Electrolux mot strömmen på börsenStockholmsbörsen har inlett handeln svagt ned efter påskhelgen trots att en USA-konkurrents rapport hjälpt Electrolux i öppningshandeln.

Vid 9.25-tiden var storbolagsindexet OMXS30 ned 0,2 procent till nivån 1.667. Aktier för 1,5 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. I Europa var franska CAC40 och tyska DAX båda samtidigt ned 0,1 procent.

Undantaget ett tapp för Sri Lanka-börsen efter helgens terrordåd och indexnedgång i Fastlandskina under påskhelgen då landets styre har signalerat en avsikt att inte öka stimulanserna, har finansmarknadsrörelserna överlag varit begränsade sedan Europa tog ledigt för påsk.

På råvarufronten har dock oljepriset stigit kraftigt efter att USA:s president Donald Trump meddelat att USA inte kommer att förlänga undantagen för de åtta länder som tillåtits köpa olja från Iran trots sanktionerna. Lundin Petroleum, som även fått en tidigare köprekommendation från Nordea upprepad, steg drygt 4 procent medan Enquest ökade 5,3 procent. Tethys Oil, som fått ett köpråd från Börseveckan, steg nära 8 procent.

Bland bolagen inom OMXS30 avancerade Electrolux nära 3 procent. Konkurrenten Whirlpool redovisade sent på måndagen ett bättre resultat per aktie än förväntat och aktien lyfte drygt 8 procent i USA-efterhandeln.

Essity steg 0,4 procent. I sektorn redovisade den amerikanska konsumentvarugruppen Kimberly-Clark inför måndagens USA-handel ett bättre resultat än förväntat och aktien ökade drygt 5 procent i New York under gårdagens handel.

Under pågående handel väntas rapporter från bland annat Getinge, som var drygt 2 procent lägre inför. Därutöver släpper även AAK och Diös siffror framåt lunch medan Millicoms kvartalsrapport väntas efter tisdagens USA-stängning.

GHP Specialty Cares ebit-rörelseresultat var 21,4 miljoner kronor i det första kvartalet (19,3). Nettoomsättningen uppgick till 330 miljoner kronor (279) och den organiska tillväxten ökade till 17,4 procent (10,7). Aktien hittades drygt 2 procent upp.

Vitrolife var ned runt 1 procent efter att ha rapporterat inför tisdagens öppning.

Xbrane lyfte nära 10 procent på First North sedan det tillkännagivit ett försäljningsmål för bolagets ledande produkt Xlucane om 350 miljoner euro per år tre år efter lansering. Bolaget inledde nyligen en fas 3-studie i USA med Xlucane.

Sandvik var i stort oförändrad efter torsdagens rapportökning. Flera banker har höjt riktkursen för verkstadsaktien efter rapporten. Samtidigt backade flera andra bolag som Volvo, Atlas Copco och SKF runt 1 procent i sektorn.

Goldman Sachs har inom skogen höjt Stora Enso till köp (neutral) medan Billerud Korsnäs sänkts till sälj (neutral). Aktierna var 1,1 procent upp respektive 2,1 procent ned.

Nordea Markets har avslutat sponsrad bevakning och inlett ordinarie bevakning av Magnolia Bostad med rekommendationen köp och riktkursen 51 kronor. Hyresbostadsutvecklaren stärktes 11 procent till 35 kronor.

Handelsbanken har höjt riktkursen för Lifco till 450 kronor från 415 kronor med upprepad köp-rekommendation. Industrikonglomeratet var 1,2 procent upp till 413:80 kronor.

Knowit rider på digitaliseringstrenden och dessutom finns det chans till uppköp, anser Dagens Industri som under vinjetten Veckans aktie ger IT-aktien en köprekommendation. Aktien drog upp drygt 3 procent.

Mertiva och Garo steg runt 4 procent och Moberg Pharma ökade 2 procent efter köpråd i det nya numret av Börsveckan.

Affarsvarlden

Related posts

lämna en kommentar