Dag till bokens ära | AffärsvärldenFörra veckan, den 23 april, firades Världsbokdagen. Det är en temadag som instiftades av Unesco 1995 för att uppmärksamma boken – och upphovsrätten. Idén kommer ursprungligen från den valencianska författaren Vicente Clavel Andrés som i sin tur ville uppmärksamma den spanska författaren Miguel de Cervantes, vars dödsdag är daterad till den 23 april 1616 i Madrid. Men Don Quijote-författaren som blev världskändis efter parodin om dåtidens riddarromaner är numera bara en i raden av alla författare som uppmärksammas den 23 april.

Under Världsbokdagen rullas det ut pr-bilder från Kina med hundratals elever i Fucheng som formar det kinesiska tecknet för ”bok”. Den svenska lokalpressen är också full med exempel på firande, som i Tidaholm där den lokala bokhandlaren delade ut gratisexemplar av ungdomsböcker. Det är också en dag som bibliotek firar stort över hela världen.

Som på bilden intill där människor under Världsboksdagen besöker The Long Room i det gamla biblioteket på Trinity College i Dublin. Biblioteket Old Library har utnämnts till ett av världens vackraste bibliotek och har dessutom den unika boken Ring of Kells från 800-talet.

Affarsvarlden

Related posts

lämna en kommentar