Allsvenskan: 50 spelare som lämnade


Kristoffer Olsson, AIK-Krasnodar.

År: 2019.

Prislapp: 50 miljoner kronor.

Klubb i dag: Krasnodar.

Kommentar: Hjälpte AIK till SM-guld innan han packade väskan och åkte österut. Slog sig snabbt in i startelvan för Krasnodar, som är ett topplag i ryska ligan, men har missat sista veckorna på grund av skadan han åkte på i EM-kvalet mot Norge.

 

Mattias Svanberg, Malmö FF-Bologna.

År: 2018.

Prislapp: 46 miljoner kronor.

Klubb i dag: Bologna.

Kommentar: Steget från allsvenskan till Serie A är stort, men Svanberg tog det direkt. 20-åringen har imponerat stort i Bologna och redan gjort 21 framträdanden i ligan. Tränaren Sinisa Mihajlovic har flera gånger om talat varmt om svensken.

 

Saman Ghoddos, Östersund-Amiens.

År: 2018.

Prislapp: 40 miljoner kronor.

Klubb i dag: Amiens.

Kommentar: Ghoddos dominerade i allsvenskan, men har haft det tyngre i franska Ligue 1. Tre mål och fyra assist har det blivit på 24 matcher i ett Amiens som kämpar för att undvika nedflyttning.

MITT BLAND STJÄRNORNA. Saman Ghoddos spelar för Amiens i Ligue 1 där han ställs mot spelare som Kylian Mbappé (till vänster) och Marco Verratti (till höger).

Sulejman Krpic, AIK-Sloboda Tuzia.

År: 2017.

Prislapp: 1,4 miljoner kronor.

Klubb i dag: FK Zeljeznicar.

Kommentar: Sex matcher, noll mål och stämplad som ”superflopp”. Tiden i AIK blev inte alls som Krpic tänkt sig – men nu har det vänt. Krpic har gjort 14 mål på 28 matcher i den bosniska ligan den här säsongen och är dessutom lagkapten i Zeljeznicar.

 

Arnor Sigurdsson, IFK Norrköping-CSKA Moskva.

År: 2018.

Prislapp: 40 miljoner kronor.

Klubb i dag: CSKA Moskva.

Kommentar: Har spelat 18 av 27 ligamatcher för CSKA Moskva den här säsongen och dessutom gjort sex matcher i Champions League. Totalt sex mål har det blivit. 19-åringen ser ut att gå en stor framtid till mötes.

 

Aliou Badji, Djurgården-Rapid Wien.

År: 2019.

Prislapp: 20 miljoner kronor.

Klubb i dag: Rapid Wien.

Kommentar: Nobbade en flytt till Kina som hade gett Djurgården 50 miljoner kronor och gick i stället till Rapid Wien. Där har det nu lossnat rejält, efter en trög start. Tre mål på de två senaste matcherna – och två gånger i rad uttagen i veckans lag.

 

Björn Paulsen, Hammarby-Ingolstadt.

År: 2019.

Prislapp: 5 miljoner kronor.

Klubb i dag: Ingolstadt.

Kommentar: Kämpar för att rädda Ingolstadt kvar i den tyska andraligan. Efter fyra segrar på de fem senaste matcherna ligger de på kvalplats. Paulsen är given i laget (har spelat både mittback och ytterback) och har gjort två mål på 14 matcher.

FRÄLSAREN? Björn Paulsen ser ut att rädda Ingolstadt kvar i den tyska andraligan. Han har redan fått smeknamnet ”Tor” – ja, efter åskans gud.

Foto: Instagram @dieschanzer

Nahir Besara, Örebro-Al-Feiha FC.

År: 2019.

Prislapp: Free transfer.

Klubb i dag: Al-Feiha FC.

Kommentar: Efter några märkliga turer hamnade Besara till slut i Saudiarabien. Och där har det gått bra. Han är en nyckelspelare i Al-Feiha som kämpar för att hålla sig kvar i högstaligan. Med två omgångar kvar ligger de på kvalplats.

