Det råder total förvirring i svenska fotbollsföreningarna


Hur ska vi få fram nästa Zlatan Ibrahimovic?

Ställ frågan till fotbollsprofessorer och demontränare och du kommer få flera olika utläggningar kring breakdownspel, akademiverksamhet och träningsmängd. Det finns egentligen bara en sak där precis all forskning är överens.

Vad tänker du nu? Mängd? Kvalitet? Välpumpade bollar och ordning och reda i skottleden? Nej, inget sånt.

Oavsett i vilken klubb du coachar så ska din enda ledstjärna vara att få barnen att spela fotboll så länge det bara går. Desto fler som fortsätter spela, desto större sannolikhet är det att fler Kurre Hamrin-typer, Brolinare och Zlatans kommer fram.

Jag vet, det är rätt skönt att höra. Hur svårt kan det vara? Nu måste jag tyvärr göra dig besviken för det är betydligt svårare än det låter. Inte minst när förvirringen kring alla begrepp verkar vara total.

Speakern tappade hakan

Jag coachar själv ett gäng härliga tioåriga tjejer och stöter hela tiden på en massa olika begrepp och teorier kring vad som egentligen är viktigast. Under en inomhuscup i vintras intervjuades tjejerna i de olika lagen av speakern och han avslutade alltid med samma fråga; vad är viktigast? 

– Att ha kul, svarade nästan alla. Sen var det faktiskt en av mina tjejer som skapade en rysning genom publiken och fick speakern att tappa hakan.

– Att vinna, svarade hon högt och tydligt. Först blev det tyst, sen småskrattade publiken samtidigt som speakern svarade manande:

– Och att ha kul va!?

Det var nu det blev jobbigt på riktigt. 

– Nej, att vinna sa jag ju, upprepade hon sig.

Det blev återigen tyst och jag fick höra i efterhand att någon pappa mumlade till kompisfarsan bredvid att ”det nog var press från föräldrar” som låg bakom svaret.

Men de hade fel för just den här tjejen älskar att vinna. Ingenting är så viktigt som att vinna för henne. Det måste jag som tränare hantera. Varje match, varje träning. Precis som jag måste hantera låg moral, motivationsbrist och blyghet. Jag har till exempel i den andra änden tränat barn som inte vill göra mål för att de tycker att det är jobbigt när alla jublar. 

Det är inte lätt

Samtidigt pumpas man som ungdomstränare ständigt med en massa olika begrepp och riktlinjer. Barnen ska spela match indelade i rätt nivå. Lätt, medel, svår, ja till och med ”extra” åt båda hållen.

Varje lag i varje ålderskull bestämmer själva var de ska spela. Det är inte lätt.

För en vecka sedan såg jag 13-åringar i min klubb vinna med 15-1. Fel nivåval var det första jag sa. Men problemet är att tränarna för det här laget hade blivit ifrågasatta av förbundet när de ”kände” på en anmälan till svårserien. Nästa utmaning med nivåindelningen är alla föräldrars önskemål om var deras egna barn ska spela. Samtidigt ropar en samstämd kör: Det viktiga är att vi har kul!

Men vad är kul? Leka iskull på träningen? Det funkar så klart ett tag men snart måste en boll in i träningsbilden. Sen börjar seriespelet och även om tabeller är borta så räknar alla resultat ändå – och ingen vill så klart förlora.

Så hur har du då kul, med alla olika viljor, personligheter och ambitioner? Det är knappast så att förbundets c-kurs där ”lekfullhet” är ett av ledorden hjälper dig nämnvärt. Forskningen säger ju att jag ska behålla så många spelare som möjligt så länge som möjligt. Men vinnarskallarna accepterar inte ”kom alla mina små kycklingar” hur länge som helst. 

Glädjen går att finna i fotbollen

Kompassen snurrar överallt, man gör så gott man kan, men lite tydligare, konkretare riktlinjer och tips snarare än de ständiga klyschorna som förbund och forskare rapar ut mellan kurser och intervjuer hade varit verkligen varit på sin plats.

Tills vidare kommer jag att utbilda de barn jag tränar i fotboll. Jag kommer inte ställa upp på att vara lekfarbror och ambitionslöst titta på när barnen leker på fotbollsplanerna. Glädjen går att finna i fotbollen.

Och ingen kan faktiskt säga att jag gör fel för så länge alla tjejer fortsätter att spela så är ju mitt sätt att tolka begreppen helt i linje med den enda samstämda forskningen.expressen

Related posts

lämna en kommentar