Börsens billigaste bolag | AffärsvärldenAllt som är lågt värderat är inte köpvärt. Men att jaga fynd på Stockholmsbörsen baserat på låga ev/ebit-multiplar kan vara en bra utgångspunkt.

I tabellen nedan har Affärsvärlden listat de 30 bolag på Stockholmsbörsen, med ett börsvärde på minst en miljard kronor, som handlas till de lägsta ev/ebit-multiplarna på analytikernas vinstprognoser för 2020.

Av de fem översta platserna tar oljebolag upp hela fyra. Bland dem märks Tethys Oil som Affärsvärlden köprekommenderade i höstas i nr 38/2018. Riktkursen sattes då till 120 kronor, vilket motsvarar en uppsida på hela 70 procent från nuvarande nivåer.

Ytterligare ett bolag i energisektorn, vindkraftsprojektören Eolus Vind, återfinns långt upp på listan. Eolus har länge varit en Affärsvärlden-favorit och kvalar fortfarande in på listan över Stockholmsbörsens billigaste bolag trots att aktien är upp över 50 procent på ett år. Aktien ingår i Nordiska Värdeportföljen inom ramen för Affärsvärlden Analys+.

Men allt som är billigt är inte bra – ofta finns rabatten där av en anledning. Så sent som i nummer 17/2019 tilldelades den pressade SAS-aktien ett säljråd, och vårens pilotstrejk har inte förbättrat utsikterna för flygjätten.

Bland börsens större företag är det framför allt cykliska industribolag som Boliden, SKF och SSAB som handlas till låga multiplar.

I industrin verkar också Cavotec, vars aktie halverats senaste året. Den låga multipeln bygger dock på att rörelsemarginalen stärks till 8,6 procent under 2020.

Affarsvarlden

Related posts

lämna en kommentar