Bibi Andersson har avlidit – en av filmens och teaterns verkliga fixstjärnor


Mia i “Det sjunde inseglet”, Sara i “Smultronstället” och Alma i ”Persona”. Bibi Anderssons filmkarriär är tätt förknippad med Ingmar Bergman – även om den senare i livet kom att omfatta både Hollywoodfilmer och egna regiframgångar.

Det var också i en reklamfilm av Bergman som filmkarriären tog sin början. 15-åriga Bibi spelade en prinsessa som i utbyte mot 100 kyssar får en tvål (av märket Bris) av en svinaherde. Men skådespelarintresset hade väckts mycket tidigare, redan som litet barn var hon med i barnteatergruppen Kottarna, därtill inspirerad av sin storasyster Gerd.

Bibi Andersson kom in på Dramatens elevskola 1954. Då hade hon redan spelat den kvinnliga huvudrollen i Nils Poppes film ”Dumbom” och samma år medverkade hon i såväl Gustav Molanders filmatisering av ”Herr Arnes penningar” som i Edvard Persson-filmen ”En natt på Glimmingehus”. När hon var färdig med utbildningen tog Ingmar Bergman med henne till Malmö stadsteater, där han då var konstnärlig ledare.

Det dröjde dock till 1966 innan hon fick sin första filmhuvudroll i en av Ingmar Bergmans filmer. Rollen som Alma i ”Persona”, för vilken hon belönades med en Guldbagge, brukar betecknas som en av hennes allra främsta insatser. Men när hon många år senare i en intervju med Göteborgs-Posten ombads att berätta om filminspelningen var hennes mest intensiva minne hur hon gjorde en lång monolog i en enda tagning, medan Ingmar Bergman ”mest var intresserad av att få bra lyssnarbilder på sin nya kvinna Liv Ullmann”.

– Det är ungefär vad jag kommer ihåg och det är kanske inte så mycket att tala om, sade Bibi Andersson, som på äldre dagar föredrog att blicka framåt framför att nostalgiskt blicka bakåt.

Bibi Andersson som Alma i ”Persona”, regisserad av Ingmar Bergman 1966, en skådespelarinsats som belönades med en guldbagge för den ”sensitiva och intelligenta” tolkningen av rollen som sköterskan Alma.

Efter ”Persona” följde en internationell karriär, då Bibi Andersson arbetade med regissörer som John Huston och Robert Altman, men den mest kända internationella film hon har medverkat i var danska Oscarsbelönade ”Babettes gästabud”.

Över 90 filmroller blev det, varav ett tiotal regisserade av Ingmar Bergman. På 2000-talet fick karriären ny guldkant då hon Guldbaggebelönades för birollerna i ”Det blir aldrig som man har tänkt sig”, ”Elina – som om jag inte fanns” och ”Arn: Tempelriddaren”.

Våren 2009 drabbades Bibi Andersson av en omfattande stroke i hennes och makens dåvarande bostad i Frankrike efter ett fall och ett brott på lårbenshalsen, och vårdades efter det permanent på ett sjukhem i Stockholm.

Hon var gift tre gånger. Först med regissören Kjell Grede 1960-1973, därefter med tidigare folkpartiledaren Per Ahlmark 1978-1981. Från 2004 och till sin död var hon gift med läkaren Gabriel Mora Baeza. I äktenskapet med Kjell Grede föddes en dotter, Jenny, som har egna barn.

Sara Ullberg/TTarbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar