Björn rör sig nära bostadshusen norr om Gävle – slår sönder biodling


Vejne Hansson bor med sin fru Sonja i området Vittersjö i Råhällan väster om E4 i höjd med Hamrångefjärden. Området ligger i skogen och här har björn rört sig under långa tider. Men björnen som håller till där nu är betydligt mer oskygg än tidigare björnar, enligt Vejne Hansson.

Se TV-klippet där björnen rör sig vid bostadshusen norr om Gävle

– En morgon var jag med min fru på gymnastiken. När vi kom tillbaka vid lunchtid fanns björnspår på gården. Vi har aldrig haft björn på tomten tidigare. Jag följde spåren och såg att björnen varit hos grannen också och tittat på kaninburarna. Grannen har kaniner i burarna på somrarna, berättar han.

Två gånger nattetid har björnen varit inne på en annan granngård, slagit sönder bikupor och kalasat på innehållet.

I de sönderslagna kuporna kan man se spåren från klorna när björnen krafsat efter födan.

Vejne Hansson har också följt spår som tyder på att det finns två björnar i området, en björnhona med unge.

– Man kunde tydligt och klart se spåren av en stor och en mindre björn, säger han.

Jan Moberg, naturbevakare hos Länsstyrelsen Gävleborg, var där under torsdagen och kunde konstatera att biodlingen mycket riktigt förstörts av björn. Men han kunde inte verifiera att det handlade om en björnhona med unge.

– Jag har inte sett något som tyder på att det är två björnar. Viltkameran visar bara en björn. Men samtidigt är det svårt att avgöra sådant när det är barmark.

Björnspår i snön till vänster. Bilden till höger visar hur björnen krafsat i en bikupa.  Bild: Privat

Enligt Jan Moberg är det varken konstigt eller ovanligt att björnar vid den här tiden på året närmar sig hus som ligger i skogen.

– Björnarna är hungriga efter att ha legat i ide och då rör de sig slumpmässigt beroende av vad de känner för dofter. Det kan till exempel vara kompost som lockar dem till husen.

Men den här gången tror han att det är något annat som attraherat björnen.

– Sannolikt är det bikuporna. Vi rekommenderar dem som har biodlingar att skydda bikuporna med elstängsel. Får björnen en stöt så kanske den håller sig undan i fortsättningen.

Skogsarbetaren Kåre Sandin fruktar varg mer än björn.

Kåre Sandin jobbar i närheten med att fälla träd. Han berättar att han på långfredagen fick se björnen cirka 60 meter bort.
– Björnen slickade i sig sav från stubbar. Den verkade inte bry sig om att jag var i närheten. Jag var förvånad över att den inte stack.

Kåre Sandin säger att han inte oroar sig för björnar. Däremot fruktar han ett annat djur.
– I mitten på februari var jag ute med min tax. Då hörde jag vargar skrika lite längre ifrån. Plötsligt hörde jag vargar morra nere i diket. Då blev jag rädd, säger han.

Tidningen har tidigare skrivit om vargreviret som finns i området.

LÄS MER: Pers hund dödades av varg under jaktarbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar