AIK:s Nicole Odelberg Modin om hatet i sociala medier mot damfotboll.


På lördag spelar AIK:s damer sin första match någonsin på herrarnas hemmaarena, Friends arena. I Europa slås publikrekord på publikrekord och investerare börjar få upp ögonen för damfotbollen. Trots det är det vardag att få höra att tjejer inte kan spela fotboll. 

– Jag kanske inte alltid tar det personligt. Men andra kanske gör det. Och att jag spelar ju damfotboll, så det är klart att det hugger till, säger Nicole Odelberg Modin som spelar i AIK i Elitettan. 

Både Odelberg Modin och hennes tränare, Caroline Sjöblom säger att det mesta hatet kommer på sociala medier. Och trots att det nästan är vardag tycker Nicole att det är viktigt att markera. Senast var det en AIK-supporter som skrev att damfotbollsspelare inte kan slå långbollar.

– Man blir ju irriterad och arg. Annars hade jag inte kommenterat det heller. Men samtidigt pushar det ju en att göra ett bättre jobb för att få fram oss damer, säger hon. 

”Fotboll är en konservativ sport”

Caroline Sjöblom menar att den största skillnaden mellan damfotbollsspelare och herrfotbollsspelare är att man som tjej eller kvinna sällan ses som individer. 

– Vi måste hela tiden representera ett kön. När en herrspelare gör någonting så är det utifrån honom och hans egen prestation. För mig hör det ihop med allt annat jämställdhetsarbete och syn på samhället. Fotboll är en ganska konservativ sport och det tar tid att förändra, säger Caroline Sjöblom.

Ser ni att det blir bättre? 

– Någonting har hänt de senaste två åren från föreningshåll, från mediehåll och i affärsvärlden. Men det som är tråkigt är att normen och folks syn inte förändras. Det handlar om någonting annat än damfotboll tror jag. Det handlar om rädsla och om icke-kunskap. Det handlar om att man känner sig hotad, säger Sjöblom.

De tror att det finns en rädsla för att damfotbollen ska ta fokus från herrfotbollen.

– Man tror sig ha belägg för att damfotboll inte har kvalitet och att spelarna inte är individuellt skickliga. Det är ju bara ett skämt. Kom och titta på fotbollen just nu. Titta på vad som händer i Europa. Det är bra fotboll som spelas. Både tekniskt, taktiskt och tempomässigt, säger Sjöblom. 

Hur hanterar klubben det här?

– Vi har en styrelse som är jättemån om damfotboll och som vill att det ska hända saker. Bara matchen på Friends är ett tydligt tecken och det visar att man har dem i ryggen. De vill någonting med damfotbollen. Och Exempelvis Henok Goitom är ett föredöme. Som när han skriver om oss i sociala medier när vi spela. Det visar att det är legitimt, säger Caroline Sjöblom. expressen

Related posts

lämna en kommentar