Alexander Isak kommer att lämna Willem II efter lånet


Alexander Isak var 17 år gammal när Dortmund köpte loss honom från AIK för 90 miljoner kronor. Han blev därmed allsvenskans dyraste spelare någonsin.

Sen började problemen.

Under två års tid fick Isak bara göra fem matcher med A-laget – en från start och fyra som inhoppare. Sveriges hetaste fotbollstalang hade plötsligt hamnat i en frysbox.

Allting vände dock när han i januari lånades ut till Willem II i den holländska ligan. Alexander Isak fick stort förtroende och levererade direkt. På 15 matcher har han nu gjort 13 mål och 5 assist – och imponerat stort på motståndarna.

– Han är en briljant fotbollsspelare. Han är stark, snabb och teknisk. Han är en spelare att hålla ögonen på framöver, säger Ajax världsback Matthijs De Ligt när SportExpressen träffar honom.

Rasmus Nissen Kristensen, ytterback i Ajax, håller med.

– Han är en riktigt duktig spelare, inget snack om det. Och det ska bli spännande att se vad han gör i sommar för han har haft en fantastisk succé i Willem II, säger Kristensen.

– Han är riktigt, riktigt bra.

Borde han återvända till Dortmund eller försöka lånas ut igen?

– Det ska han bestämma själv, men hade det varit jag hade jag tagit ett snack med Dortmund om hur situationen blir där.

HYLLAR ISAK. Matthijs De Ligt och lagkompisen Rasmus Nissen Kristiansen är imponerade av Alexander Isak. De har mött honom både i ligan och cupen den här säsongen.

Foto: EVA PLEVIER / REUTERS BILDBYRÅN

”Han är i en annan klass”

Enligt SportExpressens uppgifter kommer Alexander Isak dock inte att kunna stanna kvar i Willem II.

Dortmund erbjöd den holländska klubben en förmånlig deal den här säsongen, där de inte behövde betala hela Isaks lön. Men om låneavtalet ska förlängas över nästa säsong kommer Dortmund kräva att hela lönen betalas.

Det har Willem II inte råd med.

Deras bäst betalda spelare just nu tjänar 2,2 miljoner kronor om året. Isaks lön ligger på runt 20 miljoner kronor om året.

Det innebär att Alexander Isak gör sin allra sista match för Willem II i morgon kväll, när de möter ADO Den Haag på bortaplan i ligans sista omgång.

– Isak har betytt otroligt mycket för Willem II. Han har varit helt fantastisk, säger Wilber Hack, fotbollskrönikör och reporter på Brabants Dagblad.

– Alla i klubben vill så klart behålla honom, men de har gett upp hoppet om att kunna låna honom även nästa säsong eftersom han är så dyr. Han är i en annan klass både kvalitetsmässigt och lönemässigt. 

Vad som väntar i Dortmund? Brutal konkurrens.

Enligt tidningen Bild är den sportsliga ledningen imponerad av det Alexander Isak uträttat i Willem II, men det är ändå inte tillräckligt för att de ska se honom som en del av laget nästa säsong.

ÅTERVÄNDER? Alexander Isak kommer inte att bli kvar i Willem II. Nu är frågan om 19-åringen får en ny chans i Dortmund – eller om han lämnar för ett nytt äventyr.

Foto: / WILLY MELLET IMAGO / / WILLY MELLET IMAGO BILDBYRÅN IMAGO

Anderlecht bekräftar intresse

Dirk Krampe, som jobbar för Ruhr Nachrichten och har följt Dortmund på nära håll sen 2008, tror också att det kommer bli tufft för den unge svensken.

– Det är en svår situation, säger Krampe.

– Det som talar för honom är att Dortmund inte kommer vilja spendera stora pengar på en backup-striker. Men det som talar emot är att Paco Alcazer och Mario Götze redan finns där, så om även om han blir kvar i klubben så kommer speltiden att bli begränsad.

Det troliga är därmed en ny lånesejour – eller en försäljning.

Den belgiska storklubben Anderlecht har under en längre tid uppgetts vara intresserad av Alexander Isak och enligt Voetbal24 är de nu redo att lägga ett bud på 90 miljoner kronor. Alltså samma summa som Dortmund köpte honom för.

– Om de är beredda att lägga 90 miljoner kronor, då tror jag att Dortmund kommer överväga att sälja, säger Dirk Krampe.

Anderlecht har haft problem den här säsongen och ligger femma i den belgiska slutspelsserien, med två matcher kvar att spela. De kan som bäst bli fyra.

Legendaren Pär Zetterberg sitter med i klubbens sportsliga ledning.

– Vi har inte lagt något bud på Isak, säger Zetterberg.

Men han är en intressant spelare för er, om möjligheten skulle uppstå?

– Absolut. En sån spelare skulle kunna tillföra laget enormt mycket. Han är absolut intressant om vi skulle kunna få en möjlighet.

Alexander Isaks kontrakt med Dortmund sträcker sig fram till juni 2022.

LÄS MER: Mino Raiola bannlyst i fotbollsvärlden – här är spelarna som påverkas expressen

Related posts

lämna en kommentar