 

Kari Arnason, Malmö FF-Omonia.

År: 2017.

Prislapp: Free transfer.

Klubb i dag: Genclerbirligi.

Kommentar: Gjorde bara åtta matcher för Omonia på Cypern innan han åkte vidare till Aberdeen. Efter en säsong i Skottland vände han hem till moderklubben Vikingur – för att två månader senare krita på för Genclerbirligi i den turkiska andraligan. Där har 36-åringen hunnit spela tolv matcher. 

 

David Moberg Karlsson, IFK Norrköping-Sparta Prag.

År: 2018.

Prislapp: 15 miljoner kronor.

Klubb i dag: Sparta Prag.

Kommentar: Har fått en flygande start i Tjeckien. Två mål och fyra assist har det blivit på tolv matcher för Sparta Prag, som ligger trea i ligan med fyra matcher kvar att spela. ”DMK” tycker dock att det är tufft rent socialt.

 

Felix Beijmo, Djurgården-Werder Bremen.

År: 2018.

Prislapp: 30 miljoner kronor.

Klubb i dag: Werder Bremen.

Kommentar: Lämnade Djurgården som allsvenskans dyraste back någonsin. Men äventyret i Werder Bremen har inte blivit som han tänkt sig. Beijmo har inte fått göra en enda minut i A-laget och har i tysk press redan dömts ut som en flopp.

 

Ken Sema, Östersund-Watford.

År: 2018.

Prislapp: 20 miljoner kronor.

Klubb i dag: Watford.

Kommentar: Även om det blivit en del tid på bänken så har Ken Sema gjort 17 matcher i Premier League under sin första säsong. Ett mål, två assist och mycket hårt arbete är hans facit. Samtidigt har Watford gått hela vägen till final i FA-cupen.

RAKT IN I PL. Ken Sema har gjort 17 matcher i Premier League den här säsongen. Här syns han i en tuff duell med Chelseas superstjärna Eden Hazard.

Foto: NEIL HALL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Tino Kadewere, Djurgården-Le Havre.

År: 2018.

Prislapp: 20 miljoner kronor.

Klubb i dag: Le Havre.

Kommentar: Var skadad när han kom till Le Havre, men har nu fått upp farten. Fem mål på 17 matcher har det blivit den här säsongen i den franska andraligan, där hans lag ligger sjua i tabellen. Fansen uppges vara nöjda med Kadewere.

 

Alexander Milosevic, AIK-Nottingham Forest.

År: 2019.

Prislapp: Free transfer.

Klubb i dag: Nottingham Forest.

Kommentar: Har lyckats slå sig in i startelvan i Nottingham Forest, trots tuff konkurrens. Tolv matcher och ett mål har det blivit under våren. Hoppas kunna lyfta laget ytterligare nästa säsong och hjälpa dem upp i Premier League.

 

Niclas Eliasson, IFK Norrköping-Bristol City.

År: 2017.

Prislapp: 20 miljoner kronor.

Klubb i dag: Bristol City.

Kommentar: Vann assistligan i allsvenskan innan han tog klivet över till Bristol City i Championship. Där har han fått stort förtroende. Den här säsongen har han spelat 33 matcher, gjort två mål och sex assist. Laget slutade sexa i tabellen.

 

Robin Jansson, AIK-Orlando City.

År: 2019.

Prislapp: 5 miljoner kronor.

Klubb i dag: Orlando City.

Kommentar: Från Bengtsfors till Orlando! Steget har inte varit några problem för Jansson, som klivit rakt in i startelvan och fått mycket beröm för sitt resoluta försvarsspel. Bland lagkompisarna finns bland annat den gamle United-stjärnan Nani.

HYLLAS I USA. Robin Jansson har fått en fin start på äventyret i USA, där han är en nyckelspelare i försvaret för Orlando City.

Foto: Instagram @orlandocitysc.

Kerim Mrabti, Djurgården-Birmingham.

År: 2019.

Prislapp: Free transfer.

Klubb i dag: Birmingham.

