Andri Bjarnason om utgående kontraktet


2017 tangerade Andri Bjarnason målrekordet på Island, förra året vann han skytteligan i superettan och i sin allsvenska debut fastställde han 3-1 mot Norrköping. 

Helsingborgs IF:s spjutspets har visat att han kan göra mål. 

Men de flesta i inledningen av årets allsvenska har han sett från sidan av planen. 

– Det som varit mest frustrerande är att det inte var något med min kropp, utan att det var en tackling på träningen. Det fanns ingenting som jag kunde göra åt det. Det har varit tungt att stå här uppe och bara kolla, inta göra något, säger han.

– Men man kan inte tänka så mycket på det, jag måste tänka framåt.

”Visa alla andra”

Efter skadeuppehållet är han redo för att spela 90 minuter mot Kalmar, berättar han. Sjukgymnast Markus Pettersson har inte heller satt några begränsningar. 

Och under de cirka 150 allsvenska minuter – fördelat på tre matcher – som Andri Bjarnason spelat, bedömer han att han gjort det bra.  

– Det matcher har spelat och varit frisk har jag gjort det okej. Jag vet vad jag kan och mina kvaliteter. Jag är inte det största namnet i Sverige. Alla vet inte vem jag är – men snart vet de. 

Skillnad mot på Island? 

– Med tanke på min sista säsong på Island när jag tangerade målrekordet – jag måste säga det så ofta jag kan – så är det skillnad. Sen har jag fått några landskamper också. Men det är klart, om du inte gjort något utanför Island så är det klart att folk inte vet vem du är. 

– Även folk som inte har sett mig spela verkar ha bestämt sig för att jag inte är tillräckligt bra för att spela i allsvenskan. Det är något som hjälper mig att fokusera, att visa vad jag kan. Jag älskar att höra folk säga att jag inte kan göra något. Och sen bara göra det.

Som Zlatan? 

– Nästan. Det är stora ord. Men det är bra att något som eldar upp en. Om det inte bara är för dig själv, så är grädden på moset att visa alla andra.

Kontraktet går ut

Sedan Andri Bjarnason kom till Helsingborg inför förra säsongen är han lagets bästa målskytt. Men vid årsskiftet kan islänningens sejour vara över – han är inne på sitt sista kontraktsår.

– Vi har inte kommit så långt så att vi pratat om någon kontraktsförlängning. Jag har inte tänkt på det så mycket när jag varit skadad, då har jag fokuserat på att komma tillbaka så fort som möjligt. Jag tycker jag gjort det bra som lämnat det utanför för att komma till planen.

– I sommar ska vi förmodligen börja tänka på vad som händer sen. Nu vill jag bara fokusera på den första halvan av säsongen, sen ser vi.

Vad känner du då, vill du vara kvar eller flytta?

– Som det ser ut nu är det inte ens upp till mig, för det pågår inga diskussioner. Jag är ju inte ung längre, men jag känner att min karriär precis har startat. Jag känner att jag har många, många år kvar. Jag känner att jag spela länge till. 

Landslaget

Att att kontraktet är inne på de sista månaderna är inget som påverkar, anser Andri Bjarnason. Och inte något som sporrar honom extra.

– Jag tror att jag spelade bra förra året också, och då hade jag lång tid kvar. Jag försöker bli bättre för varje år, varje träning. Alla vill spela högre upp, på en högre nivå. Om du inte vill till en högre nivå, varför spelar du ens fotboll? Det är vad jag tänker på: hur blir jag bättre? Vad ska jag göra för att vara med i landslaget permanent? 

– Det är ett mål jag har. Jag känner inte att det är så långt borta. 

”Måste vara nollställda”

Men närmast väntar Kalmar FF på Guldfågeln arena – och ytterligare ett läge att bryta den dystra bortatrenden.

– Nu är det viktigt att lämna alla andra matcher bakom oss och tänka på vad vi ska göra nu i den här matchen. Vi måste vara nollställda. Det är det viktigaste nu.expressen

Related posts

lämna en kommentar