Efter evakueringen – nu öppnar sjukhusets topprustade tvätt- och städcentral: “Det är efterlängtat”


Under marknivå i lite undanskymda lokaler vid en kulvert ligger en av Gävle sjukhus mest centrala verksamheter.

Härifrån utgår all städpersonal som dagligen ser till att hålla sjukhuset rent och snyggt. Här tvättas också all den utrustning som städpersonalen använder.

En vanlig dag städas 100 000 kvadratmeter. 10 000 städdukar och 5 000 moppar tvättas.

– Det kanske man inte tänker på, men utan den här personalens insatser skulle det inte gå att bedriva någon sjukvård i huset. God hygien är så oerhört viktigt inom sjukvården , säger Madelene Lindh, tjänsteägare, lokalvård.

Hon och de 70 anställda kan glädjas åt att verksamheten, som drivs på entreprenad av Coor, nu får ett rejält lyft.

Närmare 70 personer arbetar med städning vid Gävle sjukhhus. Många av dem närvarade vid nyinvigningen av tvätt- och städcentralen.

De drygt 40 år gamla lokalerna har genomgått en totalrenovering. Lokalytan har utökats med 240 kvadratmeter och nya tvättmaskiner har köpts in.

Ombyggnationen är en följd av att asbest hittades i en skada i golvet i höstas. Lokalerna evakuerades då omedelbart för att kunna saneras.

– Vi tog det säkra före det osäkra och stängde direkt. Hela verksamheten flyttades till andra provisoriska lokaler på sjukhuset, säger Carina Svensson, projektledare, Region Gävleborgs fastighetsavdelning.

Asbesten är borta och lokalerna totalrenoverade. Carina Svensson, projektledare, och Madelene Lindh, tjänsteägare, ser ljust på framtiden för sjukhusets tvätt- och städcentral.

I samband med detta kom Region Gävleborg fram till att det var lika bra att passa på att bygga om lokalerna i grunden och anpassa dem efter moderna krav. Lokalerna hade under årens lopp hunnit bli slitna och trånga och arbetsmiljön var inte den bästa. Även tvättmaskinparken behövde förnyas.

8,5 miljoner kronor satsades på den renovering som nu är klar.

Driftledare Clara Fransson är glad att hennes verksamhet fått upprustade och utökade lokaler.

– Det har varit lite besvärligt under den här ombyggnadstiden. Så det känns väldigt bra att äntligen få flytta tillbaka. Det är efterlängtat, säger driftledare Clara Fransson.

Lokalerna har utformats så att tvättverksamheten nu löper smidigare, framhåller hon. Det orena separeras på ett tydligare sätt från det rena, något som gör det lättare att klara hygienkraven.

Helena Ribacke, fastighetsdirektör på Region Gävleborg, klippte bandet vid nyinvigningen av tvätt- och städcentralen.

– Det är verkligen glädjande att man velat göra en sådan här satsning, att man inte sett det som att vi “bara städar” utan att det är en viktig verksamhet. Med den här ombyggnationen står vi väl rustade inför framtiden, säger Madelene Lindh.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar