Thomas Wernerson riktar kritik mot hybridgräset på Gamla Ullevi


Den tidigare gräsmattan på Gamla Ullevi hade legat där sedan 2011 och var i stort behov av en uppfräschning. Efter att det kommunala arenabolaget Got Event inlett en utredning i slutet av 2016 kom man fram till att lägga en hybridgräsmatta på Gamla Ullevi.

Enligt en granskning som GP har gjort tog Got Event hjälp av konsulten Andy Cole och arbetet med hybridgräset drog i gång februari 2017, och var klart några veckor senare.

Men så småningom började problemen uppstå.

– Det har varit mycket strul med hybridgräset på Gamla Ullevi och det är ju tråkigt så klart. Men det fanns andra metoder när man la det som jag tror hade passat bättre, säger Thomas Wernerson.

Hybridgräsmattan på Gamla Ullevi.

Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN

Problem med hybridgräset

2017 upplevde man en halkighet på Gamla Ullevi och fick sprida ut 13 ton sand för att åtgärda problemet. 

För bara några veckor sedan fick både IFK Göteborg, Gais och Öis flytta sina hemmapremiärer för att gräset inte var speldugligt.

Så sent som under måndagen kom beskedet att Blåvitt och Gais tvingas flytta ytterligare hemmamatcher – för andra gången under säsongen 2019.

Nu är det många som undrar vad som egentligen händer med gräset på Gamla Ullevi.

Blåvitt–legendaren Thomas Wernerson är numera försäljare av hybridgräs.

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Thomas Wernerson är numera försäljare på företaget Gårda Johan som tillhandahåller hybridgräs.

– De (Got Event) valde helt enkelt att lita alldeles för mycket på konsulten, utan någon annans synpunkt. Det här blir då konsekvenserna, tyvärr, menar Thomas Wernerson.

Hur menar du?

– Alla länder har ju sitt eget klimat och då får man utgå ifrån det. Hybridgräset på Gamla Ullevi var anpassat för klimatet i England. Sedan tycker jag att det blir tråkigt när man inte låter flera parter vara med i processen, vi fick ju inte ens förfrågan till exempel.

Gårda Johan var det företag som fick uppdraget att lägga hybridgräs på IFK Göteborgs träningsanläggning Kamratgården.

I en intervju med GöteborgDirekt säger vd:n för Got Event, Lotta Nibell:

– Man kan säga att vi tittade på om vi skulle köpa bananer, äpplen eller päron. Mellanhanden rekommenderade päron och om jag förstår vår mellanhand rätt så levererar inte Gårda Johan den produkten.

Valde en annan metod

Enligt granskningen föreslog konsulten en viss typ av metod som hade visat sig framgångsrikt i England – en så kallad ”stitched-hybrid”, där man syr ner konstgrässtrån i en färdig gräsmatta.

En modell av hybridgräs inför installationen på Gamle Ullevi.

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Men det finns en annan metod, som alla de andra hybridgräsarenorna i Sverige valt sig av – ”carpet-hybrid”, där man lägger en matta med konstgräs i botten och sedan sår gräset.

– Utifrån svenskt klimat så är det den metoden som passar bäst. Ser du på andra gräsmattor och arenor runtom i landet så har alla ”carpet-hybrid” och ingen har haft problem, säger Wernerson och fortsätter:

– ”Stitched-hybrid” var aldrig provat i Sverige innan. Det fanns andra metoder som hade prövats i Sverige och visat sig vara framgångsrika.

Via ett pressmeddelande från Got Event förklarade vd:n Lotta Nibell varför man valde ”stitched-hybrid”:

– Kvalitet, pris och livslängd var viktiga faktorer i utvärderingen. Även det faktum att detta hybridgräs, och den teknik som vi valt, är något som man internationellt har lång och god erfarenhet av var avgörande, sa hon då.expressen

Related posts

lämna en kommentar