Du kan göra bra mycket mer mot barnfattigdomen Stefan Löfven än att köpa majblomma till dig och Ulla


“Agnes och Astrid säljer Majblommor, precis som tusentals andra ungdomar. För mig är det ett vårtecken att se den lilla blomman på människors jackor och kragar.

Men det är inte bara en symbol för våren. Majblomman jobbar för att minska barnfattigdomen i Sverige. Pengarna från försäljningen går till familjer med utsatt ekonomi. Barn kan få ett par fotbollsskor, en ny cykel eller något annat de behöver. Det är möjligt tack vare alla som nu är ute och säljer majblommor! Jag passade på att köpa två stycken, en till mig och en till Ulla. Trevlig helg!”

Med de orden önskade Stefan Löfven Sverige trevlig helg på sin Facebook-sida i fredags. Och det är inget annat än sorgligt.

Majblomman finns därför att barnfattigdomen fortfarande finns i Sverige. Och barnfattigdomen finns därför att Socialdemokraterna misslyckats. Att Stefan Löfven köper majblomma till sig och Ulla är såklart inte dåligt. Men om någon i Sverige har möjlighet att “minska barnfattigdomen i Sverige”, så är det just Stefan Löfven. Att då göra politisk sak av att köpa majblomma och det arbete organisationen gör för att kompensera för luckorna i välfärden, är därför obegripligt och direkt provocerande. Inte minst eftersom Majblomman faktiskt arbetar med att påverka beslutsfattare som Stefan Löfven för att han och andra skall fatta beslut som utraderar barnfattigdomen.

Organisationen Majblomman grundades 1907. Genom åren har de enträget arbetat för att ge barn bättre förutsättningar under sin uppväxt. På Majblommans hemsida kan man läsa följande om verksamheten:

“Att förändra strukturer tar tid, att hjälpa genom direkta insatser går snabbare. Därför arbetar Majblomman parallellt på båda planen. Vi delar ut ekonomiskt stöd till barn och påverkar beslutsfattare i frågor som ger konsekvenser för barn som lever i familjer med en utsatt ekonomi. “

Pengar till fotbollsskorna är alltså något Majblomman delar ut därför att det tar tid att påverka beslutsfattare som Stefan Löfven att fatta beslut som leder till att familjen själv har råd att köpa de där fotbollsskorna.

Inte med ett ord nämns Stefan Löfvens eget ansvar i det där inlägget om Majblomman. Inte heller ges några löften till Majblomman eller informeras om vad Stefan Löfven och Socialdemokraterna tänker göra för att bota Sverige från barnfattigdomen. Utöver att köpa två majblommor då.

Köp för all del gärna majblommor Stefan Löfven. Men vad barn som växer upp i fattiga familjer behöver av dig och dina partikamrater är inte allmosor. Vad dessa barn behöver är en fungerande politik för välfärd och jämlikhet som utraderar barnfattigdomen.

För precis som Majblomman konstaterar är barnfattigdom en fråga om hur samhället är byggt och fungerar och en konsekvens av familjers låga inkomster och samhällets oförmåga att kompensera för dessa.

Men precis som Majblomman också skriver går detta att förändra.

“Barnfattigdom är problem som går att fixa”

Så vad tänker du göra Stefan Löfven för att fixa barnfattigdomen?

För du kan trots allt göra bra mycket mer som statsminister mot barnfattigdomen än att köpa varsin majblomma till dig och Ulla.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar