Berget ”I slutändan är det så man vinner troféer”


Jo Inge Berget kom till Malmö FF första gången inför säsongen 2015.

Den säsongen tog sig MFF för andra året i rad till gruppspel i Champions League och under tre säsonger på Stadion vann Berget också två SM-guld.

På 77 allsvenska matcher gjorde Berget 25 mål och tolv assister innan han efter säsongen 2017 flyttade till New York City FC i nordamerikanska MLS.

En av anledningarna till att Berget flyttade var att han föredrar att spela anfallare – men i Malmö landat i en wingback-roll.

När Malmö FF i paus mot Hammarby i måndags låg under med 0–1 byttes Jo Inge Berget in. Som wingback. 45 minuter senare hade MFF vunnit med 4–1 och Berget storspelat.

– Det gick fint, säger Berget om att vara tillbaka som wingback.

– Det var jag något jag var införstådd med när jag kom tillbaka hit till Malmö, att några gånger så kommer jag att behöva göra jobbet där ute också. Mot Hammarby gick det ganska bra, säger Berget som dock fått order att tränaren Uwe Rösler att söka sig in i offensivt straffområde och bli lite som en tredje anfallare när MFF gick framåt.

– Jag fick instruktionerna att skapa lite mer tryck i boxen och kom in i banan i stället för att bara stå på kanten och slå inlägg. Nu gick det bra den gången jag slog ett inlägg också (Markus Rosenberg nickade in 4–1).

”Nu är det ingen vits att byta för mycket”

Hur känner du för att spela i Malmö nu när det gått fem allsvenska omgångar?

– Det är kul. Det är kul att spela igen. Jag startade de två första, sedan startade jag inte den tredje och då vände det lite för oss med en seger mot Östersund. Då blir det så klart att man kör vidare med ett vinnande lag. Nu har vi tre segrar i rad och då är det ingen vits att byta för mycket, som spelare gäller det då att ta chansen när den väl kommer och det tycker jag att jag gjorde mot Hammarby, säger Berget.

Mot Hammarby satte Uwe Rösler in Jo Inge Berget som wingback utan att någonsin ha sett norrmannen spela där. 

– Får se om han gillar det lika mycket som tränarna som varit här innan gjort, då kanske det är det som blir min plats nu, säger Berget och skrattar.

– Men jag kan spela många olika positioner, vänster och höger och anfall och mittfält. Det är en bra egenskap att kunna användas lite här och där. Sedan får vi se om jag spelar mig till en fast plats eller om det blir lite hit och dit.

Sänder signal till övriga klubbar

Vad sänder storsegern mot Hammarby för signal till resten av de allsvenska klubbarna?

– Vi har tre segrar i rad nu. Vi fick inte starten vi hoppats på med en poäng efter två matcher, men vi vet hur bra vi kan vara. Ännu så länge har vi inte spelat 90 minuter med briljant fotboll, men vi visar med nio poäng av de nio senast möjliga att vi vinner matcherna även om vi inte är riktigt bra.

– Mot Hammarby var andra halvlek riktigt bra och det är klart, spelar vi så är det få i allsvenskan som kan ta oss. Och det är klart det är skönt för självförtroendet att ta seger på seger efter den starten.

Berget ser ett allt bättre Malmö FF

Malmö FF har tagit de här tre raka segrarna med tre mittbackar på skadelistan och med spelare som Jo Inge Berget och Erdal Rakip som kom in tätt innan säsongsstart och har behövt tid för att få upp matchformen.

Något som talar för ett ännu bättre Malmö FF framöver?

– Några kom in sent, några har lånats ut och ett par mittbackar blev skadade. Det har blivit en del rotationer hit och dit, vi ska ändå göra bättre under de två första matcherna i serien, men det finns lite bakgrund till varför vi inte kom upp i nivå, säger Berget som dag för dag tycker sig se ett allt bättre Malmö FF:

– Nu tycker jag att vi visat att de nya som kommit in har varit bra och de som placerats i nya positioner har varit mycket bra. Erik Larsson gjorde till exempel en riktigt bra insats mot Hammarby som mittback, det är inte hans position men han visar att han är en bra fotbollsspelare som kan göra bra ifrån sig på flera positioner.

Två tippade guldkandidater

När Malmö FF i dag möter Norrköping på bortaplan är det ett möte mellan två tippade guldkandidater.

Men där MFF har tre raka segrar har Norrköping en enda seger så här långt den här säsongen.

Och där Norrköping har kämpat med att få ett föryngrat lag att klara av ett nytt spelsystem har MFF många rutinerade som väntar på att få chansen.

– Malmö har många spelare som är väldigt bra på flera positioner och i slutändan är det så man vinner troféer, säger Jo Inge Berget.

Läs mer: En monumental maktdemonstration av Malmö FFexpressen

Related posts

lämna en kommentar