DNB: SAS inte längre köpvärtPilotstrejken gör att DNB sänker sin rekommendation för flygbolaget.

Den pilotstrejk på SAS som bröt ut i fredags kan kosta flygoperatören 75 till 100 miljoner kronor per dag före skatt varför samtidigt strejken inte kan antas bli utdragen.

Det bedömer DNB i den analys där rekommendationen sänks till behåll från köp kombinerat med en neddragen riktkurs till 18 kronor (27). I fredags sänkte Sydbank rekommendationen för SAS till behåll från köp.

“Vi drar ner våra vinstestimat rejält baserat på pågående pilotstrejk och högre oljeprisantaganden”, skriver DNB i sin analys.

Efter de dryga 2 miljarder kronorna i vinst före skatt under fjolåret räknar DNB nu med en vinst före skatt på omkring 1 miljard kronor under innevarande räkenskapsår efter att ha sänkt estimatet med omkring 40 procent. För de kommande två åren dras vinstantagandet ned med 12 procent.

Prognosen för årets vinst per aktie sänks med 39 procent till 2:12 kronor. Motsvarande estimat för 2020 sänks 12 procent till 3:90 kronor. Utöver pilotstrejken och högre bränslepriser pekar DNB även på kronans försvagning mot dollarn som en negativ faktor.

“Pilotstrejken sätter SAS målsättning om 3 miljarder kronor i kostnadsbesparingar till 2020 (varav 1,7 miljarder hittills har realiserats) i risk”, skriver DNB.

DNB tycker samtidigt att de 13 procent som piloterna kräver i löneökning är “orealistiskt under en period av höga och ökade bränslepriser, troligtvis hög konkurrens och flertalet flygbolagskonkurser”.

SAS är ned drygt 2 procent på tisdagen och har tappat cirka 10 procent på en vecka till 17:67 kronor.

Affarsvarlden

Related posts

lämna en kommentar