Ellinor Wennebring, 24, sköter superhästen Propulsion


Inför Olympiatravets final är Propulsion namnet på allas läppar. Efter femteplatsen i Prix d’ Amerique så var Daniel Redéns stjärnhäst tillbaka på tävlingsbanan som en vinnare i Olympiatravets uttagningslopp på Umåker. 

Hästens skötare, 24-åriga Ellinor Wennebring följer varje steg som stjärnan tar och hon lämnar fina besked. 

– Han mår jättebra, han är på topp. Han verkar vara i samma slag som tidigare år så det är ju jätteroligt, säger hon. 

Mycket talar för att Propulsion går ännu en fin säsong till mötes. 

Men samtidigt betonar Wennebring vikten av att förstå att det i grund och botten är hästar som det handlar om. 

”Lätt att folk glömmer bort det” 

Propulsion kom från USA till Daniel Redéns gård i augusti 2015 och under den hösten slog han till med tre raka segrar. 

Året därpå presenterade han sig ordentligt på svenska mark med bland annat segrar i Norrbottens Stora Pris och Hugo Åbergs Memorial. 

Sedan dess har Propulsion haft många blickar på sig. 

Hur hanterar du av alla förväntningar?
– Den pressen jag känner av är den jag sätter på mig själv. Jag tänker inte så mycket på det som kommer utifrån, jag försöker att stänga av det. Han är min bästa vän och han är bara en häst, ibland känner jag att det kan bli lite mycket utifrån. Det är lätt att folk glömmer bort det. 

Hon fortsätter:

– Jag vill bara att han ska vara glad och må bra. Det är självklart jätteviktigt att han presterar bra också, men det är så jag känner.  

”Viktigt att få vara i fred”

Ellinor Wennebring gör allt hon kan för att Propulsions vardag ska flyta på så bra som möjligt – och att skydda honom från störningsmoment är av vikt. 

– Han tränar två dagar i veckan, då går han sina vanliga intervaller. Jag brukar värma honom och sen kör Daniel fort. Sen går han mycket i hagen varje dag och sen får han en del hjälp av massör och så. Men jag tycker att det är viktigt att han får vara i fred. Det är klart att jag pysslar mycket med honom, men jag tycker att det är minst lika viktigt att han får vila. 

Är han en häst med mycket integritet?

– Ja, så är det verkligen. Det märker man speciellt när man är på trav, då är det mycket folk som vill komma för att kolla och ta bilder. Då står han gärna med huvudet i ett hörn och bara laddar, han vill vara i fred när han är i boxen. Han kan bli lite sur när de kommer med kameror och grejer, då ser han bara bitter ut, säger hon och skrattar. 

– Han älskar uppmärksamheten när han är på banan men i boxen vill han gärna bara få vara i fred.

Inte helt otippat, så verkar världsstjärnan Propulsion ha full koll på när det är tävling. 

– Han vet direkt när jag fixar honom på morgonen när vi ska i väg på trav och lastar på bussen. Han vet exakt vad som ska hända. Han börjar ladda redan då liksom. Han blir som lite mer fokuserad på det han ska göra då. 

”Gick väldigt fort”

Ellinor Wennebring är uppväxt med hästar då pappa Lars är amatörtränare. Men att det skulle bli trav var inte givet till en början. 

– Vi hade alltid hästar hemma när jag var liten. Men i början höll jag på med ridning, sen bytte jag till trav och sen gick jag på Wången. 

Efter examen bar det av till USA där hon i ungefär ett år jobbade hos Jonas Czernyson, sedan bar det av till Enköping och Daniel Redén där hon är inne på sitt femte år. 

Wennebring känner att hennes travkarriär accelererat väldigt fort.

– Jag började här och då kom ”Proppen” väldigt tidigt och Sorbet hade jag från första dagen jag jobbade här. Allt gick verkligen väldigt fort. Man hängde nästa inte med. 

Går för sista säsongen

Hon har fått ta stort ansvar hos Solvallatränaren, inte minst vid alla resor hon gjort med Propulsion. 

– Daniel vet att jag jobbar ganska mycket självständigt, han lägger sig inte i så mycket i det dagliga jobbet.

– Jag har utvecklats sjukt mycket själv genom hästarna och att få ta hand om sådana hästar. Det har utvecklat mig både som hästskötare och människa. 

Den rutinerade stjärnhästen har hunnit bli åtta år och mycket talar för att Propulsion gör bokslut efter den här tävlingssäsongen. 

Men Wennebring försöker att inte tänka allt för mycket på att sagan börjar närma sig sitt slut. 

– Jag hoppas att den här säsongen blir lika bra som de tidigare så klart. Han älskar sitt jobb och han älskar att tävla. Jag hoppas att han får sluta medan han fortfarande tycker att det är lika kul. Sen är det klart att det är tråkigt för mig att han lägger av, men den dagen är den dagen. Vi får ta det då. 

Och närmast är Olympiatravets final. 

– Jag vet att han kommer att göra ett bra lopp för det gör han ju alltid, sen är det klart att jag hoppas att han vinner. Det gör jag alltid. expressen

Related posts

lämna en kommentar