Dyrt att köra om på E4:an i påsk – trafikpolisen: “Kan kosta 3000”


Den så kallade 2+1-sträckan på E4:an mellan Gävle och Tönnebro var den första i sitt slag när den byggdes i slutet av 90-talet. Den fyllde sitt syfte som var att minska antalet allvarliga olyckor, men utformningen blev inte perfekt.

– Flera omkörningssträckor är bara en kilometer vilket är lite väl kort. I dag bygger man snudd på det dubbla för att få bättre flyt, säger Mats Sandgren, enhetschef på Trafikverket.

Under tunga trafikhelger blir bristerna på den fem mil långa sträckan påtagliga. Om många bilister gör omkörningar på de dubbelfiliga avsnitten blir det trångt och risk för plåtskador när enkelfilen tar vid.

Läs mer: Allt fler krockar med djur på vägarna – viltstängsel räcker inte: ”Flyttar bara problemet”

Påsken 2012 tog polisen initiativ till att stänga av omkörningsfilen i södergående riktning på annandagen. Alla bilister var inte nöjda med att tvingas åka på ett led i låg hastighet, men både polisen och Trafikverket såg att den lite ovanliga metoden hade önskad effekt.

– Vi vill undvika olyckor som skapar väldiga köer i den här trafikmängden, säger Mats Sandgren på Trafikverket.

Under de senaste åren har metoden använts varje påsk. I år stängs omkörningsfältet av i norrgående riktning på skärtorsdagen 13.00-20.00 och i södergående riktning på annandagen mellan samma klockslag.

Trafikverkets buffertbilar, eller TMA-bilar som de egentligen heter, har påkörningsskydd och används framförallt vid vägarbeten.  Foto: Lars Pehrson

Trafikverket placerar ut så kallade buffertbilar med skyltar. Även Gävle kommuns och Söderhamns kommuns digitala informationstavlor längs E4:an kommer att påminna om vad som gäller.

– Vi ska också patrullera med våra bilar längs sträckan, säger trafikpolis Christer Lindén.

Den som bryter mot omkörningsförbudet riskerar böter på 3 000 kronor, dessutom kan Transportstyrelsen ifrågasätta förarens körkort.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar