Djurgården och Frölunda måste lära läxan – snabbt


Djurgården är inte bara det mest utvisade laget i detta SM-slutspel. Utan har dessutom släppt in 19 mål i numerärt underläge i slutspelet (18 mål i fyra mot fem och ett mål i tre mot fem). 

Det är fler insläppta mål i boxplay än finalmotståndaren Frölunda (sex) och semifinallagen Luleå (fyra) och Färjestad (sex) släppt in tillsammans i detta slutspel. 

Det är inte så att Djurgården glömt bort hur man spelar boxplay, utan man gör det för ofta, mot för bra motstånd – och då straffar det sig.

Trötta och frustrerade spelare (som tänker: ”men vad fan? Utvisning igen”) kan snabbt hamna i trubbel.   

– Vi tar för många utvisningar och Frölunda är bra i powerplay. Det avgör matchen. Det gäller att vi håller oss på banan, sa Jakob Lilja självkritiskt efter tredje finalmatchen.

Förutom Frölundas överlägsenhet i ”special teams” var också laget svårare att passera när Frölunda ville gå till anfall. Där hade Frölunda verkligen gjort läxan.

Djurgården kunde inte utnyttja målvaktsbytet

Inför tredje finalmatchen visade Roger Rönnberg tv-klipp för sitt lag från tidigare i slutspelet då Frölunda forecheckade hårdare och backarna stod upp bättre på blålinjen jämfört med finalmatchen i Globen.

– Vi kom tillbaka till hur vi ska spela. Det var några skär extra, det var några procent mer. Det är små skillnader, men det har stor betydelse på isen. När vi är bättre i forecheckingen och gör det svårare för dem att komma in i vår zon, då kan vi också vända spelet snabbare, sa Max Friberg till mig.

Jakob Lilja var medveten om den skillnaden han också.

– Vi måste spela förbi deras backar och komma in i anfallszonen och skapa de fina anfallen vi hade mot dem i Globen. Vi måste spela bättre med pucken. 

Att Djurgården inte kunde utnyttja målvaktsbytet bättre grämer förstås Lilja och de andra.

Johan Gustafsson släppte in sitt första skott när han kom in i andra perioden – men sedan fick han bara ytterligare två skott på sig i den perioden. Johan Gustafsson behövde bara göra elva räddningar totalt.

Räkna med Gustafsson i mål

Nu är det oklart om det blir Johan Mattsson eller Johan ”JG” Gustafsson i mål i lördagens match. Detta kan bli väldigt avgörande för fortsättningen.

Om Gustafsson kommer in och får problem – då får Djurgården genast ett psykologiskt övertag.

Om Gustafsson kommer in och storspelar – då blir det tvärtom.

Inga enskilda spelare påverkar sitt lag så mycket mentalt som målvakterna.

Ska Frölunda vinna en match i Stockholm krävs samma extra skär och procent – och det behövs en toppmålvakt.  

Djurgården påstår sig veta exakt vad som krävs för seger. 

Jakob Lilja: 

– Vi ska spela fem mot fem. 

 

FÅ BÄST KOLL! Alla nyheter om Djurgården Hockey – direkt i Messenger 

FÅ BÄST KOLL! Alla nyheter om Frölunda – direkt i Messenger expressen

Related posts

lämna en kommentar