Allt fler exportföretag i länet – här är Partykungens nya marknader i Europa


2011 gjorde riksdagens utredningstjänst en motsvarande sammanställning på Beckmans uppdrag. Då fanns 800 exportföretag med Gävleborg som utgångspunkt. I dag är siffran 983. Av de privatanställda tillhör 41 procent ett exportföretag.

– De tio största exportföretagen är de förväntade. Ökningen består i mindre och medelstora företag. Det är mycket glädjande eftersom det här är ryggraden i vårt näringsliv, säger Lars Beckman.

Ett av de växande exportföretagen är Partykungen i Gävle. Framgångssagan startade 2009 och fram till 2016 skedde försäljningen av maskeradkläder och andra partyattiraljer bara inom Sverige. Norge var det första land som Joel Svenssons företag etablerade sig i. Därefter har Danmark och Finland följt. Partykungen omsatte under förra året 165 miljoner kronor och siktar i år på 200. Andelen som går på export spås kunna öka från 25 till 35 procent.

Systemförändringar som Brexit och en amerikansk administration som förespråkar tullar oroar många. Ett engelskt utträde ur EU tros kunna beröva Sverige uppemot 10 000 arbetstillfällen. Men Joel Svensson är inte särskilt orolig.

– Det hör nog till min personlighet, jag tror alltid att det ska ordna sig, säger han.

Av Partykungens 40 000 artiklar importeras 80 procent från Kina. En stor del går också genom grossister i England. Det kan ställa till trubbel, men Joel Svensson berättar att flera större företag har valt att flytta sina lager utomlands för att motverka konsekvenserna av Brexit.

– Utträdet innebär också att våra expansionsplaner snarare kommer att rikta in sig på marknader som Frankrike, Tyskland, Spanien och Beneluxländerna, säger han.

– I våra enkäter ser företagen politisk oro som största hindret för tillväxt, berättar Företagarnas regionchef Eva Cooper.

Joel Svensson framhåller byråkratiskt krångel som hämmande faktorer. Varje artikel hos Partykungen kräver en egen tullkod, Norden har tre olika retursystem för burkar, och näringsdeklarationer måste anges på det lokala språket. Här önskar han en gemensam standard, åtminstone inom EU.

– Jag hade också gärna sett att vi i Sverige haft euro. Vi handlar i dollar och pund vilket kan ge förändringar när vi sätter priserna i kronor. Jag förstår att riksbanken vill att vi ska exportera, men det får inte ske på bekostnad av de inhemska marginalerna, säger Joel Svensson.

Tusentals kollin lämnar Partykungen varje vecka. I det stora lagret i Ersbo är flera av kartongerna på lastpallarna märkta Danmark och Norge. Handel får exporten från Gävle att växa, medan det i Hälsingland mer handlar om tillverkning, menar Lars Beckman.

– Känslan är att Gävleborg är ett oerhört framgångsrikt exportlän, säger han.

– Men det är viktigt att det blir konkurrens på lika villkor. Vi vill att EU ska fokusera på sina kärnområden med fri rörlighet för varor, tjänster, kapital och arbete och att frihandelsavtalen riktas mot mindre företag, säger Eva Cooper.

FAKTA Gästriklands tio i topp

De tio största exportföretagen i Gästrikland efter exportomsättning: BillerudKorsnäs, Sandvik, Sandvik Coromant, Ovako, Cibes Lift, Arc Metal, Sandvik Materials Technology, Swedpaper, Sandvik Process Systems, Bumax.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar