Dramat kring Vladimir Zabrodsky som inte visades i ”Hockeyns historia”


Vladimir Zabrodskys liv är fyllt av dramatik på isen. 

Han blev Tjeckoslovakiens nationalhjälte genom att som spelare och spelande tränare vinna VM 1947 och 1949.

Vid OS 1948 ledde han landslaget till silver. På 93 landskamper svarade han för hela 158 mål. 

Bara under VM 1947, i hemstaden Prag, vann han skytteligan med fantastiska 29 mål på sju matcher.

Han var lika imponerande som tränare. När fem landslagsspelare dog i en flygolycka inför VM 1949 tog han beslutet att ersätta dem med en hel samspelt femma från laget Ceske Budejovice, i stället för att leta spelare från olika lag. Det gav guld på Stockholms stadion. 

Framgångarna ledde till att han blev den sovjetiska ishockeyns inspiration och läromästare. Som om det inte räckte med bedrifterna på isen blev han samtidigt även världsmästare i tennis. 

Vladimir Zabrodsky som barn på utomhusrinken i Prag i forna Tjeckoslovaien.

Men det största dramat utspelade sig utanför rinken.

1965 tog Vladimir och hans fru Jana beslutet att sätta sönerna Jan och Vladimir i baksätet på bilen och fly den kommunistiska regimens Tjeckoslovakien. Familjer var egentligen inte tillåtna att lämna landet tillsammans, detta för att förhindra avhopp till väst, men ishockeystjärnan Vladimir fick ett specialtillstånd när han lovade regimen att spionera åt dem under en semesterresa till Jugoslavien.

– Det var hemska tider. Folk kan inte föreställa sig vilket liv man levde i regimen. Det var hemliga poliser i vartenda hörn, säger Vladimirs son Jan. 

Vladimir Zabrodsky med sönerna Vladimir och Jan.

Foto: Robert Börjesson

LÄS MER: ”Pekka” Lindmarks nya liv efter tuffa beskedet 

Lurade gränspoliserna

I Jugoslavien väntade Vladimir Zabrodskys bror, som redan flytt, med amerikanska och schweiziska pass som skulle hjälpa dem över gränsen till Österrike och friheten.

– När vi kom till den jugoslaviska gränskontrollen såg mamma till att vi åt persikor så att vi inte skulle säga något på tjeckiska. Hon var rädd att jugoslaverna skulle höra att vi pratade ett slaviskt språk som dem och inte var amerikaner, säger Jan Zabrodsky som var 13 år då de flydde. 

I SVT:s dokumentärserie ”Hockeyns historia” berättas kort om hur Vladimir Zabrodsky flydde till Dalarna och blev tränare i Leksand. Där byggde han grunden till ett guldlag. Men det skulle egentligen ha blivit Schweiz.

Han hade redan skrivit kontrakt med HC Château-d’Oex. Men när den tjeckoslovakiska regimen satte press på den schweiziska klubbens ledning backade man. Svenska ishockeyledare hade mer ryggrad. Det tjeckoslovakiska ishockeyförbundet hotade bland annat med att bojkotta Ahearne cup. ”Jaha, gör det då”, fick de som svar. 

I dag är Vladimir Zabrodsky tacksam. 

– Svensk ishockey har varit fantastisk mot mig, säger han.

– Det var som att komma till himlen. 

Vladimir Zabrodsky med klubblaget Sparta Prag.

LÄS MER: Börje Salming om brutala åren: ”Skulle ha ihjäl mig” 

Svenska hjälpen under flykten

Vladimir Zabrodsky kom till Leksand tack vare vännerna Arne Strömberg och ”Sigge” Eriksson som båda spelade i Matteuspojkarna och jobbade åt Svenska Ishockeyförbundet. 

– Hela Leksand tog emot oss med öppna armar. Det betydde mycket, säger han.

Men en historia berättas inte i SVT:s dokumentärserie. ”Sigge” Eriksson tog den stora risken att åka till Prag för att hämta familjen Zabrodskys ägodelar. De kunde varken ha med sig minnen eller besparingar och värdesaker när de flydde. 

– Han kom när det var klart att vi skulle fly och tog med sig grejor från Tjeckoslovakien till Sverige i sin bil. Det var oerhört farligt. Det var inte så mycket han kunde ta, men lite silver och så. Han var fantastisk på det sättet, säger Jan Zabrodsky.

Den tidigare nationalhjälten Vladimir Zabrodsky och hustrun Jana dömdes, i sin frånvaro, till fängelse i Tjeckoslovakien. Men efter regimens fall kunde han återvända.  

– Taket höll på att lyfta när han presenterades inför en VM-match mot Sverige 2015. Hyllningarna var otroliga. Det var 18000 människor, säger Jan Zabrodsky som var på plats med sin far. 

Svensk ishockey har mycket att tacka Vladimir Zabrodsky för. 

I Leksand tränade han stjärnor som Nils Nilsson, Folke ”Totte” Bengtsson, Dan Söderström och Mats Åhlberg.

Han lyckades dessutom få ordning på de 18-åriga bröderna Tommy och Christer Abrahamsson i Leksand.

– Tvillingbröderna var väldigt vilda, men fantastiska kämpar och lagspelare och blev landslagsspelare när de var med pappa, säger Jan Zabrodsky.

Efter två år i Leksand flyttade familjen till Helsingborg och Rögle. Samtidigt startade hockeystjärnan en tennisskola i Ronneby som 53 år senare nu drivs av sönerna. 

Det blev tre år i Skåne, sedan följde Vladimir Zabrodsky med klubbchefen Pelle Bergström till Djurgården. Allt han lärt sig inom den tjeckoslovakiska ishockeyn delade han med sig av i sitt nya hemland. I Djurgården fick Vladimir Zabrodsky bland annat ta hand om blivande NHL-stjärnan Anders Hedberg. 

Tjeckiskt samlarkort. Vladimir Zabrosky är älskad i Tjeckien.

Foto: Robert Börjesson

LÄS MER: Pia kunde blivit den första kvinnan i NHL 

Rådet till dagens unga ishockeyspelare

Även sönerna blev ishockeyspelare, Janne den mest framgångsrika med spel i Leksand, Rögle och Djurgården.

I dag har Vladimir Zabrodsky hunnit bli gammelfarfar. På väggarna i hans hem hänger bilder från barndomen och ishockeykarriären. Vladimir Zabrodsky har många positiva minnen från sitt liv i Sverige, från VM-guldet 1949 till att bli gammelfarfar. 

Så vad har då en av ishockeyns största, nu på ålderns höst, för råd till dagens unga ishockeyspelare?

– Att vinna är viktigt, men det viktigaste är att ha roligt och att man hittat något man verkligen brinner för, säger Vladimir Zabrodsky.  expressen

Related posts

lämna en kommentar