En monumental makt- demonstration av MFF


Det jublas i Malmö igen.

Det sjungs om hur Malmö FF vunnit igen, att Malmö FF tagit ”så jävla enkla tre poäng”.

Ja. 

Men ändå nej.

I fjol fällde Poya Asbaghi de bevingade orden om Malmö FF: ”500 miljoner och bara inlägg”.

Stefan Billborn hade i halvtid – efter en fin taktisk analys och bra utförande av Bajen-spelarna – kunnat bygga ut det till ”500 miljoner kronor och bara inlägg från högerkanten”.

Det var Eric Larsson som satte boll på felvänd och omringad Rosenberg, det var Andreas Vindheim som tvekade att sätta in bollen från bra läge och sedan gjorde det ur dåligt och det var Vindheim och Larsson som satte bollen rakt i i händerna på Gianliuca Curci.

Hammarby styrde MFF åt höger och MFF körde fast.

Bajen gjorde sitt bra.

Att Malmö FF i 45 minuter fortsatte gå i samma fälla var en gåta, men det har hänt detta MFF förut – Degerfors, Öster, Sundsvall.

Fyra gånger innan paus kom Malmö fram på vänsterkanten, alla fyra gångerna blev det farligt. Först via Oscar Lewicki med flackt inlägg mot Markus Rosenberg, sedan Sören Rieks med lågt inspel som bröts till hörna, därpå Arnor Traustason vars skott ur snäv vinkel räddades av Curci och och sedan samma Traustason med ett skott över från distans.

Framåt hade Hammarby inte mycket.

Men det man hade var sjustjärnigt.

Arnor Traustason slarvade i pressen på Jeppe Andersen vars framlägg över en felplacerad Andreas Vindheim togs ner som en kristallkrona av Muamer Tankovic, som sedan i samma rörelse tryckte in 0–1 till vänster om Johan Dahlin.

Det var ett bortaplansmål som varje tränare drömmer kladdigt om.

Rösler gjorde i paus vad han nog borde gjort från start och kastade in Jo Inge Berget som högervinge framför Eric Larsson.

Skillnaden syntes direkt då norrmannen i MFF:s första anfall efter paus släppte kanten helt till Eric Larsson och parkerade sig själv i straffområdet. 

Och så – i 52:a minuten – tog Malmö FF vänsterkanten en femte gång.

Sören Rieks lämnade över bollen till Arnor Truastason och islänningen visade varför han sannolikt inte har någon överman i allsvenskan rättvänd med boll runt offensivt straffområde. Med hjälp av en screen från Rieks drog Traustason i väg bollen rakt genom Andersen, Imad Khalili och Simon Sandberg.

Och genom högsta individuella allsvenska skicklighet fick Malmö FF ett sånt där mål som löser knutar.

Åtta minuter senare fick man hjälp av ett Hammarby som slog knut på sig själv.

I andravåg efter hörna duffade Eric Larsson ett distansskott, Mads Fenger sparkade i luften, Jeppe Andersen missade rensningen och Marcus Antonssons nick hade gått rakt på Gianluca Curci om inte Andersen desperat försökt reparera sitt misstag och styrt bollen i eget mål.

Det var en halvtimme kvar och Nikola Djurdjic hade sedan visserligen ett snyggt volleymål inne (korrekt bortdömt för offside) men Hammarby var slaget.

För varje minut som tickade på Stadions gräsmatta tappade Bajen allt mer fysisk ork och i plötsligt underläge tvärdog man mentalt.

Om första halvlek var direkt svag från Malmö FF så var den andra en monumental kraftdemonstration.

Anders Christiansen och Markus Rosenberg tog på ett skolgårdsenkelt sätt bollen från Jeppe Andersen, skickade den till Traustason som med perfektion satte Rieks i ett avslutsläge som förvaltades kliniskt.

Och liksom bara för att skapa den perfekta bilden av vad som vände matchen så skickade Jo Inge Berget till slut i väg ett perfekt inlägg från sin högerkant.

Markus Rosenberg höll enkelt undan Fenger och nickskarvade högkaratigt in 4–1.

Slutsatserna att dra?

Hammarby hade aldrig något eget framåt men lyckades – till skillnad från i Helsingborg förra veckan – sätta en taktiskt fin halvlek, innan föll ihop igen och på ett lite annat sätt.

Malmö FF?

Spelar man som i andra halvlek kan man avgöra allsvenskan i september.

Men MFF gjorde en första halvlek också och den lämnade väldigt mycket i övrigt att önska.

Men tiden talar för Uwe Röslers lag.

Jo Inge Berget visade vad han kommer att kunna tillföra, Erdal Rakip kommer att växa och Lasse Nielsen, Franz Brorsson och Behrang Safari är ännu ur spel.

Malmö FF krossade helt enkelt Hammarby. 

Trots att man har massor av bränsle kvar att hälla i tanken.expressen

Related posts

lämna en kommentar