Bilden på Alvaro Oliveira lurade hela världen: ”Megafejk”


Det var en av torsdagens mest delade bilder på sociala medier. 

Benficasupportern Alvaro Oliveira la upp en Instagrambild där han stod rödklädd framför en vägskylt med texten ”Frankfurt (O)”. I texten till bilden skrev han om Europa Leaguematchen mellan Eintracht Frankfurt och Benfica. 

https://www.instagram.com/p/BwZZxRfpCBS/

Problemet? Fel Frankfurt. 

Det finns två Frankfurt i Tyskland, dels Frankfurt am Main där Eintracht kommer i från och så Frankfurt an der Oder, en småstad utanför Berlin. Oliveira befann sig på bilden i den sistnämnda. 

Bilden som lurade hela världen: ”megafejk”

Så till nästa problem. Den bilden lurade hela världen. 

Flera stora medier runtom i världen, engelska BBC, australiska News.com och tyska Sport1 – för att nämna några – berättade historien om Oliveira som rest i 28 timmar för att se sitt älskade Benfica, men av misstag rest till fel Frankfurt. 

Det visar sig dock vara ett påhitt. Tyska tag24 kallar det för ”megafejk” och rapporterar att Oliveira egentligen är en tysk skådis vid namn Marcelo Rodrigues, boendes i Berlin. 

https://www.instagram.com/p/BwSAAWXlEd_/

Lögnen var en del av en reklamkampanj

Så varför ljög Rodrigues? Han anställdes av magasinet 11freunde att göra det här för att marknadsföra deras kommande nummer. 

Han och 11freunde skapade den påhittade personligheten Alvaro Oliveira och dennes Instagramkonto när Frankfurt lottades mot Benfica i EL. Han följdes under onsdagen av ett filmteam till Frankfurt an der Oder. Filmen kommer att släppas vid ett senare tillfälle. 

– Vi bara improviserade, det var väldigt kul. Det är otroligt att en historia om en man som åker vilse kan sprida sig över hela världen, säger Rodrigues till Watson.de. 

 

LÄS MER: Fotbolls-VM 2019: Sveriges matcher och tv-tider 

expressen

Related posts

lämna en kommentar