Atlas i topp på börsenEfter en inledning på minus vände Stockholmsbörsen på torsdagen snabbt uppåt, med god hjälp från flera av dagens rapportbolag.

Riksbanken valde som väntat att låta reporäntan vara oförändrad, men sänkte räntebanan vilket innebär att kommande höjningar väntas ske i långsammare takt. Beskedet var enligt flera analytiker oväntat mjukt och vissa räknar med att Riksbanken redan nu är klar med höjningarna för denna gång. Kronan reagerade med att falla kraftigt mot övriga valutor och en dollar kostade därefter cirka 9:54 kronor.

Strax efter klockan 15 var Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 upp 0,7 procent till 1.693 och aktier för 13,2 miljarder kronor hade hunnit byta ägare.

I topp bland storbolagen låg Atlas Copco, som överträffade marknadens förväntningar med sin kvartalsrapport. Särskilt stark var orderingången, som var runt 1,5 miljarder kronor högre än väntat i kvartalet. Enligt en snabbkommentar från Pareto var det kanske allra mest positiva att Atlas Copco guidade för oförändrad efterfrågan under det andra kvartalet.

Atlas Copcos A-aktie handlades upp 6 procent.

Även SSAB och Essity var rapportvinnare, med kurslyft på 4,4 respektive 3,4 procent, sedan båda bolagen överträffat analytikernas förhandsförväntningar. SSAB:s rörelseresultat i kvartalet var 10 procent bättre än väntat medan Essity imponerade med oväntat hög organisk försäljningstillväxt.

“Vi är mycket nöjda med den organiska tillväxten, inte minst att den kom från alla tre affärsområden och från alla förbättringsområden; högre priser, bättre mix och ökade volymer”, sade Essitys vd Magnus Groth till Nyhetsbyrån Direkt.

För Swedbank gick det trögare och banken var svagast inom OMXS30 efter sin rapport. Ett starkt tradingnetto hjälpte Swedbank att överträffa resultatförväntningarna, men banken flaggade samtidigt för högre kostnader i spåren av penningtvättshärvan. Aktien tappade 3 procent.

Andra rapportförlorare för dagen var SKF och Assa Abloy. För Assas del tyngde en svagare utveckling i regionen Asia Pacific, medan SKF spådde en något lägre efterfrågan för koncernen som helhet under årets andra kvartal. SKF backade 1,2 procent och Assa Abloy var ned 1,8 procent.

En stor förlorare utanför OMXS30 var Sobi, som föll tungt i spåren av sin rapport. Specialistläkemedelsbolaget omsättning och resultat i första kvartalet var en bra bit under konsensus och aktien tappade drygt 10 procent.

Stora Ensos operativa rörelseresultat i första kvartalet var 6 procent högre än analytikerförväntningarna och bolaget räknar med att motsvarande resultat i andra kvartalet hamnar mellan 270 och 350 miljoner euro. Aktien lyfte 6,1 procent.

En av torsdagens största vinnare var Evolution Gaming, som avancerade drygt 12 procent till 859:40 kronor efter sin rapport. Bolagets omsättning och resultat var runt 10 procent bättre än väntat och vd Martin Carlesund förklarade framgången med att Evolution Gaming fått utväxling på de investeringar som gjorts under 2018. Efter rapporten valde SEB Equities att dra upp sin riktkurs för Evolution Gaming från 850 till 1.000 kronor.

Finska Nokia hade en motigare dag, efter att ha rapporterat om en långsam start på 2019 och att bolaget räknar med ett svagt första halvår. Nokia räknar dock fortfarande med en förbättring under resten av året.

“Givet resultatet första kvartalet är det många av er som är skeptiska till att vi kan göra det. Jag ser inte saker på det sättet”, sade Nokia-vd:n Rajeev Suri vid torsdagens telefonkonferens. Aktien sjönk drygt 8 procent.

Torsdagen utgör kulmen för den pågående rapportperioden, då närmare 60 bolag enbart på Stockholmsbörsen visar upp resultaten för det gångna kvartalet. Därutöver kan tilläggas en lång rad kvartalssiffror från de mindre listorna och från utlandet.

Det franska gamingbolaget Ataris skulle ha parallellnoterats på First North i Stockholm på torsdagen, men handelsstarten skjuts upp en dag – enligt Nasdaq Nordic på grund av “tekniska faktorer”.

På dagens fortsatta agenda finns bland andra kontanthanteringsbolaget Loomis, vars siffror väntas efter börsens stängning klockan 18.

Affarsvarlden

Related posts

lämna en kommentar