En medalj är godkänt ändå


Ikväll börjar Tre Kronors resa mot vad vi hoppas kunna bli det tredje raka VM-guldet.
Hur står sig laget i år och är det rimligt att kunna förvänta sig guld?
Jag har gått igenom laget spelare för spelare för att söka svaret på det.

Målvakter:

Henrik Lundqvist New York Rangers
En närmare presentation känns överflödig för han som kallas ”Kungen av New York” och varit en av världens bästa målvakter de senaste 13, 14 åren.
Jag trodde VM-guldet i Köln från 2017 skulle vara avslutningen på en fin landslagskarriär men efter en tuffare säsong med ett Rangers under ombyggnad lär Lundqvist vara revanschlysten och framförallt sugen på att få vinna.

Jacob Markström Vancouver Canucks
Har svarat för sin bästa säsong under sin hittills nio år i Nordamerika och nog var tanken att Markström skulle komma till VM som det givna förstavalet. Nu är dock konkurrensen tuffast tänkbara samtidigt som en skada från förra veckan stör. En sak är säker. Oavsett om det är Lundqvist eller Markström som står har Tre Kronor två av turneringens bästa målvakter.

Jonas Enroth Örebro
En av de mest rutinerade tredjemålvakterna vi haft i ett VM någonsin va?
Beroende på om Markströms är i speldugligt skick eller ej kommer avgöra om det blir någon istid överhuvudtaget . Oavsett vad har Enroth visat att det är han som förbundsledningen anser varit bäst i Europa där han konkurrerat ut straka namn som Magnus Hellberg, Lasse Johansson, Joel Lassinantti och Victor Fasth.

Kommentar: Målvaktssidan ser riktigt, riktigt vass ut. Två värdlsmålvakter i Lundqvist och Markström får jag ändå säga och en rutinerad och synnerligen stabil målvakt i Enroth vittnar om att det här är Sveriges absolut minsta problemHenrik Lundqvist jagar revansch efter att hans New York Rangers haft en tuff säsong.  Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN /

Backar:

Adam Larsson Edmonton Oilers
Var fullständigt dominant under VM i fjol där han återigen fick spela mer med puck än vad han till vardags gör i Edmonton i NHL. Larsson såg ut trivas och sprudlade av spelglädje och ju längre turnerinegn led desto mer växte Larsson ut till en back av högsta klass.
Förväntningarna i år är således högt ställda och jag ser Larsson som en defensiv härförare och hans slutbetyg graderas inte huruvida han gör poäng eller ej.

Robert Hägg Philadelphia Flyers
Har etablerat sig i NHL med Philadelphia Flyers och är där en solid back. Nu ska också Hägg presentera sig för en bredare publik och det ska onekligen bli spännande att se. Känns på förhand som en sjätte, sjunde back som ska spela enkelt och rejält i egen zon. Har en del att bevisa och det ska bli kul att se hur pass bra Hägg kommer att vara.

Mattias Ekholm Nashville Predators
En stjärnback som utvecklats till en av världens bästa tvåvägsbackar de senaste säsongerna. Hanterar alla delar av spelet och är en som man ska lasta istid på i viktiga matcher. Ska vara en av turneringens bästa backar.

Marcus Pettersson Pittsburgh Penguins
Precis som Hägg ska det bli spännande att stifta närmare bekantskap med Pettersson som haft en fin utveckling sedan han anslöt från Anaheim till Pittsburgh under säsong. Stor back med bra räckvidd som ska vara en stark och rejäl defensiv back. Ska stötta upp och avlasta som en sjätte eller sjundeback.

Oliver Ekman Larsson Arizona Coyotes
Är en stöttepelare som tackar ja till Tre Kronor snabbare än vad Lucky Luke hinner dra sin pistol. Tack vare Ekman Larssons tidiga ja tack följer fler spelare efter och av bara den anledningen är han lagets viktigaste spelare. Ser man till spelet är Ekman Larsson en ledande offensiv back som kommer spela mycket i numera överläge och stå för poäng. En av turneringens bästa backar.

Erik Gustafsson Chicago Blackhawks
Kommer från en säsong där han svarade för starka 60 poäng och verkligen etablerat sig som en offensiv kraft hos Chicago. Med den noteringen hade Gustafsson bara fem backar före sig i den totala poängligan.
Rörlig på skridskorna, bra förstapass och ett fint skott är något av allt som sticker ut. Kommer matchas i powerplay och förväntas bidra med poäng.

John Klingberg Dallas Stars
En av världens mest sevärda backar som kan göra i stort sett vad som helst på isen och ibland kan han tillsynes sakna leder i kroppen när han vrider och vänder på isen. Sent tillskott in i truppen men en superförstärkning såklart som precis som Oliver Ekman Larsson jagar sitt tredje raka VM-guld. Kommer såklart få en nyckelroll som den världsback han är.

Lucas Bengtsson Linköping
Det enda SHL-inslaget på backsidan som dock ännu inte är anmäld till truppen. I och med att John Klingberg ansluter från Dallas lär det tyvärr betyda tack och hej till Bengtssons som trots allt imponerat under resan fram till VM.

Philip Holm Torpedo Nizhny Novgorod
Var med och vann VM-guld 2017 och gjorde det så pass bra att han belönandes med ett NHL-kontrakt. Då var han som klippt och skuren som en renodlad sjundeback som kunde avlasta backarna ovanför i hierarkien. Precis som Bengtsson är Holm ännu inte anmäld men eftersom han är mer användbar och allround än Bengtsson känns det som om det är närmare till hands att Holm anmäls till tuppen.

Kommentar: En bra backsida jämfört med andra nationer men inte alls lika bra som vid de senaste gulden. Ja. I alla fall fram till dess att John Klingberg tackade ja. Topp fyra med Gustafsson, Larsson, Ekholm och Ekman Larsson har fyllts på med Klingberg och dessa fem är absoluta toppklass som ska äta massvis med istid. Hägg och Pettersson är mer osäkra kort men kommer framförallt att avlasta backarna ovanför i hierkien. Det är ganska ovanligt att anmäla åtta backar så Philip Holm får snällt vänta på att bli anmäld beroende på skadesituationen.Oliver Ekman Larsson betydelse för Tre Kronor på och vid sidan av isen är enormt stor.Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån /

Forwards:

Adrian Kempe Los Angels Kings
Var med i guldlaget ifjol och gjorde det bra utan att hitta en given roll i någon av kedjorna. Man kunde dock se att det finns otroligt mycket spel i Kempe som jag tror han kan få ut än mer av i år.

Loui Eriksson Vancouver Canucks
Efter en tung säsong med Vancouver är det nog skönt för Eriksson att få spela med Tre Kronor där han i regel alltid presterar bra och framförallt bidrar offensivt.
Jag ser ingen anledning till att Loui inte ska kunna göra detsamma även detta VM och framförallt bidrar han även med ovärderlig rutin.
Kommer vara en av nyckelspelarna.

Elias Lindholm Calgary Flames
Var med och vann guld i Köln 2017 och svarade där för ett starkt VM i en kedja med Gabriel Landeskog och Victor Rask. Efter en genombrottssäsong i NHL där Lindholm med sina 78 poäng på 81 matcher var den svensk som gjorde flest poäng. Kommer få en nyckelroll i offensiven. Det känns som om Lindholm varit med hur länge som helst om man glömmer att han faktiskt bara är 24 år.

Patric Hörnqvist Pittsburgh Penguins
En av världens bästa spelare framför motståndarnas mål som är väldigt skicklig på att hitta lösa puckar, styra in backskott och framförallt omöjlig att flytta på. Med sin tyngd, jävlar anamma och förmåga att prestera i viktiga matcher är Hörnqvist, eller ”Bengan” som han kallas för, ovärderlig. Kan spela i alla typer av situationer och bidra med tufft spel.
I powerplay kommer nummer 72 äga framför mål. Var så säker.

Elias Pettersson Vancouver Canucks
Jag tror det mesta är sagt om Elias Pettersson vid det här laget efter en rookie-säsong med Vancouver som var fullkomligt briljant. Kan bjuda på de mest oväntade sakerna och rent individuellt och tekniskt är det nog bara William Nylander som ens kan mäta sig med honom. Jag höjer ett varningens finger. Ha i åtanke att Pettersson har haft en tuff säsong, framförallt mentalt, med långt fler matcher än vad han är van vid. Det är inte helt ovanligt att det kommer en reaktion som kan övergå till övermod och frustration i spelet. Jag tror man ska vara vaksamma på det gällande Pettersson som går in i turneringen med väldigt högra krav utifrån där det spekuleras om han ska vinna poängligan.

William Nylander Toronto Maple Leafs
Under hösten satt Nylander och väntade ut Toronto som gjorde samma sak vilket resulterade i en absurd kontraktstvist med två stora förlorare. Väl tillbaka i spel stod Nylander inte att känna igen och i och med det omtalade kontraktet höjdes kraven och förväntningarna. Trots det ser jag ingen anledning till oro. Som det sett ut under träningarna inför turneringen spelar Nylander med Elias Pettersson och Patric Hörnqvist. Kanske kan Hörnqvist ledaregenskaper ha samma positiva påverkan på Nylander som Niklas Bäckströms dito hade under VM 2017. Nylander ska göra poäng och vara med i toppen av turneringens poängliga.

