Barcelona – Liverpool: Planstormaren tittarna missade


Luis Suarez gav Barcelona ledningen då han satte säsongens första Champions League-mål.

Bara ett par minuter innan var det en annan person som hade stulit uppmärksamheten på Camp Nou.

En person som tv-tittarna missade.

I den 18:e minuten, då Barça-fansen traditionsenligt sjöng om Kataloniens självständighet, tog sig en supporter in på planen. Den gulklädde planstormaren stoppades snabbt av säkerhetsvakter. Mannen hade ett tydligt budskap på sin tröja, där det på katalanska stod:

”Frihet för alla politiska fångar”.

Tolv ledare riskerar långa fängelsestraff

Texten åsyftar de katalanska politiker som straffats eller riskerar att straffas på grund av sitt arbete för att frigöra Katalonien från Spanien. Enligt huvudstadstidningen Marca ska mannen också ha skrikit ramsor om ett självständigt Katalonien samtidigt som vakterna förde bort honom. 

Turerna kring Kataloniens eventuella självständighet är ständigt på tapeten i Spanien, där det hösten 2017 hölls en otillåten folkomröstning i frågan. Något som resulterade i våldsamma sammandrabbningar mellan katalaner och spansk polis.

Och i dag, ett och ett halvt år senare, att tolv personer, som arbetat för att göra Katalonien självständigt från Spanien, nu ställs inför rätta och riskerar långa fängelsestraff.

Några av dem i 16-25 år.

 

Fotbollsmatcher som arrangeras av det internationella fotbollsförbundet, Fifa, eller det europeiska fotbollsförbundet, Uefa, visar inte tv-bilder på planstormare. Därför syntes inte planstormaren i Viasats sändning.expressen

Related posts

lämna en kommentar