Caster Semenya stoppas – tvingas till medicinering om hon vill tävla vidare


Det har varit en av friidrottens hetaste frågor under de senaste tio åren.

Ända sen genombrottet 2009 har Sydafrikas löparstjärna Caster Semenya blivit ifrågasatt på grund av sina naturligt höga testosteronvärden.

Hon är en av få hyperandrogena kvinnor inom friidrotten – och många har menat att det är en orättvis fördel.

– Vi kommer aldrig att kunna vinna över dem, förklarade holländskan Sanne Verstegen för SportExpressen under VM i London 2017.

Skillnaden är så stor?

– Ja, om deras testosteronnivåer är lika som män, hur i hela friden ska det då kunna vara en tävling på lika villkor? Det är orättvist.

Semenya förlorade i Cas

Internationella friidrottsförbundet (IAAF) har också försökt stoppa Caster Semenyas framfart genom att införa en gräns för hur höga testosteronvärden kvinnor får ha i just medeldistanslöpning (från 400 meter upp till en engelsk mil). Semenya skulle då tvingas till medicinering för att kunna tävla vidare på sina främsta distanser.

Hon valde därför att överklaga till idrottens skiljenämnd (Cas). Och i dag lämnade de sitt beslut.

Semenya förlorade.

FÖRLORADE. Caster Semenya tvingas nu till medicinering för att sänka sina testosteronvärden, om hon vill tävla vidare. En av hennes rivaler är svenskan Meraf Bahta.

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Sverige stod bakom IAAF

Sverige var en av nationerna som stod bakom IAAF i frågan.

Förbundets ordförande Johan Storåkers säger till DN att saken diskuterades på ett styrelsemöte i förra veckan, där den rutinerade läkaren Arne Ljungqvist var inbjuden. Och de litar på Ljungqvists kunskap.

– Det har även diskuterats bredare utanför friidrotten, även inom olympiska kommittén och som jag förstår från professor Arne Ljungqvist har man haft med jurister som är experter på mänskliga rättigheter. Så frågan är noggrant utredd. Samtidigt förstår vi att det är en svår fråga mänskligt och rättvisemässigt, säger Johan Storåkers.

Semenya har vunnit två OS-guld och tre VM-guld på 800 meter. Hennes personliga rekord är 1:54.25 och är mindre än en sekund ifrån Jarmila Kratochvilovas ”omöjliga rekord” från 1983 som lyder 1:53.28.

 

LÄS MER: Ludmila Engquist bryter 13 år lång tystnad – slår tillbaka mot nya anklagelser expressen

Related posts

lämna en kommentar