Analytiker: Motiverad kursuppgång i MekonomenBilservicekedjan Mekonomen steg brant på Stockholmsbörsen efter torsdagens kvartalsrapport, som slog analytikernas snittförväntningar.

En rejäl uppgång är inte omotiverad, i synnerhet mot bakgrund av de senaste kvartalens svaga resultat och kursnedgång, menar Mats Liss, fordonsanalytiker på Kepler Cheuvreux.

“En stabilare marknad, en viss kalendereffekt till följd av den sena påsken och förvärv som levererar lyfter resultatet”, säger han till Nyhetsbyrån Direkt.

Mekonomen redovisar ett justerat rörelseresultat om 214 miljoner kronor (99), motsvarande en justerad marginal på 7,4 procent (6,9). Det rapporterade rörelseresultatet blev 170 miljoner kronor och rörelsemarginalen 5,8 procent. Väntat här var 151 miljoner respektive 5,4 procent, enligt Bloomberg Datas prognossammanställning.

“Det har kanske funnits en viss tveksamhet gällande förvärven tidigare. Nu visade sig FTZ bidra rejält till resultatet, och även affärsområdet MECA/Mekonomen gjorde bra ifrån sig”, säger Mats Liss.

FTZ rapporterade ett rörelseresultat om 93 miljoner kronor och en rörelsemarginal på 11,1 procent för det första kvartalet. Samtidigt ökade Meca/Mekonomen sitt rörelseresultat med 42 procent till 103 miljoner kronor med en rörelsemarginal på 7,6 procent.

Mats Liss lyfter också fram den organiska försäljningstillväxten, som uppgick till 2 procent, upp från -1 procent i det fjärde kvartalet.

Mekonomen handlades vid 14.15-tiden på torsdagen till 77:15 kronor på Stockholmsbörsen, en uppgång med drygt 11 procent för dagen.

Affarsvarlden

Related posts

lämna en kommentar