En till stora delar ny publik blev till minerat fält när Johanna Nordström besökte Gasta


Man blir lite bakbunden på ett sätt som inte alltid är kreativt (även om det såklart går att skriva runt sånt). Men då och då kommer det en kväll med lite speciella omständigheter man inte kan låta bli att bevittna.

Som denna onsdagskväll när Instagramstjärnan Johanna Nordström med onätta 174 000 följare var en av komikerna i kvällens lineup. Minst 90 procent av hennes följare är kvinnor och så såg fördelningen ut i kvällens publik på Hits For You också – om inte 97 procent till och med, jag räknade till tiotalet som i alla fall såg ut vara män – och så brukar inte Gastapublikens demografi se ut. Verkligen inte.

Det var så att säga bäddat för att det skulle skava, bombmattan var utlagd för alla i lineupen som inte hette Johanna Nordström. I egenskap av gam (journalist) var förstås det här ett tillfälle som inte fick missas.

Och visst, det minerade fältet i formen av en till stora delar ny publik blev för svårmanövrerat för de flesta av komikerna. Med skämt som blev hängandes i luften, tystnad, stolskruv som följd och komiker som stundtals såg livrädda ut för att trampa snett.

Ann Mari Qvarfort.
Christoffer Fernis.

Alla som ställde sig på scenen lär ha varit väl medvetna om de annorlunda förutsättningarna – och jag tycker faktiskt synd om dem som tvingades gå in i det här med de skämt de alltid kör när de egentligen hade behövt Nordströmifiera sin rutin en aning – vilket i stora drag innebär “skriv ett par skämt till en feministisk publik”.

Det var fullsatt i Hits For You på onsdagens Gasta.

Det känns förlösande när Johanna Nordström till slut får komma upp på scenen som avslutning på den första akten, äntligen får publiken det de kom för och äntligen kan man tala som skrattsalvor och inte bara sporadiska kluck från fraktioner av lokalen.

Det blir en tuff start även på den andra akten innan Isak Jansson, ett stand up-proffs som haft den enorma fördelen att ha gjort ett par kvällar med Nordströms publik, levererar en kanonrutin. Kryddat med en målgruppsanpassad Martin Timell-imitation och en briljant framtidsvision om ett av få ställen där patriarkatet fortfarande står sig starkt om ett antal år – Viking Line. Så klarar man sig igenom ett minerat fält helskinnad.

Isak Jansson visade hur man charmar en publik som inte är hans egen.

Gasta

Hits For You

Onsdag 24 april

Medverkande: Isak Jansson, Johanna Nordström, Jonathan Brynielsson, Johan Sundström, Ann Mari Qvarfort, Christoffer Fernis

Betyg: 3 av 5arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar