Edward Chilufya berättar om sorgen efter sin avlidne pappa


– Jag satte mig på ett flyg samma dag och flög direkt till Zambia.

Fredagen den 19 april fick Djurgårdens Edward Chilufya ett samtal från Zambia: hans pappa hade gått bort. Två veckor senare sitter han på Djurgårdens träningsanläggning ute på Kaknäs och tar mig igenom de svåraste veckorna i hans liv.

Hans pappa var bara 53 år gammal när han dog av en stroke. Rösten darrar flera gånger under samtalet men han samlar mod och fortsätter.

– Jag har förlorat min pappa och det var tufft att vara där och gå igenom det. Jag försöker att må bra. Jag måste tänka positivt, låta tiden läka såren och försöka gå vidare. Det viktigaste nu är att omge sig själv med positiv energi, berättar han.

Chilufya tycker det är skönt att våga berätta och dela med sig.

– Det är inte jobbigt att prata om det. Det går bra. Begravningen var vacker och vi försökte göra det till något fint med det lilla vi hade. Det var viktigt att göra det fint för min pappa.

Edward Chilufya under matchen mot Elfsborg i Svenska cupen.

Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN

***

Det är känslosamt att vara tillbaka i Sverige för Chilufya. Ett av hans finaste minnen är just när hans pappa kom och besökte honom i Stockholm.

– Ett av mina finaste minnen är när pappa kom och besökte mig hemma i Sverige. Jag saknar den stunden jättemycket, vi hade så himla roligt. Jag saknar honom så mycket.

Vad har han betytt för dig?

– Han var jätteviktig för mig. Han lärde mig allt i livet, hur viktigt det är att vara en bra människa framför allt och att man måste jobba hårt för att lyckas. För att bli en duktig fotbollsspelare måste man kämpa. Han sa alltid att jag måste vara bestämd och det har jag tagit med mig i livet.

Gav han dig några råd inför den här säsongen?

– Ja, att jobba extremt hårt i Djurgården och att det i slutändan kommer leda till att jag får speltid. Han hade rätt. ”Sky is the limit” sa han alltid till mig.

Hur hanterar du det här nu?

– Jag måste vara lugn och visa mod, tänka positivt och låta tiden läka det. Det enda man kan göra är att tänka positivt. Jag får inte fastna och tänka på det för mycket, allt händer av en anledning.

Chilufya: ”Djurgården är min familj”

Två dagar efter att Chilufya satt sig på ett flyg till Zambia spelade Djurgården en tuff bortamatch mot BK Häcken. Blåränderna vann matchen med 1-0 och efter slutsignalen hyllade laget Chilufya med en banderoll och texten: ”Kämpa Chili!”.

– Det betyder att mina lagkamrater bryr sig om mig jättemycket. Det är bara kärlek och jag känner verkligen deras stöd, säger Chilufya.

– Jag har haft laget och Bosse Anderssons stöd från dag ett, alla har varit där för mig. Djurgården är min familj, det är så jag känner.


Foto: BILDBYRÅN

***

Chilufya vill också lyfta fram Mohamed Buya Turay som kommit att betyda mycket för honom, både i Djurgården men också privat.

– Han är min bästa vän. Han har tagit hand om mig sedan första gången vi träffades. Vi tar hand om varandra och han är mer som en bror för mig, en storebror.

”Chili” fortsätter.

– Det är skönt att vara tillbaka i Sverige igen, tänka på andra saker och göra det jag älskar mest i hela världen, att spela fotboll.

Hur går tankarna, är du redo att spela redan på måndag?

– Jag är redo att spela. Om jag tränar bra resten av veckan så kan jag spela på måndag, men om jag inte tränar bra så får jag ställa in siktet på nästkommande matcher i stället.

Vad hoppas du kunna uträtta den här säsongen?

– Vi måste vinna allsvenskan. Jag vill göra mål för Djurgården, kanske sex eller sju stycken. Det här kan bli mitt år och bra saker kommer att hända. Det här ska bli min säsong.

Samtalet leder in på den kärleksbomb som svept över Edward Chilufyas konton på sociala medier under de senaste veckorna från Djurgårdsfansen. För första gången ler han under samtalet. ”Chili” vill ta tillfället i akt och tacka för stödet.

– Jag vill tacka fansen för att de stöttat mig hela vägen. Det betyder otroligt mycket för mig och min familj. Tack Djurgården!expressen

Related posts

lämna en kommentar