Kommentar: Kom rakt in i en ganska tuff tillvaro, i ett Birmingham som slogs för att undvika nedflyttning från Championship. Tolv matcher (sex från start, sex inhopp) och ett mål blev det under våren för Mrabti. Och laget klarade sig kvar. 

 

Kennedy Igboananike, Örebro SK-Al Hazm.

År: 2019.

Prislapp: Free transfer.

Klubb i dag: Al Hazm.

Kommentar: Kennedy har haft svårt att ta en ordinarie tröja i Saudiarabien, men han har imponerat när han kommit in från bänken. Fyra mål har det blivit på tre starter och nio inhopp. Al Hazm krigar för att hålla sig kvar i högstaligan.

 

Joseph Aidoo, Hammarby-Genk.

År: 2017.

Prislapp: 15 miljoner kronor.

Klubb i dag: Genk.

Kommentar: Har imponerat stort i Genk och varit given under två säsonger. I våras fick han dessutom göra debut i Ghanas landslag. Samtidigt har han fortfarande varma känslor för Hammarby som han kallar för sin ”första familj i Europa”.

 

Viktor Gyökeres, Brommapojkarna-Brighton.

År: 2018.

Prislapp: 10 miljoner kronor.

Klubb i dag: Brighton.

Kommentar: Väntar fortfarande på att få göra debut i A-laget – men i U23-laget spottar Viktor Gyökeres in mål. 14 stycken på 38 matcher har det blivit. Nyligen belönades han med ett nytt kontrakt som sträcker sig fram till 2022.

 

Martin Smedberg-Dalence, IFK Göteborg-Club Bolivar.

År: 2018.

Prislapp: Free transfer.

Klubb i dag: Always Ready.

Kommentar: Efter en lång karriär i allsvenskan valde Smedberg-Dalence att prova vingarna i sin pappas hemland. Det blev en säsong i Club Bolivar innan han gick till ligarivalen Always Ready för att få mer speltid. Där är han ordinarie på mittfältet.

 

Anton Tinnerholm, Malmö FF-New York City.

År: 2018.

Prislapp: Free transfer.

Klubb i dag: New York City.

Kommentar: Gjorde mål i debuten och efter det har succén bara fortsatt för Tinnerholm. Utsågs till årets back i New York City förra säsongen och i år har han startat tio av tio matcher. Bland lagkompisarna finns bland annat AIK-profilen     Ebenezer Ofori.

SUCCÉ DIREKT. Anton Tinnerholm gjorde mål i debuten för New York City – och sen har det bara rullat på. Förra året spelade han ihop med legendaren David Villa (till höger).

Foto: BILDBYRÅN

Alexander Isak, AIK-Dortmund.

År: 2017.

Prislapp: 90 miljoner kronor.

Klubb i dag: Willem II (lån).

Kommentar: Kämpade länge för att få speltid i Dortmund, men det var svårt. Allting lossnade dock när 19-åringen lånades ut till Willem II. Tolv mål har det blivit på 14 matcher och nu är intresset enormt för anfallstalangen.

 

Magnus Wolff Eikrem, Malmö FF-Seattle Sounders.

År: 2018.

Prislapp: Free transfer.

Klubb i dag: Molde.

Kommentar: Utsågs till allsvenskans bästa spelare, enligt spelarna själva, innan han hamnade på bänken i MFF. Även i Seattle Sounders hade Eikrem svårt att ta en ordinarie tröja – men nu gör han succé i Molde. Sex mål på sju matcher!

 

Neto Borges, Hammarby-Genk.

År: 2019.

Prislapp: 20 miljoner kronor.

Klubb i dag: Genk.

Kommentar: Den flygande vänsterbacken har fått en knackig start på äventyret i Belgien. Neto Borges har bara spelat en match och suttit fast på bänken i fyra. Enligt rapporter i belgisk media har han störts av en ryggskada.

 

Jos Hooiveld, AIK-Twente.

År: 2017.

Prislapp:

Klubb i dag: VV Pelikaan-S.

