Charlotte Kallas kritik mot brist på mångfald i landslaget


Förra säsongen blev en enorm succé för längdlandslaget. Charlotte Kalla och gänget tog totalt 36 pallplatser i världscupen (!) och under VM i Seefeld blev det fem medaljer, bland annat ett guld i damernas stafett.

Nu laddar de om för en ny säsong.

På en pressträff på Bosön tidigare i veckan presenterades åkarna som är uttagna i A-landslaget – och tränarna som ska hjälpa dem att skörda nya framgångar.

Staben består av Magnus Ingesson, Stefan Thomson, Fredrik Uusitalo och Mattias Nilsson. Och över dem finns den nya landslagschefen Jonas Peterson.

Fem män, alltså.

BARA MÄN. Mattias Nilsson, Fredrik Uusitalo, Jonas Peterson, Magnus Ingeson och Stefan Thomson ska leda det svenska längdlandslaget kommande säsong.

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

”Jag tror på mångfald”

Förra säsongen fanns Annika Zell med som tränare i laget, men hon valde självmant att sluta.

– Jag hade en tjänst som innebar att jag jobbade 50 procent med landslaget och 50 procent med DSA (Dala Sports Academy). Och förutsättningarna blev inte optimala, säger Zell när SportExpressen ringer upp henne.

– Det blev ingen kontinuitet, varken för mig eller åkarna. Det var det som avgjorde.

Samtidigt innebar det vissa utmaningar att vara ensam kvinna i staben. Till exempel kunde hon missa information, eftersom hon inte delade rum med de manliga tränarna.

Att landslaget nu är tillbaka på noll kvinnliga tränare tycker hon är beklagligt.

– Personligen tror jag verkligen på mångfald. Men det gäller både för damer och herrar. Och inte bara inom längdskidåkningen, utan allting i samhället. Jag tror att alla gynnas av mångfald, säger Annika Zell.

– Jag hoppas att förbundet jobbar för att få en mångfald.

För det finns kvinnor ute i landet som skulle kunna ha en framtid som landslagstränare?

– Absolut! Varför skulle det inte göra det? Ingen frågar om det finns herrar som skulle kunna vara landslagstränare, det blir lite tokigt tycker jag. Självklart finns det duktiga kvinnor som skulle passa i den rollen.

ENSAM KVINNA. I maj förra året presenterades Annika Zell som ny landslagstränare. Nästan exakt ett år senare väljer hon att hoppa av.

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Kalla: ”Jag blev förvånad”

Åkarna i laget tycker det är tråkigt att Annika Zell har lämnat laget.

– Jag var ganska beredd på att det skulle bli så, säger Maja Dahlqvist som är med i DSA och bor i Falun precis som Zell.

– Det blev en oklar tjänst för henne. Det är tråkigt, men jag förstår att hon valde att sluta. Man märkte att det var svårt att vara landslagstränare på 50 procent.

Hur märktes det?

– Det var lite oklart vad hon hade för roll. Hon var med lite ibland bara och det kändes som att hon själv tyckte det var svårt också.

Charlotte Kalla har samma bild av situationen.

– Jag blev förvånad över att Annika slutade. Samtidigt har det ju varit speciellt för henne att gå in 50 procent och vara tränare. Det är inget man gör på bara 50 procent. Det är snarare mer än 100 procent, säger Kalla.

Nästa kvinnliga tränare måste få en hundraprocentig tjänst?

– Det var ju knepigt även för Johan Olsson att få det att fungera på 50 procent. Så jag tror inte det handlar om kön – grejen är nog mer att det är svårt att vara tränare på halvtid. Du måste kunna verka fullt ut.

Sörjer du att det inte är någon kvinna med i ledarstaben den här säsongen?

– Jag tror att på sikt så måste det finnas mångfald. Så är det ju i alla framgångsrika organisationer och företag. Det blir bättre resultat, en annan miljö och klimat om man har en ledning med både män och kvinnor.

FAKTA: De lämnar landslagsledningen

Johan Sares, längdchef

Efter sju år som längdchef väljer Sares nu att avgå. Han säger i ett pressmeddelande att det är ”dags att gå vidare” och att han är ”redo för nya utmaningar”. Vem som ersätter honom är i dagsläget oklart.

 

Rikard Grip, landslagschef

Grip hade varit i det svenska landslaget i nästan ett decennium när han chockade alla genom att plötsligt säga upp sig. Hans ersättare blir Jonas Peterson som tidigare varit vd på Craft.

 

Johan Olsson, landslagstränare

Legendaren kom in som ny landslagstränare i fjol. Han skulle jobba halvtid med herråkarna. Men lösningen blev inte helt optimal och i veckan kom beskedet att Olsson hoppar av.

 

Annika Zell, landslagstränare

Kom in som ny landslagstränare samtidigt som Johan Olsson. Men kände även hon att det var svårt att jobba halvtid. Varken hon eller Olsson kommer bli ersatta i organisationen.

”Tråkigt att det blev så här”

Längdchefen Johan Sares inser att det är problematiskt att landslaget inte har några kvinnliga tränare. Men han vill betona att situationen som uppstod med Annika Zell inte hade med hennes kön att göra.

– Både Annika och Johan Olsson hade halvtidstjänster och det blev inte helt optimalt för dem, säger Sares.

– Vi ser gärna kvinnor i den här organisationen, det är inte det. Nu blev det tråkigt att det blev så här. Men Annika finns fortfarande med i verksamheten eftersom hon jobbar med flera av våra elitaktiva i DSA.

Sares själv aviserade i fredags att han ska sluta som längdchef. Och hans ersättare kan bli en kvinna.

Norskan Guri Hetland är med på förbundets lista över kandidater.

– Hon kommer säkerligen att få en förfrågan om hon kommer att vilja gå in i en rekryteringsprocess, säger förbundsdirektören Ola Strömberg.

Med tanke på den kritik ni har fått – är det prioriterat att det blir en kvinna som ny längdchef?

– Det är en jättebra fråga. Det är helt rätt att vi inte är jämställda på ledarnivå, och ja, det kommer att vara en aspekt i det hela. Samtidigt kommer alltid kompetens att vara det allra viktigaste.

FAKTA: Sveriges landslagstrupper 2019/2020

A-landslag damer

Ebba Andersson, Sollefteå skidor IF,

Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge SK

Hanna Falk, Ulricehamns IF,

Charlotte Kalla, Piteå elit SK,

Frida Karlsson, Sollefteå skidor IF,

Stina Nilsson, IFK Mora SK,

Evelina Settlin, Hudiksvalls IF,

Jonna Sundling, IFK Umeå.

 

A-landslag herrar

Jens Burman, Åsarna IK,

Calle Halfvarsson, Sågmyra SK,

Johan Häggström, Piteå elit SK,

Teodor Peterson, IFK Umeå,

Oskar Svensson, Falun-Borlänge SK,

Viktor Thorn, Ulricehamns IF.

 

Team Bauhaus damer

Anna Dyvik, IFK Mora SK,

Moa Molander Kristiansen, Falun-Borlänge SK,

Elina Rönnlund, IFK Umeå,

Lisa Vinsa, Piteå elit SK.

 

Team Bauhaus herrar

Martin Bergström, IFK Umeå,

Axel Ekström, IFK Mora SK,

Marcus Grate, IFK Umeå,

Simon Lageson, Falun Borlänge SK,

Anton Persson, SK Bore,

Marcus Ruus, Åsarna IK,

Björn Sandström, Piteå elit SK,

Karl-Johan Westberg, Borås SK.expressen

Related posts

lämna en kommentar