Cheferna i möte efter Norlings utbrott i tv


AIK var utspelat och mållöst i halvtid under söndagens möte med Sirius. 

I halvtid visades bilder från lagets omklädningsrum där en rejält irriterad Rikard Norling gestikulerade, talade högt och kastade en penna i bordet så att en mugg flög. 

Bilderna blev en nyhet, och efter matchen reagerade tränaren över att bilderna hade visats.

– Det är lite halvprivata grejer. Jag är inte så himla förtjust i att det går ut i direktsändning. Hade jag vetat och tänkt på det så hade jag inte gjort på samma sätt. Man vill inte att barn tittar på det, sa Norling.

Malmö FF: ”Vill att det ska vara en fredad zon”

Malmö FF:s sportchef Daniel Andersson förstår Rikard Norlings och AIK:s frustration. MFF har vid tidigare tillfällen haft intensiva diskussioner med C More.

– Vi har haft långa samtal med C More om det här och vad som får visas, säger han.

– Det är väl en ”gentlemens agreement” om vad som ska visas. Det har väl AIK också. Men sen finns det en mänsklig faktor som kanske gör att den bryts och jag antar att det är det Rikard är arg för nu, fortsätter han.

– Vi är inga fan av kameror i omklädningsrum. Vi vill att det ska vara en fredad zon. Dels kan det vara integritetskränkande mot spelarna, dels kan det avslöja taktiska direktiv och dels kan de avslöja känsloutbrott som man kanske hellre vill ha bakom stängda dörrar. Samtidigt förstår jag C More som tycker att det är bra tv, säger han.

Under måndagen har AIK haft ett möte med Svensk Elitfotboll (SEF) och framfört sina synpunkter på att materialet släpptes igenom.

– Min personliga uppfattning i detta är oväsentlig. Vi har en dialog med SEF och C More  hur de ser på det och för att det ska bli så bra som möjligt för alla parter och vi kommer kanske prata med dem redan i dag, säger sportchefen Björn Wesström.

SEF: ”Ska inte vara övervakningskameror”

Enligt SEF:s generalsekreterare Mats Enquist så är det inte bara C More som har önskat visa bilder från omklädningsrummen. Kamerorna infördes från början – på klubbarnas eget initiativ.

– Det var faktiskt sportcheferna i klubbarna som ville att det här skulle införas. Vi diskuterade hur man skulle få bevakningen lite mer personlig och hur man kunde skapa en större ”känsla” för fotbollen. På den vägen infördes det. Sen verkar det som att tränarna inte riktigt hade samma bild av det som sportcheferna. Då blev det ganska mycket debatt i början. Vi hade en diskussion då och kom fram till att de flesta tycker det är ganska bra. Sedan dess har det varit ganska lugnt fram till i går, säger han.

Finns det en överenskommelse om vad som är okej att visa?

– Ja, överenskommelsen som vi har med C More är att de ska få ha en passiv kamera som sänder utan ljud från omklädningsrummet. Den får inte läggas ut live, utan en redaktör ska titta på det i syfte att ge lite stämningsbilder. Nu kan jag förstå Rikard och AIK att det inte bara blev stämningsbilder. Det blev lite mer nyhetsbilder. 

Har ni haft ett möte om det i dag?

– Ja, vi har pratat med AIK om det här. Jag håller med dem. Det är inte den här typen av bilder som man ska lägga ut. Nu pratar vi med C More. Jag skulle bli förvånad om vi inte har samma syn på det i slutändan.

Tycker du det var fel av C More att visa de här bilderna?

– Eftersom klubb, tränare och övriga har reagerat så är svaret ja. Vi har normalt sett ett bra samarbete med C More. Vi visar 480 matcher per år och någon gång kan det bli en kantboll. Men vi håller med AIK om att man inte ska visa den här typen av bilder. Syftet är inte att de ska fungera som övervakningskameror. De ska vara stödkomplement till sändningarna.

C More: ”Norling kanske glömde bort…”

C More:s exekutiva producent Niklas Supanich medger att kanalen har ett ansvar i vilka bilder man väljer att visa från omklädningsrummet. Men i det här fallet gjordes inte bedömningen att Rikard Norlings utbrott var olämpligt.

– Det finns ett strikt regelverk kring hur vi får använda kamerorna. Det är några minuter i början på pausen och några i slutet av pausen. Vi har ju hållit på med det här i flera år. Vi har så klart ett ansvar. Vi kör ju aldrig ut bilderna live, vi kollar på det före så att det inte pågår något olämpligt. Här gjorde vi inte bedömningen att det var olämplig, säger han.

– Alla är medvetna om att kamerorna sitter där. Nu kanske Norling glömde bort att de satt där, fortsätter Supanich.

Han också att en diskussion kommer att äga rum framöver. 

– Vi är inte där för att skapa obehag för Rikard Norling. Samtidigt är det ingen nyhet att kamerorna sitter där. Vi kommer att diskutera det i veckan och se om vi ska förändra någonting, säger Supanich.expressen

Related posts

lämna en kommentar