Kommentar: Efter en säsong i Twente korsade han Atlanten och skrev på för Orange County SC i USL Championship, alltså ligan under MLS. Det blev 14 matcher innan kontraktet gick ut. Nu rundar han av karriären i amatörlaget VV Pelikaan-S hemma i Holland.

 

Ibrahim Dresevic, Elfsborg-Heerenveen.

År: 2019.

Prislapp: 7,5 miljoner kronor.

Klubb i dag: Heerenveen.

Kommentar: Har haft svårt att ta en plats i Heerenveen under våren. Två starter och tre inhopp har det blivit. Hoppas kunna få mer speltid nästa säsong, när mittbackstalangen Kik Pierie troligtvis har blivit såld till en större klubb.

 

Michael Olunga, Djurgården-Guizhou Zhicheng.

År: 2017.

Prislapp: 35 miljoner kronor.

Klubb i dag: Kashiwa Reysol.

Kommentar: ”Ingenjören” dundrade in tolv mål för Djurgården innan han blev såld till Kina. Därifrån blev han plötsligt utlånad till Girona i La Liga, där han gjorde tre mål på 14 matcher. Nu har han sålts vidare till Japan där det blivit fem mål på åtta matcher den här säsongen.

BIG IN JAPAN. Michael Olunga har haft en märklig resa efter att han lämnade Djurgården 2017. Just nu öser han in mål för Kashiwa Reysol i den japanska ligan.

Foto: Instagram @ogadaolunga.

Viktor Claesson, Elfsborg-Krasnodar.

År: 2017.

Prislapp: 35 miljoner kronor.

Klubb i dag: Krasnodar.

Kommentar: Har gjort stor succé i Ryssland. Tio mål på 26 matcher den här säsongen innebär att han ligger trea i skytteligan. Har dessutom blivit en nyckelspelare i landslaget. Ryktas om att ännu större klubbar rycker i 27-åringen.

 

Jakob Ankersen, IFK Göteborg-Zulte Waregem.

År: 2017.

Prislapp: 2 miljoner kronor.

Klubb i dag: AFG Århus.

Kommentar: Tiden i Belgien blev rena mardrömmen. Fick spela totalt 35 minuter under första halvan av säsongen och var öppet kritisk mot klubbledningen. Flydde sen till AGF Århus hemma i Danmark, där han gjort åtta mål på 31 matcher i år.

 

Pontus Dahlberg, IFK Göteborg-Watford.

År: 2018.

Prislapp: 35 miljoner.

Klubb i dag: Watford.

Kommentar: 20-åringen har inte fått spela en enda minut sen flytten till Watford. Andremålvakt i FA-cupen har varit hans roll. Nästa säsong hoppas Pontus Dahlberg bli utlånad för att få mer speltid.

 

Alexander Michel, AFC-Al Khor.

År: 2019.

Prislapp: Okänd.

Klubb i dag: Al Khor.

Kommentar: Värvades till Al Khor för att rädda klubben kvar i Qatars högstaliga – och han lyckades. Efter en urstark avslutning, med elva poäng på sex matcher, säkrade Al Khor nytt kontrakt. Michel hann spela sju matcher.

 

Pa Dibba, Hammarby-Shenzhen FC.

År: 2018.

Prislapp: 12 miljoner kronor.

Klubb i dag: Shanghai Shenxin.

Kommentar: Fick bara göra en match i Shenzhen, innan han hamnade i frysboxen. Har nu lånats ut till Shangai Shenxin, bottenlag i andraligan, där han smällt in fyra mål på de åtta första matcherna. Sitter på ett treårskontrakt i Kina.

ÄNTLIGEN SPELTID! Pa Dibba har lämnat frysboxen i Shenzen och gör nu succé för Shanghai Shenxin i den kinesiska andraligan.

Foto: Instagram @padibba.

Othman El Kabir, Djurgården-FC Ural.

År: 2018.

Prislapp: 6 miljoner kronor.

Klubb i dag: FC Ural.

