MINISTERN MOT VÄGGEN. Börje Salming möter socialminister Lena Hallengren (S).

Foto: JULIA NAVRÉN

– Jag känner ju att det är så himla viktigt. Om svensk hälsa och sjukvård ska fungera bygger på att det finns blod som människor kan få när det behövs. Och ska det finnas så måste någon ge, säger Lena Hallengren.

Många här är kritiska till gällande lagstiftning och regler rörande organdonationer. Vad är din kommentar?

– Jag håller med om att vi behöver göra ytterligare.

Vad kan du säga om Sten Heckschers utredning som ska presenteras den 4 juni?

– Jag har förväntningar och förhoppningar på att den ska innehålla förslag så att vi kan göra ytterligare. Men jag har också stor respekt för att den här frågan är väldigt svår.

”Någon grej måste de väl kunna ta?”

Börje Salming står en bit i från och lyssnar på socialminister Hallengren. Den ärrade NHL-veteranen är sedan många år djupt engagerad i frågan om organdonationer – och vill nu se resultat.

– Det dör ju någon i onödan varje vecka. Det är bara så jävla tragiskt, säger 68-åringen som själv är mer än redo att donera organ.

Just din kropp har väl annars haft det tuffare än de flestas?

– Men nån grej måste de väl kunna ta? Något där inne borde fortfarande vara rent och fint, säger Salming och skrattar.

Sedan tystnar han för en sekund – innan han fortsätter med allvarlig röst:

– Tittar du dig omkring så dör folk till höger och vänster av olika anledningar. Kan vi göra något för att rädda en några av dem så måste vi ju bara göra det.expressen

Related posts

lämna en kommentar