Buya Turay kan vara det Dif letat efter


Det var ett par lägen åt båda håll, men det kändes nästan som att det hände så lite som möjligt i den första halvleken mellan Djurgården och Göteborg. Det var slarvigt till en början och Djurgården lyckades inte komma upp i det tempo som säsongsinledningen har lärt oss att de trivs i. 

De hade det i delar av premiärmatchen mot Sundsvall och de hade det framför allt i 90 minuter mot ÖSK för en vecka sedan.

”Som natt och dag” har Djurgårdsspelarna själva beskrivit de två inledande allsvenska matcherna. 

Och här såg det ut att bli natt igen.

***

Fem minuter in i matchen är Göteborg framme och hotar, men Giorgi Kharaishvili skjuter över två gånger inom loppet av tio minuter. Med tanke på den bristande kvaliteten lite överallt på planen hade det varit lägligt för bortalaget att få in minst en av de bollarna. 

Djurgården som brast i försvarsspelet inledningsvis här visade upp i sin senaste match att anfall kan vara bästa försvar, och spelaren som någonstans förkroppsligar den klyschan i den här truppen är nye högerbacken Aslak Witry. 

Han beskriver själv hur han vill göra mycket poäng och använda sina offensiva kvaliteter för att försvara, genom att trötta ut sin ytter och på så vis inte behöva vara lika pass på bakåt.

Det är inte hela förklaringen, men i matchen mot Göteborg är det tydligt att han saknas när Djurgården har svårt att få i gång tempot, hitta ytor och komma loss centralt. I fjol fanns Felix Beijmo att använda sig av och lägga ut bollen på i de här lägena, sedan försvann han under sommaren och tog Djurgårdens enda tydliga plan b med sig. 

Det har spelats tre allsvenska matcher i år, mycket är nytt och man ska akta sig för att dra för stora växlar av saker och ting. Men jämför man bara de två matcherna som Witry har spelat och den han har saknats i kan man börja ana konturerna av en liknande situation i år.

***

Thomas Lagerlöf säger efter matchen att han känner att Djurgården har världens två sämsta tränare. Det stämmer så klart inte, men vad Djurgården ska vara tacksamma för att de har i den här matchen är en anfallare av allsvensk toppklass.

Efter att Göteborg kvitterat med sju minuter kvar är det han som tänder lampan och hindrar natten från att återigen omfamna Djurgården på hemmaplan. Han gör sitt tredje mål på lika många matcher den här säsongen och mycket pekar på att han är den anfallaren som Djurgården har letat efter.

Men mycket i den här matchen pekar också på att de har en hel del annat att reda ut. Med tre poäng här kliver de upp i den allsvenska toppen och ska uppenbarligen inte skämmas för sina resultat.

Men prestationsmässigt har det varit allt annat än stabilt. 

Och långa stunder i den här matchen var det ett oroväckande passivt hemmalag på Tele 2.expressen

Related posts

lämna en kommentar