Kommentar: Helt ordinarie i FC Ural, som är ett mittenlag i den ryska högstaligan. Har spelat 26 av 27 matcher den här säsongen och gjort tre mål från sin position som yttermittfältare. Är lagkompis med den ryske veteranstrikern Pavel Pogrebnjak.

 

Mikael Boman, IFK Göteborg-Randers.

År: 2018.

Prislapp: Free transfer.

Klubb i dag: Randers.

Kommentar: Har haft svårt att få speltid i Randers och har flera gånger om ryktats vara på väg tillbaka till allsvenskan. Men på slutet har Boman fått chansen från start. Målmässigt går det dock trögt. Noll fullträffar på 14 matcher den här säsongen.

 

Nikola Tkalcic, IFK Norrköping-Sarpsborg.

År: 2018.

Prislapp: Free transfer.

Klubb i dag: Klubblös.

Kommentar: Lämnade IFK Norrköping efter SM-guldet 2017, men hamnade direkt i frysboxen hos Sarpsborg. Noll matcher, noll minuter. Efter en lånesejour i Ålesund valde klubben till slut att riva kontraktet. Letar nu efter ny klubb.

 

Felipe Carvalho, Malmö FF-Vålerenga.

År: 2018.

Prislapp: Free transfer.

Klubb i dag: Nacional Montevideo.

Kommentar: Till en början gjorde Carvalho stor succé i Vålerenga och fansen älskade honom. Sen fick han problem med både skador och form – och i januari kom beskedet att 25-åringen skulle lånas ut till Nacional i Uruguay. Där har han hunnit spela fem matcher.

 

Jiloan Hamad, Hammarby-Incheon United.

År: 2019.

Prislapp: Free transfer.

Klubb i dag: Incheon United.

Kommentar: Var öppen med att han ”prioriterar pengarna” när han packade väskan och åkte till Sydkorea. Där har det blivit två assist på åtta matcher för Incheon, som ligger sist i tabellen efter att ha tagit blott sex poäng på tio omgångar.

KRIS I KOREA. Jiloan Hamad och hans Incheon United kämpar för att undvika nedflyttning i den sydkoreanska högstaligan.

Foto: Instagram @incheonutd

Gabriel Somi, Östersund-New England Revolution.

År: 2018.

Prislapp: Free transfer.

Klubb i dag: New England Revolution.

Kommentar: Gabriel Somi fick sparsamt med speltid under sin första säsong i MLS och övervägde att återvända till allsvenskan, men han blev kvar. Antal spelade minuter den här säsongen? Noll. Lär försöka få till en flytt i sommar.

 

Bajram Ajeti, AFC-Afjet Afyonspor.

År: 2019.

Prislapp: Free transfer.

Klubb i dag: Afjet Afyonspor.

Kommentar: Öste in mål för Gefle, hamnade i internbråk i BP och sköt sen AFC upp till allsvenskan – innan han hoppade på flyget ner till Turkiet. Där har det blivit två mål på tolv matcher. Afjet Afyonspor är dock redan klart för nedflyttning till tredjeligan.

 

Niklas Gunnarsson, Djurgården-Palermo.

År: 2019.

Prislapp: Free transfer.

Klubb i dag: Palermo.

Kommentar: Kom till Palermo mitt under ett ägarbyte och den nya ägaren ville inte ha honom, enligt italienska uppgifter. Först efter en månad blev han officiellt presenterad. Och han väntar fortfarande på att få göra debut. Åtta matcher på bänken har det blivit hittills.

 

Daniel Gustafsson, Elfsborg-Lilleström.

År: 2019.

Prislapp: 

Klubb i dag: Lilleström.

Kommentar: ”DG” har gått rakt in i startelvan hos Lilleström, där han är lagkompis med bland annat Alex Dyer och har Jörgen Lennartsson som tränare. Sex matcher från start har det blivit, men ännu inga poäng.

 

Stipe Vrdoljak, AIK-NK Novigrad.

År: 2017.

Prislapp: – (återvände efter lån).

Klubb i dag: FC Koper.

