Elisabeth Swaneys nya liv efter kaoset på OS


OS i Pyeongchang innehöll flera oförglömliga ögonblick och stora idrottsprestationer. Men en händelse som etsat sig fast i minnet av en annan anledning är 34-åriga Elizabeth Swaneys medverkan i halfpipe. 

Swaney överraskade en hel idrottsvärld när hon genomförde OS-tävlingen utan att göra ett enda trick. Det väckte inte heller bara förvåning – utan även ilska. 

Många var rasande över att Swaney deltog på OS hon fick ta emot mycket hat. 

”En usel amerikansk skidåkare lurar systemet för att vara med i OS”, skrev Yahoo Sports. 

Så lurade Swaney systemet och tog sig till OS

Swaney hade en dröm om att få delta på ett OS och hittade i freestyleskidåkningens kvalsystem det lättaste sättet att nästla sig in. Swaney är född i USA, men har ungerskt påbrå och fick tävla för dem. 

Vad var det hon upptäckte då? Jo. För att kvalificera sig för OS krävs att utövaren samlar på sig ett visst antal topp 30-placeringar i världscupen. Till saken hör dock att världscuptävlingarna väldigt sällan ens lockar till sig 30 deltagare. Därmed räcker det att dyka upp på tävlingsdagen för att komma ett steg närmare OS.

https://www.instagram.com/p/BvpCcNIloPi/

Genom åren har Elizabeth Swaney betalat stora summor pengar och rest till världscuptävlingar i bland annat Kina, Sydkorea, Italien, Frankrike, Kanada och Nya Zeeland.

Hennes bästa placering hittills är plats 13 av totalt 15 deltagare vid en tävling i Kina, men då var inte världseliten med, utan de tävlade samtidigt i USA.

– Hon har regelbundet deltagit i tävlingar de senaste åren och ibland har vissa åkare ramlat, vilket gjort att Elizabeth Swaney inte kommit sist, sa Steele Spence, en slopestyle- och halfpipedomare vid FIS, internationella skidförbundet, till Denver Post, i samband med OS. 

Elisabeth Swaneys nya liv efter kaoset på OS

Trots omvärldens raseri försvarades hon av flera av sina medtävlande och Swaney förklarade att hon ville inspirera andra om att jaga OS-drömmen. 

– Jag försöker bara göra det så bra som möjligt för mig själv och representera Ungern så bra som jag bara kan. Kanske jag kan vara en brygga för de som vill börja med freestyleåkning, och jag vill visa människor att jo, det är möjligt att börja med freestyleåkning oavsett vad man har för bakgrund, sa hon efter OS. 

Sen blev det tyst. Men lite mer än ett år efter att hon var i världens blickfång har den engelska tidningen The Guardian hittat Swaney i San Francisco. 

https://www.instagram.com/p/BqEP2r7F7J1/

Där arbetar hon på techföretaget Thumbtack som rekryterare. Efter jobbet brukar hon gå och träna på sitt favoritgym Flagship Athletic Performance. Hon berättar att hatet hon fick utstå efter OS var jobbigt för henne, men att hon nu gått vidare. 

Och hon har ett nytt projekt som hon siktar mot. Hon ligger i hårdträning för att medverka i tv-programmet ”Ninja Warrior”, ett tävlingsprogram där deltagaren ska ta sig igenom en väldigt tuff hinderbana.

– Jag älskar utmaningar, säger hon. 

– Så har hon varit sen hon föddes, säger hennes pappa Tom Swaney.  

Vill du ha mer sport i ditt flöde? Följ SportExpressen på Instagram! 

LÄS MER: Stora mysteriet kring allsvenska talangen: ”Är samma person” 

expressen

Related posts

lämna en kommentar