Oskar Lindblom Philadelphia Flyers
Har i stillhet svarat för en lysande säsong i Philadelphia och när jag pratar med kollegor där borta öser de beröm över Lindbloms utveckling och mognad.
Det ska bli kul att se honom i Tre Kronor under VM och sett till antalet poäng beror mycket på omgivningen och roll. Lindblom hanterar både offensiven och defensiven lika bra och är därför användbar i olika roller och konstellationer.

Anton Lander Ak Bars Kazan
En ledare uti fingerspetsarna som till vardags huserar i KHL. Lander kommer dra ett tungt lass i numera underläge och ta ett stort ansvar i egen zon. En lagspelare som gör sin omgivning bättre. Senast som Lander spelade VM var 2015 och då var han en av de mest tongivande spelarna i det lag som åkte ut i kvartsfinalen mot Ryssland.

Jesper Bratt New Jersey Devils
Lämnade AIK inför säsongen i fjol och tog mot alla odds en ordinarie plats i New Jersey. Står för fart ock kreativitet och eftersom få sett Bratts framfart de senaste åren tror jag hans härlig speed kommer imponera på många.
Visserligen trångt bland de offensiva platserna men visst kommer poäng att trilla in.

Mario Kempe Arizona Coyotes
Är i VM för att spela till sig ett nytt NHL-kontrakt efter att hans nuvarande avtal med Arizona gått ut. Har en sanslös fart och under året har Kempe utvecklat sin förmåga att skydda pucken bättre. Det har gjort honom än mer användbar i antingen en mer offensiv roll eller i en renodlad checking-line.

Dennis Rasmussen Metallurg Magnitogorsk
Har varit en av de bästa spelarna under Euro Hockey tour turneringarna och belönas mycket välförtjänt med en plats i truppen. Med alla NHL spelare blir rollen dock annorlunda mot hur den varit under säsongen där det varit mycket spel i offensiv zon och powerplay. Nu lär det bli det motsatta i en mer renodlad defensiv roll. Fördelen med Rasmussen att han både kan spela center eller som nu under VM ytterforward.

Marcus Krüger Chicago Blackhawks
NHL karriären har haft en nedåtgående kurva de senaste åren efter flertalet säsonger som en fjärdecenter av högsta klass.
Nu är det ett ypperligt läge att visa upp sig för framtida arbetsgivare som turneringens bästa defensiva center. Krüger har mer spel och puck i sig än vad han för erkännande för och det tror jag han kan visa de närmaste veckorna.

Alexander Wennberg Columbus Blue Jackets
Sent tillskott i truppen som bara för ett par säsonger sedan var en blivande svensk superstjärna men som under den senaste säsongen mer och mer fastnat i ökända coachen John Tortorellas frysbox i Columbus. För två säsonger sedan svarade Wennberg för 59 poäng med den skörden mer än halverades i år.
Har mycket spel i sig och bör ges istid in en mer offensiv roll efter det att han väl kommit in i laget och fått spela några matcher.

Joakim Nygård Färjestad
Är det enda bidraget på forwardsidan från SHL och Nygårds vara eller icke vara beror på huruvida ytterligare någon NHL-spelare ansluter eller ej.
Skulle Nygård anmälas är han brukbar i olika roller och kan med sin snabbhet dels skapa chanser eller för den delen checka fast backar.
Eftersom NHL spelarna är garanterade platser i truppen i samband med att de blir uttagna hamnar Nygård i kläm som säkerligen hade kunna göra ett minst lika bra jobb många andra forwards.

Kommentar: Man förfogar över en bra bredd men få riktiga toppar. Det ska bli intressant att se hur man väljer att matcha laget och framförallt hur alla kommer att acceptera sina roller. Dock ska man veta att landslagsledningen tidigare varit bra på att hantera trupper likt denna och fått alla tillsynes nöjda.Många blickar kommer att riktas mot superstjärnan Elias PetterssonFoto: Simon Hastegård / Bildbyrån /

Mina förväntningar:
Med tanke på att Ryssland, Kanada och USA mönstrar starka lag är konkurrensen stenhård där framförallt Ryssland i stort sett kan matcha det bästa man har att tillgå.
Jag tror inte på ett tredje raka guld och vill passa på att försöka dra ned förväntningarna lite och känner att medalj, med tanke på konkurrensen, vore med beröm godkänt.

* * * * * * * * * * * * * * * *

SVT kommer att sända VM på sina kanaler och har verkligen storsatsat framförallt på sina experter där vi som tittare får ta del av nya starka namn som Roger Rönnberg, Sam Hallam, Mika Zibanejad och Staffan Kronwall. Det är inget dåligt stall.
Dessutom kommer Viaplay att sända matcherna parallellt med egna kommentatorer i form av bland annat Niklas Jihde och Erik Granström.
Hörde jag hockeyfest?

* * * * * * * * * * * * * * * *

Tack för att ni tog er tid

Sannyexpressen

Related posts

lämna en kommentar