Kommentar: Fick lämna AIK efter fyra månader. Klubben förklarade att han ”har inte nått den nivån i spelet som vi hoppades”. Nu spelar Stipe Vrdoljak i den slovenska tredjeligan. Där verkar de vara nöjda med nivån på hans spel.

 

Emil Salomonsson, IFK Göteborg-Sanfrecce Hiroshima.

År: 2019.

Prislapp: Free transfer.

Klubb i dag: Sanfrecce Hiroshima.

Kommentar: 30-åringen fått en fin start på äventyret i Japan. Salomonsson har startat tio av tio matcher – i rollen som ”wing back” – och dessutom gjort två mål. Sanfrecce Hiroshima ligger sjua i den japanska högstaligan.

NYTT ÄVENTYR. Emil Salomonsson spelar nu för Sanfrecce Hiroshima i Japan och han gör det bra. Två mål har det blivit på tio matcher i ligan.

Foto: Instagram @sanfrecce.official.

Erton Fejzullahu, Kalmar FF-Zalgiris Vilnius.

År: 2019.

Prislapp: Free transfer.

Klubb i dag: Zalgiris Vilnius.

Kommentar: Skrev på i slutet av mars och har efter det matchats in långsamt i Zalgiris, som går som tåget i den litauiska ligan. Har varit med i matchtruppen tre gånger och senast fick han spela från start. Erton väntar dock fortfarande på första målet.

 

Mikael Dyrestam, Kalmar FF-Skoda Xanthi FC.

År: 2019.

Prislapp: Free transfer.

Klubb i dag: Skoda Xanthi FC.

Kommentar: Xanthi har stora problem i den grekiska högstaligan. De har bara vunnit en av 15 matcher sen Dyrestam kom till klubben i januari – allra senast fick de styrk av Aris med 7-2. Han själv är dock ordinarie som mittback just nu.

 

Daniel Sjölund, IFK Norrköping-IFK Mariehamn.

År: 2019.

Prislapp: Free transfer.

Klubb i dag: IFK Mariehamn.

Kommentar: Tillbaka i IFK Mariehamn tjugo år efter att han lämnade. Och ”Daja” är så klart en viktig kugge på det centrala mittfältet. Han har startat fem matcher och hoppat in i en, efter att han kom till klubben i januari.

 

Sebastian Ring, Örebro-Grimsby Town.

År: 2019.

Prislapp: Free transfer.

Klubb i dag: Grimsby Town.

Kommentar: Lämnade allsvenskan för spel i League Two, alltså den engelska fjärdedivisionen. Där hann 24-åringen spela 15 matcher innan serien tog slut och Grimsby hade parkerat på den undre halvan. Har en svensk lagkompis: Ludvig Öhman som tidigare spelade i Kalmar FF.

 

Jura Movsisjan, Djurgården-Real Salt Lake.

År: 2018.

Prislapp: – (återvände efter lån).

Klubb i dag: Klubblös.

Kommentar: Tiden i Djurgården blev inte som han tänkt sig. Han skallade Daniel Sundgren, fick rött kort och åkte tillbaka till USA. Där blev han tredjad till Chicago Fire och gjorde fyra matcher innan kontraktet gick ut. Nu? Klubblös. Har inte spelat en match på ett halvår.

 

John Owoeri, BK Häcken-Baoding Rongda.

År: 2017.

Prislapp: 6,5 miljoner kronor.

Klubb i dag: IM Zhongyou.

Kommentar: 17 mål i allsvenskan gav honom ett kontrakt i Kina. Och där har målen fortsatt rassla in. 16 fullträffar för Baoding Rongda ledde till en flytt till Shanhai Shenxin där han gjorde nio mål till. I februari såldes han vidare till Zhongyou i Inre Mongoliet. Facit där? Två matcher, noll mål.

MÅLMASKIN. John Owoeri har fortsatt skicka in bollar i nätet efter att han lämnade Häcken 2017. Nu spelar han för Zhongyou i Inre Mongoliet.

Foto: Instagram @owoerijohn.expressen

Related posts

lämna en kommentar