AIK byter spelsystem – för att få plats med stjärnorna


Redan under veckan som gått har AIK:s tränare antytt att han kan komma att överge det 3-5-2-system som varit så framgångsrikt för AIK sedan återkomsten till klubben i maj 2016.

Nu verkar Rikard Norling göra slag i saken.

Enligt uppgifter till SportExpressen är han redo att skrota den formation som bar AIK hela vägen till SM-guldet 2018 för att i stället lansera en 4-3-3-formation inför Andreas Alm och Häckens besök på Friends arena. Längst fram i planen väntas Norling formera en forwardstrio med Chinedu Obasi, Henok Goitom och Jack Lahne.

”Behöver få ut mer av individerna”

Beslutet att ändra i elvan kommer efter en hackig start på säsongen. AIK inledde med ett oavgjort resultat mot Östersund innan man plockade på sig ännu ett kryss mot Norrköping. Därefter var man illa ute hemma mot Sirius, men vände och vann efter en forcering i andra halvlek.

Det var dock ingen resultattrend som höll i sig: Under påskhelgen föll laget med 2-1 mot Örebro, som avgjorde sent genom Filip Rogic.

Nu kommer dock förändringar för att sätta fart på både AIK:s säsong och haltande anfallsspel.

I en intervju med Fotboll Direkt tidigare i veckan menade Norling att man redan under matcherna mot Sirius och Örebro kunde se ett annat AIK än det defensivt balanserade lag som blivit synonymt med hans ledarskap.

– Vi är i ett läge där vi behöver få ut mer av individerna och det blir någonstans primärt. Balansgången mellan det och kontinuitet är det som jag behöver hitta rätt i, säger han.

– Om du läser in det vi gjorde sista matchen så är det inte alls i närheten av det vi gjorde innan. Det var inte på det sättet som vi agerat de senaste två och ett halvt åren. Redan där har vi börjat justera och redan mot Sirius så spelade vi på ett helt annorlunda sätt än vad vi gjort tidigare. Så den processen ser du redan.expressen

Related posts

lämna en kommentar