Efter polisanmälan – makarna lämnar alla uppdrag i Centerpartiet


Det var den 19 februari som Centerpartiet i Gävle skickade ut ett pressmeddelande om att partiet hade valt ett nytt kommunalråd efter Margareta Wedin. Efterträdaren skulle bli Bengt-Göran Wikström, egen företagare med näringslivsfrågor som sitt främsta intresse.

I en intervju med SVT strax därpå berättade han att han jobbade som kiropraktor, något som även framgick av hans profil på webbtjänsten Linkedin.

Detta fick Skandinaviska kiropraktorhögskolan att reagera och polisanmäla Bengt-Göran Wikström. Enligt Socialstyrelsen saknar han legitimation och har därmed inte rätt att kalla sig för kiropraktor som är en skyddad yrkestitel.

– Vi är väldigt oroliga över att människor utan rätt kunskap utger sig för att jobba med legitimerade hälso- och sjukvårdsyrken. När det dessutom är ett kommunalråd blir man extra beklämd, sa skolans rektor Gordana Gedin till tidningen då.

För Bengt-Göran Wikström kom anmälan som en chock – själv hade han inte hört ett ljud om kritiken innan GD:s reporter kontaktade honom och berättade nyheten. Han valde i samråd med partiet att inte tillträda som kommunalråd. Ett beslut som han i dag kan ångra.

– Jag har aldrig blivit anmäld tidigare och blev skärrad och rädd. Så här i efterhand kanske jag hade väntat med det beslutet tills dess att jag faktiskt blivit kallad till förhör och blivit delgiven misstanke om brott, säger han.

Bengt-Göran Wikström driver en ryggmottagning i Gävle men är inte legitimerad kiropraktor. Att han ändå kallade sig kiropraktor i en tv-intervju blev hans fall när han precis valts till kommunalråd för centerpartiet i Gävle.

Han beklagar att han använde ordet kiropraktor i tv-intervjun, även om han tycker att han har motsvarande kompetens. Han påbörjade sin fleråriga utbildning på Axelssons gymnastiska institut redan 1976 och hade hunnit jobba nära 20 år med kiropraktik, sjukgymnastik, idrottsskador och massage innan kravet på legitimation dök upp.

– Det är olustigt att ha den här polisanmälan hängande över sig. När en anmälan har en så här tydlig inverkan borde det gå att hantera snabbare, menar han.

Enligt Mikael Hedström, polisens presstalesperson i Gävle, pågår en förundersökning med rubriceringen brott mot patientsäkerhetslagen. Men ärendet har ingen förtur, därför kan det dröja uppemot ett halvår innan någonting händer.

– Han kommer inte att särbehandlas på något vis. Han har inte ens rätt att få veta om han är polisanmäld innan han kallas till ett eventuellt förhör. Och det kan ta månader eftersom det här är ett misstänkt brott med i jämförelse låg dignitet, säger Mikael Hedström.

Händelsen har även fått Bengt-Görans hustru Leena Bergander Wikström att helt tappa gnistan när det kommer till politiken. Hon har nu avsagt sig sina uppdrag inom kommunstyrelsen, kommunfullmäktige, näringslivsutskottet samt klivit av som gruppledare för Centerpartiet i Gävle.

– Det känns fel att fortsätta med de politiska uppdragen när han ska stå utanför på okänd tid. Politiken har varit vårt gemensamma intresse och många av våra diskussioner runt köksbordet och i bilen på väg till jobbet har handlar om just det, säger hon.

Bengt-Göran Wikström och Leena Bergander Wikström har haft politiken som gemensamt intresse. När han tvingades avsäga sig kommunalrådsposten innan han ens hunnit tillträdda tappade även hon lusten att hålla på med politik.

– Säg att vi hade haft golf som gemensamt intresse och han skadat sig allvarligt i benet och behövt lägga av. Det hade inte varit roligt att fortsätta spela själv då heller.

I väntan på att polisutredningen ska gå framåt fortsätter Bengt-Göran Wikström att driva sin ryggmottagning i centrala Gävle. Det stöd som han har fått från patienter, partikamrater och andra i sin omgivning efter polisanmälan har snarare stärkt hans självkänsla och Leena Bergander Wikström konstaterar att det inte finns något ont som också har något gott med sig.

– Det har aldrig varit min mening att bryta mot lagen men om det blir en utredning och jag blir fälld så tar jag mitt straff då, säger Bengt-Göran Wikström.

Bengt-Göran Wikström sitter kvar som ordförande för Berggrenska gårdens företagarförening och är med i flera referensgrupper till näringslivsavdelningen på kommunen.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar