Citigroup: Corbyn lika illa som hård brexitAtt välja Labourledaren Jeremy Corbyn till premiärminister i Storbritannien skulle ha lika stora negativa effekter som ett avtalslöst brittiskt EU-utträde, en så kallad hård brexit. Det anser Citigroup.

Citigroup har analyserat utsikterna för att ett extraval hålls i Storbritannien och att Labour då står som vinnare. Landets konservativa parti har redan börjat förbereda sig för ett eventuellt extraval, och i en opinionsmätning av Observer i april har de konservativa i dagsläget 29 procent mot Labours 36 procent.

En valseger för Labour anses kunna påverka de brittiska bankernas vinstnivåer lika mycket som en hård brexit.

“Påverkan på brittiska bankers vinst per aktie kan potentiellt bli jämlik i magnitud med en avtalslös brexit, främst på grund av fallande affärsinvesteringar, hyresreglering, mindre kostnadsflexibilitet och högre skatter”, skriver Citis analytiker.

Inhemska banker skulle enligt Citi initialt falla tillsammans med pundet om Labour tar makten, då den “affärsovänliga” politik som finns i partiets nuvarande program väntas leda till kapitalutflöden. Landets mer internationellt präglade banker väntas dock klara sig bättre, enligt analysen.

Beträffande Labours planer på att förstatliga och dela upp Royal Bank of Scotland skriver Citi att det återstår att se hur en sådan plan skulle finansieras.

Affarsvarlden

Related posts

lämna en kommentar